SUDAN SEBEPLERDEN

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,SUDAN SEBEPLERDEN
Haberin Tarihi: 4.9.2014 09:40:00 - Okunma Sayısı:1726 defa okundu.

SUDAN SEBEPLERDEN….!!! ???

            * Yeryüzündeki suyun %1’i tatlı su. Dünya nüfusunun üçte biri 2025 yılında şiddetli derecede su sıkıntısı çekecektir

            * Dünyada her yıl ortalama 5 milyon insan temiz su ile ilgili hastalıklardan dolayı ölmektedir, ya diğer canlılar? .

            * Halen dünyada 2,8 milyar insan şehirlerde yaşıyor, bu rakam 2025'te 4,5 milyara yükselecek.

            * Şehirler temiz suya daha fazla ihtiyaç duymakta olup aynı zamanda da daha büyük atık su sorununa yol açmaktadırlar. Şehir nüfusunun artması ciddi su sorunlarını beraberinde getirecektir.

            * Ülkemizdeki 3200 belediyenin yaklaşık 50 adedi kanalizasyon sularını arıtmaktadırlar!?. Başka bir deyişle nüfusumuzun yaklaşık 50 milyonuna ait kanalizasyon suları doğrudan nehirlere dolayısıyla göl ve denizlere akmaktadır. Ya tarımsal ve endüstriyel  kirleticiler….

            * 2050 yılında dünyada iki milyar insan sudan yoksun kalacak, 30 yıl sonra da 3 milyar insan kullanılabilir su kaynaklarını kaybedecek (BM Rap.).

            Bunlar, su ile ilgili gerçeklerin sadece bir kısmı olup, derelerimiz, göllerimiz… sularımız çok ciddi sorunlarla karşı karşıya… Her yıl İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen Dünya Su Haftası'nın bu seneki ana temasını "Su ve Gıda Güvenliği" oluşturuyor.

SUYUN “HALİ” NEYSE “HALİN O”

SU NE KADAR SAĞLIKLIYSA

O KADAR SAĞLIKLISIN…

            * İnsan vücudunun %70’i, İneği, koyunun, balığın(etin) %65-75,

            * Elmanın %85’i, domatesin %95’i, ıspanağın %91’i, sütün % 80-90’nı su.

            Canlılar doğanın ürünüdür. Canlılara; elektrik, petrol vb. enerji  değil, doğada yetişen besinlerin vereceği enerji gerekli/ zorunlu… Bu besinler ne kadar temiz ve sağlık ise bunun geri dönüşümü ve yansıması vücudumuzda gerçekleşmekte sağlıklı olma veya olmama hali!  sağlıklı olmalarının koşulu temiz ve doğal ve sağlıklı gıda

  Suyun ne kadar temizse, yediklerin içtiklerin o kadar temiz, sağlığında o kadar sağlıklı da…!!!????****   

SU- BESİN İSRAFI;

DAHA ÇOK HES ve TERMİK…

SANTRALLER DEMEKTİR..

  Bir kilo buğday üretmek için ortalama 750 litre su gerekiyor.

            Bir kilo et için de 10 bin litre su tüketiliyor… Suyu korumanın temel koşulu, bilinçsiz su kullanımına son vermek,  akılcı kullanmak, kirletmemektir…  Daha çok su tükettiğin için daha çok enerjiye ihtiyaç duymaktasın… Bu da daha çok HES daha çok Termik vb. santral  yapmak demek…  para parayı çeker misali… Suyun çoksa yağışın çok olur… Suyu kullanmak ve yönetmek akılla-bilimle olmalı, politik bakış, suyu meta olarak kullanmak kıtlığa açlığa ve savaşlara neden olur/ olmakta. Kuraklık, küresel ısınma doğanın değil insanın ürünü ve sorumsuzluğunun sonucudur…  Su artık, yaşamsal bir ihtiyaçtan ziyade insanı potansiyel ve zorunlu müşteriler haline getirirken, suyu da “etinden sütünden faydalanabilir, para kazanılabilir” hale dönüştüren düşüncedir, sorumlu/sorumsuz(!) olan…

SU MU? PETROL MÜ?/ ÖNEMLİ?

SUDAN UCUZ…. SU HAKKI… ???

DÜNYA SUSUZLUĞUN EŞİĞİNDE…

            “İnsanlar;  200 milyon yıl öncesi yaşayan dinozorların içtiği suyu içmekte. Su; fabrikaların üretemediği, sadece doğanın ürettiği- çevrimini sağladığı ve yerine başka hiçbir şeyin konulamadığı olmazsa olmazıdır! Su, yaşamak içindir, hayattır, insan –canlının yaşam hakkıdır. “Bu nedenle suyu, petrolle mukayese edemeyiz.  Su olmadan biz de yaşayamayız, gezegenimiz de. Bu bakımdan diğer tüm kaynaklardan daha önemlidir. Bu özel konumu sebebiyle suyu, tek tek sek törel bazda değil, bir bütün olarak değerlendirmeliyiz."

İnsan suyu kendi yararına doğal olmaktan çıkararak, önce onu kirletmiş, daha sonra da bu kirliliğinden kendisine yeni bir alan yaratmıştır. Su artık satılabilir ve temizlenmesi gereken bir maddeye dönüştürülmüştür.

            İnsanlar gelecek nesilleri ve diğer canlıları düşünerek, suyu dikkatli kullandığında bolluğun bereketin, suyu iyi kullanmadığında; kıtlığın felaketin geleceği unutulmamalıdır. Su hakkı, hukuki metin ve yorumlarda, öncelikle “temel bir insan hakkı” olan “yaşam hakkı” kapsamında ele alınmaktadır. Şüphesiz bu yaklaşım doğrudur, çünkü yaşam için her durumda gereksinim duyulan kaynakların başında su gelmektedir…

    Su kaynaklarımızın ve suyun; geleceği, gelecek kuşakları düşünmeden kullanılması, günümüzde artık su; atasözünde olduğu gibi sudan ucuz değil. Yakın gelecekte, bu günün “soğuk su savaşlarının “ sıcak savaşlara dönüşebileceği bildirilmekte. Neden “su’ dan sebeplerden”…         

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap