GÖLÜN ADI EĞİRDİR...!!!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,GÖLÜN ADI EĞİRDİR...!!!
Haberin Tarihi: 4.2.2015 09:20:00 - Okunma Sayısı:1649 defa okundu.

Son günlerde ulusal - yerel basında, sosyal medyada "Eğirdir Gölü'nün içme suyu özelliğini yitirdiği" konusunda yer alan açıklamalar nedeniyle Merkezi İstanbul'da bulunan Eğirdirliler Yardımlaşma Derneği Bşk Op. Dr. Ali Ahmet ŞİRİN'in önerisiyle 01 Şubat 2015 Pazar Günü İstanbul'da Eğirdir Yardımlaşma Derneği Merkezinde "EĞİRDİR GÖLÜNÜ KURTAR'' 2 TOPLANTISI, yapıldı.

GÖLÜN ADI EĞİRDİR…..!!!

 

            Son günlerde ulusal - yerel  basında, sosyal medyada “Eğirdir Gölü’nün içme suyu özelliğini yitirdiği” konusunda  yer alan açıklamalar nedeniyle Merkezi İstanbul’da  bulunan Eğirdirliler Yardımlaşma Derneği Bşk Op. Dr. Ali Ahmet ŞİRİN’in önerisiyle 01 Şubat 2015  Pazar Günü İstanbul’da  Eğirdir  Yardımlaşma Derneği Merkezinde  “EĞİRDİR GÖLÜNÜ KURTAR'' 2 TOPLANTISI, yapıldı.

            Toplantıya; İstanbul'da bulunan Ispartalılar konfederasyonu olarak adlandırılan  Isparta’nın 17 köy- kasaba derneği ve 2 Isparta vakfından oluşan ve tüm derneklerin altında toplandığı üst dernek olan  İstanbuldaki Ispartalılar Gönül Birliği Derneği temsilcileri ve çok sayıda hemşehrimiz  katıldı. Hemşehrilerimiz toplantıya ilgi göstererek çok önemli ve değerli önerileriyle katkıda bulundular.

   Toplantıda dünden bugüne Eğirdir Gölü’nün genel sorunları ve Eğirdir Gölü’nün su kalitesi ile ilgili TÜBİTAK destekli SDÜ tarafından yapılan proje çalışmalarının sonuçları hakkında açıklamalarda bulunuldu.

    Yapılan araştırmalar sonucu Eğirdir Gölü’nü kirleten kaynakların neler olduğu ve bunun sonucunda göl suyunun önemli oranda kirlilik tehdidinde değil kirlendiğini belirtti. Gölün suyundaki kirliliğinin göldeki su ürünlerine, su bitkilerine yansıdığını belirten Kesici, Isparta İl  Genel Meclisi Üyesi Fevzi Özdemir'in Isparta'daki kanser vakalarının nedenleri ve mücadele konulu önergesi üzerine İmar ve Bayındırlık, Plan ve Bütçe, Tarım ve Kırsal Kalkınma, Gençlik, Spor ve Turizm, Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler, Çevre ve Sağlık ile Sanayi Ticaret ve Doğal Kaynaklar komisyonları çalışma başlattığı ve Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nden Prof. Dr.  Alim Koşar, Yrd. Doç. Dr. Murat Koçer, Prof. Dr. Münire Çakır, Prof. Dr. Cem Koçkar, Halk Sağlığı İl Müdürü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve SDÜ Teknokent Medikal’in bilgilerine başvurulması sonucu elde edilen bilgilere ve gölün kirliliği ile ilgili çok sayıda araştırma yapan akademisyenlerin   çalışmalarının dikkate alınmasını ve   kesinlikle göz ardı edilmemesi gerektiğini bildirdi…

     Kesici; gölün adının EĞİRDİR olduğunu ve adeta gölün  her türlü sorunundan  Eğirdir’in sorumlu tutulduğunu ve sorunun Eğirdir tarafından çözülmesi  gibi bir algının oluşmasının kabul edilebilir olmadığını olduğunu belirtti… Eğirdir Gölü havzasında 100’e yakın yerleşim alanı yüzbinlerce dönüm tarım arazisi bulunduğunu ve buralarda  binlerce ton sentetik Gübre (Göl çevresinde  600 bin ton elma için her yıl 25 bin ton sentetik  gübre, 650 ton pestisit içeren tarım ilacı kullanıldığı…)  ve son günlerde gündemi oluşturan ARSENİĞİN vb. Ağır metalleri yapısında bulunduran tarım ilaçları kullanılmakta olup, en korkunç olanına da %48,37'sinin aşırı kullanım olduğunun belirtilmiş olmasıdır.

            Çözüm önerilerinde önce yetkililerin, sorunu kabul edip, gölün sorunlarının çözümünü doğaya bırakmak yerine,  çok sayıda araştırmacının önerdiği bilimsel çözme başlanmalıdır. Kesici göl temizlemeden temiz tutmadan, göl konusunda hala daha çok para nasıl kazanabilirizin projelerinin öne çıkmasının da çok düşündürücü olduğunu belirterek, “tarlan temizse ürünün de temizdir” diyerek, “önce var olan kirliliği temizleyelim ki, balığımız da, ıstakozumuz da, elmamız da, sütümüz de, etimiz vd besinlerimiz de temiz ve sağlıklı olsun…” dedi.

     Erol Kesici, Mayıs ayı içerisinde detaylarının  önümüzdeki günlerde açıklanacağı “Eğirdir Gölü’nün Dünü Bu Günü ve Sorunları” konusunda EKİ tarafından,  Isparta ve diğer illerdeki hemşehrilerimizin de katılacağı bir toplantının Eğirdir’de düzenleneceğini belirtti…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap