ISVAK’TA BAKA RÜZGARI ESTİ… (3. Bölüm)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ISVAK’TA BAKA RÜZGARI ESTİ… (3. Bölüm)
Haberin Tarihi: 9.5.2024 17:22:18 - Okunma Sayısı:230 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

ISVAK’TA BAKA RÜZGARI ESTİ

                                                      Zeki TARHAN – ANKARA

BÖLÜM : 3

          BAKA’nın sorumluluk alanındaki bölgemizde; Tıbbi ve Aromatik Bitkiler yönünden hem tür, hem de endemik oranı açısından en zengin bölgeydi. Isparta: 2.500 takson 600 endemik / Antalya: 3.300 takson 773 endemik / Burdur: 3.142 takson 267 endemik olarak Bölgemizin TAB potansiyelini gösteriyordu.

                                                              ***

          Yağlık Gül olarak bilinen Isparta Gülü; Gül yağı, gül suyu, konkret olarak parfüm ve kozmetik sanayinde kullanılıyor. Dünya üretiminin büyük bir kısmı ülkemizin Isparta ve Bulgaristan’ ın Kazanlık bölgesinde gerçekleşiyordu… Ve GÜLYAĞI, dünyanın en pahalı esansiyel yağlarındandı.

        Isparta ilimizde, yaklaşık 10.000 aile geçimini gül üretiminden sağlamakta 2024 TÜİK verilerine göre; bölgemizde yaklaşık 39.000 da alanda üretilen 19.000 ton gül çiçeği ile ülke üretiminin %95’ ini sağladı.

                                                            ***

       “KUYUCAK LAVANTA KOKULU KÖY” müz vardı bizim. Kozmetikte, Aromaterapi uygulamalarında, temizleyici maddelerde koku verici olarak kullanılıyordu… Ve LAVANTA bitkisi, birçok yörede yetiştirilebilir özellikte olması nedeniyle, ülke genelinde üretim artmıştı. 2024 TÜİK verilerine göre; Bölgemiz yaklaşık 14.000 da alanda üretilen 4.000 ton Lavanta ile ülke üretiminin %40’ nı sağlıyordu…

                                                         ***

        SÜTÇÜLER KEKİĞİ; Yayla kekiği yada TOTA kekiği olarak da biliniyordu yöremizde. Isparta Sütçüler yöresine mahsus endemik bir bitkiydi. Diğer kekik türlerinden ayıran en önemli özelliği, kekik yağında bulunan “”karvakrol” oranının yüksek olmasıdır. (%90) Kültüre alma çalışmaları devam etmekle birlikte, günümüzde tamamen doğadan toplanmakta…

 BAKA; BİZLERDEN NE BEKLİYORDU? 

         Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (=BAKA)’ nın Ankara’ da yaşayan Isparta’ lı girişimci ve yatırımcılardan beklentisi şu idi; Tıbbi ve Aromatik bitkilerdeki etken maddelerin ayrıştırılıp saflaştırılarak GIDA TAKVİYELERİ, KOZMETİK ÜRÜNLER VE İLAÇ ETKEN MADDELERİ GİBİ YÜKSEK KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLERİN ÜRETİLECEĞİ YATIRIMLARIN YAPILMASI.

       Peki, başka ne bekliyordu Isparta’ lı girişimcilerden BAKA? Şunu bekliyordu: Hali hazırda üretilen esansiyel yağlar, bitki çayları, kozmetik ürünler ve diğer tıbbi ve aromatik bitki ürünleri için yeni pazarlar bulup, bunların TİCARİLEŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN YATIRIMLAR…

                                                         ***

       BAKA; BÖLGEMİZİN, ÖZELLİKLE DE ISPARTA İLİMİZİN TAB KONUSUNDA MARKALAŞMASI YÖNÜNDE YAPILAN ÇALIŞMALARIN SONUCU OLARAK, ORTAYA ÇIKAN LOGO VE SLOGANLARI KULLANARAK VE TANITARAK MARKALAŞMAYA DESTEK OLMAK.

     …VE BÖLGEMİZİN TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERLE ÖZDEŞLEŞMESİ İÇİN, ISVAK’ IN DÜZENLEDİĞİ VEYA DİĞER MECRALARDA YAPILACAK TAB ETKİNLİKLERİNE “BAKA” NIN DA DAVET EDİLEREK, BİRLİKTE BÖLGEMİZİN TANITILMASI…

YARIN:

ETKİNLİĞE KATILANLARIN KATKILARI / SORULARI…

    

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap