MİLLİ MÜCADELE'DE EĞİRDİR MENZİLİ VE EĞİRDİR BAHRİYE MÜFREZESİ

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,MİLLİ MÜCADELE'DE EĞİRDİR MENZİLİ VE EĞİRDİR BAHRİYE MÜFREZESİ
Haberin Tarihi: 17.11.2014 09:06:00 - Okunma Sayısı:1537 defa okundu.

MİLLİ MÜCADELE’DE EĞİRDİR MENZİLİ VE EĞİRDİR BAHRİYE MÜFREZESİ

 

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı 09 Kasım 2014 günü Eğirdir Belediyesi'ne 15 ton kapasiteli bir tekneyi, Eğirdir Gölü'nde eğitim amaçlı kullanılmak üzere armağan etti.

            Ne güzel...

            Bu güzel girişim bizi tam 92 yıl öncesine götürdü. Çünkü; O günlerde Eğirdirliler ve Eğirdir Gölü, bu toprakların VATAN oluşuna çok önemli katkıları olan bir konumda bulunmuştu. 1912 yılında, İzmir-Eğirdir Tren Yolu Hattı'nın Denizli, Burdur ve Isparta'ya uğramadan (Isparta ve Burdur'a demiryolu tam 24 yıl sonra1936'da ulaşabildi)Eğirdir'e gelişi bu güzel ilçeyi çok değerli hale getirmiş, Genelkurmay Başkanlığı, 02 Haziran 1922 günü ve Anadolu'da ilk defa olmak üzere burada  "EĞİRDİR DENİZ KOMUTANLIĞI" kurmuş, Batı Cephesi'nin can damarı olan "EĞİRDİR MENZİLİ  ve   "EĞİRDİR BAHRİYE MÜFREZESİ"ni oluşturmuştu.

            Bugünden itibaren yayınlanacak olan bu yazı dizisinde  kahramanlıklarla dolu olan o günlerin öyküsünü okuyacak  ve bu cennet köşesini daha çok seveceksiniz.

            GİRİŞ :

            Osmanlı İmparatorluğu uzun süren savaşlar ve kötü yönetim nedeniyle 20. yüzyıl başlarında ekonomik ve mali açıdan tükenme noktasına gelmişti. Birinci Dünya Savaşı sonunda imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması’nın daha mürekkebi kurumadan  Anlaşık Devletler ulusumuzu bin yıllık ata yurdundan atabilmek için son yurt toprağı olan Anadolu’ya dört bir yandan saldırmağa başladılar.

            Artarda gelen Birinci, İkinci İnönü, Kütahya – Eskişehir ve Sakarya Savaşları ile Anadolu’da ummadıkları bir direnişle karşılaşmaları üzerine 1921 yılının Eylül sonlarında Eskişehir – Afyon Hattı’na çekildiler.

            Bu büyük mücadele sırasında Türk Ulusu’nun  Anadolu’da karşılaştığı en büyük sorun yol ve ulaşım durumuydu. Üstün düşman karşısında bir de lojistik ve ikmal işlemleri tam ve zamanında yapılamaması, “ Milli Mücadele”yi yürütenleri büyük bir sıkıntıya sokmuş, başta Mustafa Kemal Paşa olmak üzere tüm komuta kademeleri bu sorunu aşabilmek için akla hayale gelmeyen çarelere baş vurmuşlardı.

            1920 yılının ilk sekiz ayı içinde üst üste gelen düşman saldırılarını durduran Türkiye Büyük Millet Meclisi Orduları büyük kayıplar vermesi nedeniyle düşmana son darbeyi vuramamış; bunu gerçekleştirebilmek için 1921 yılı Ekim başlarından itibaren Eskişehir – Afyon Hattı’na yaklaşarak büyük bir hazırlığa girişmişti.

devam edecek

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap