“Engelsiz Eğirdir” Projesi Eğirdir’de Başladı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika, “Engelsiz Eğirdir” Projesi Eğirdir’de Başladı
Haberin Tarihi: 19.2.2018 15:20:00 - Okunma Sayısı:1816 defa okundu.

Türkiye’ye Örnek Olacak Projenin Adımları Eğirdir’de Atıldı…

 “Engelsiz Eğirdir” Projesi Eğirdir’de Başladı

 Türkiye’ye Örnek Olacak Projenin Adımları Eğirdir’de Atıldı…

 

Planlama ve Tasarımda Engellileri Anlama ve Engelsiz Eğirdir Kentsel Tasarımı Konulu Eğitim Programının açılış toplantısı 19 Şubat 2018 Pazartesi günü Eğirdir'de yapıldı.

Süleyman Demirel Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan POLAT yürütücülüğünde 19-28 Şubat tarihleri arasında 10 gün sürecek olan projeye, Süleyman Demirel Üniversitesi,  Dokuz Eylül Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi gibi önemli üniversitelerimizden alanında uzman 9 akademisyen destek veriyor.

"Planlama ve Tasarımda Engellileri Anlama ve Engelsiz Eğirdir Kentsel Tasarımı" Konulu Eğitim Programının açılış toplantısı bugün saat 11.00’de SDÜ Mavigöl Uygulama Oteli’nde yapıldı.

Ülkemizde sosyal hayatın içerisinde yaşam mücadelesi sürdüren yaklaşık 10 milyon engelli bireyin toplumun önemli ve etkin unsurları arasında yer aldığı gerçeğinden yola çıkarak; yoğun insani duygular, proje odaklı profesyonel bir bakış açışı ve bilimsel yaklaşımlar ile engellilerin sorunlarına duygudaşlık edecek Isparta Eğirdir ölçeğinden başlayarak tüm Türkiye’ye alanında çözüm önerileri getirecek TÜBİTAK projesi başladı.

“Engelsiz Eğirdir” Projesinin tanıtım toplantısına; Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş, Belediye Başkanı Ömer Şengöl, Sarıidris, MHP İl Başkanı İsa Yalçın,  Belediye Başkanı Ramazan Pala, SDÜ Eğirdir Sağlık Hizmetleri MYO Öğretim Üyeleri, Eğirdir İlçe Sağlık müdürü Dr. Abdurrahman Enis Özdemir, SDÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan POLAT, SDÜ Öğretim Üyeleri, Isparta Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü temsilcileri, Kent Konseyi temsilcileri ve projede görev alacak 23 öğrenci katıldı.

 “Planlama ve Tasarımda Engellileri Anlama ve Engelsiz Eğirdir Kentsel Tasarımı” konulu TÜBİTAK destekli projeye Türkiye’nin 16 üniversitesinden 65 başvuru yapıldığı bildirilirken, başarı ortalamaları yüksek Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama ve Peyzaj öğrencilerinden seçilen 23 kişilik öğrenci grubuna, yine Türkiye’nin alanında uzman öğretim üyeleri eşliğinde 10 gün sürecek bir eğitim verilecek.

Planlama ve Tasarımda Engellileri Anlama ve Engelsiz Eğirdir Kentsel Tasarımı Konulu Eğitim Programı Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve ebediyete intikal eden aziz şahitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması, akabinde İstiklal Marşımızın söylenilmesi ile başladı.

 “ENGELSİZ EĞİRDİR” projesi ile ilgili bilgi veren proje yürütücüsü SDÜ Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi ve Göller Bölgesi Tekno Kent Genel Müdürü Prof. Dr. Erkan POLAT, şunları söyledi: "Projenin engellilere yönelik diğer çalışmalardan ayrılan en önemli özelliği, bedenin hareket kabiliyetini azaltan, yaşamı zorlaştıran mekânlara yönelik engelleri ortadan kaldırmak, engelli bireylerin değil; engelli mekânların eksiklerini tespit edebilmek, bunlara çözümler sunabilmek ve yaşamı sadece engelliler için değil, yaşlılar, gençler, hamileler, çocuklar, kadınlar için de daha kolay kılmak üzere çalışmalar yapmaktır.

Başlangıç noktamız “Sakin Şehir” unvanını almaya hak kazanmış, Türkiye’nin coğrafyası, tarihi, tarımı ve doğası ile önemli bir merkezi olan Eğirdir yerleşmemizdir. Bu doğrultuda, Eğirdir üzerinden bu çalışmayı tüm Türkiye bazında örnek alınacak bir çalışma şekline dönüştürmek gayesinde ve çabasındayız.

Yaşanabilir kentler sıralamasında Türkiye’de hep ön sıralarda görmeye alıştığımız Isparta, engellisiyle, yaşlısıyla, genciyle, çocuğuyla, kadınıyla, erkeğiyle, “sen varsan, ben varım” anlayışı ve sorumluluğuyla daha da güçlenecektir. Bu projenin her insanın özel olduğu duyarlılığı ile tüm vatandaşlarımıza daha fazla farkındalık kazandırması arzusundayız.

Bu duygu ve düşüncelerle, proje boyunca yapılan etkinlikler ile “Sakin Şehir Eğirdir”in ve engellilerin sorunlarının daha fazla gündeme taşınarak, çözümler üretileceğine yürekten inanıyor ve desteklerinizi bekliyoruz" diye konuştu.

Projenin Yeşilada’da yapılacağını ve Eğirdir’e hayran olduğunu ifade eden Prof. Dr. Erkan POLAT, Projemiz Planlama ve Tasarımla Engellileri Anlamak üzerine. Örnek olarak da Eğirdir’i seçtik. Engelsiz Eğirdir diye bir proje kurguladık. Eğirdir’de 10 yıl önce TÜBİTAK ile ilgili başka bir proje yapmıştık. Onun da eksikliklerini gidersin diye düşündük. Ada yerleşke olarak çok güzel bir yer. Engellilerin rahatça gezebileceği bir Eğirdir, bir Ada haline getirmeyi düşünüyoruz. Öğrencilerimiz 10 gün boyunca Ada’yı milim milim ölçerek projeyi gerçekleştirecekler.” dedi. Prof. Dr. Erkan POLAT konuşmalarının sonunda desteklerinden dolayı Eğirdir Kaymakam Abdullah Akdaş’a ve belediye Başkanı Ömer Şengöl’e desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Daha sonra konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edilen Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl de son yıllarda devletimizin engellilere güzel olanaklar sağladığını ifade ederek Engelsiz Eğirdir projesinin ilçemizde gerçekleşmesinden dolayı proje yürütücüsü Prof. Dr. Erkan Polat’a ve projede çalışacak olan öğrencilere teşekkür ederek, projeye destek olacaklarını söyledi.

Engelsiz Eğirdir projesinin tanıtım toplantısında bir konuşma yapan Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş ise; “…Önemsediğimiz bir konu. Önemsenmesi gereken bir konu. Algı gerçekliktir. Ama gerçek üzerinde de algı oluşturmak gerekir ki insanlar bir şeyler yapabilsinler. İnsanlar sürekli canlı tutsunlar. Böyle bir projeyi hem TÜBİTAK’tan destek alarak hem de Süleyman Demirel Üniversitemizin koordinatörlüğünde yapılması bizi son derece memnun etti. Ayrıca Eğirdir’de Ada’da yapılması dünya harikası bir yerde bu projenin yapılması da bizleri son derece memnun etti” diye konuştu.

Kaymakam Akdaş projeye destek veren proje gönüllülerine de konuşmalarında teşekkür ederek, başarılı çalışmalar temenni etti.

Toplantıda son olarak konuşan SDÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Atilla Gül de “Bu projenin insani bir konu olduğunu, herkesin önemsemesi gerektiğini, empati kurarak bu görevi yapmak zorundayız” dedi.

“Planlama ve Tasarımda Engellileri Anlama ve Engelsiz Eğirdir Kentsel Tasarımı” projesinde 27 Şubat 2018 Salı günü sergi açılacağı bildirildi.

Program yemek ikramı ile sona erdi.

EMEL TURAN KARTAL

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap