Elma pekmezi konusunda çalışmalar sürüyor

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Elma pekmezi konusunda çalışmalar sürüyor
Haberin Tarihi: 10.10.2013 09:36:00 - Okunma Sayısı:1489 defa okundu.

Türkiye'deki üretimin yaklaşık yüzde 20'sini karşılayan Isparta'da kilogramı 10 kuruşa kadar düşen elmanın katma değerini yükseltmek için SDÜ Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezinde elma pekmezi konusunda çalışma yürütülüyor.

Elma pekmezi konusunda çalışmalar sürüyor

 

            Türkiye'deki üretimin yaklaşık yüzde 20'sini karşılayan Isparta'da kilogramı 10 kuruşa kadar düşen elmanın katma değerini yükseltmek için SDÜ Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezinde elma pekmezi konusunda çalışma yürütülüyor. Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kelen, gazetecilere yaptığı açıklamada, Isparta'nın elma üretiminde Türkiye'de önemli illerden biri olduğunu söyledi. Yılda ortalama 600 bin ton ile Isparta'nın Türkiye elma üretiminin yaklaşık yüzde 20'sini karşıladığını anlatan Kelen, bu yıl elma üretiminin daha da artacağı yönünde beklenti olduğunu kaydetti. Kelen, elma üretimindeki verimliliğin mutlu etmesine rağmen fazla ihracat yapılamaması ve iç piyasada satış fiyatının düşük olması nedeniyle çiftçilerin sıkıntı yaşadığını dile getirdi. Isparta'da birinci sınıf elmanın kilogramının 60 kuruştan, suluk elmanın ise 10 kuruştan satıldığına dikkati çeken Kelen, bunun çok düşük bir rakam olduğunu, çiftçinin maliyetini bile karşılamakta zorlandığını vurguladı.

            10 kilogram elmadan 1 kilogram pekmez elde ediliyor. Bu nedenle merkez olarak elmanın katma değerini yükseltmek için bazı çalışmalar yaptıklarını ifade eden Kelen, şöyle konuştu: "Hak ettiği değere kavuşturmak için elmaya ya yeni pazarlar bulmak ya da farklı ürünler çıkartmak zorundaydık. Elma sirkesi, elma cipsine ilave olarak elma pekmezi üretimi gerçekleştirdik. Bu şekilde Isparta ve Türkiye'ye alternatif elma işleme ve yeni ürün ortaya çıkarma gayreti içinde olduk. 10 kilogram elmadan 1 kilogram pekmez elde edilebileceğini gördük. 1 kilogram pekmezin 15 lira civarında olduğu düşünülürse elma pekmezi oldukça karlı bir ürün." Kelen, elma pekmezinde seri üretime geçilmesi halinde bunun istihdam konusunda da il ekonomisi için kazanç olacağını sözlerine ekledi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap