RECEP ÖZEL’LE EĞİRDİR GÖLÜ'NÜN KURTULUŞ REÇETESİ VE BOĞAZOVA ÜZERİNE SÖYLEŞİ (3. Bölüm)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,RECEP ÖZEL’LE EĞİRDİR GÖLÜ'NÜN KURTULUŞ REÇETESİ VE BOĞAZOVA ÜZERİNE SÖYLEŞİ (3. Bölüm)
Haberin Tarihi: 21.3.2020 21:04:10 - Okunma Sayısı:13541 defa okundu.

Zeki TARHAN yazdı...

RECEP ÖZEL’LE EĞİRDİR GÖLÜ'NÜN KURTULUŞ REÇETESİ VE BOĞAZOVA ÜZERİNE SÖYLEŞİ

                     Zeki TARHAN - ANKARA

Üçüncü Bölüm

                 EĞİRDİR GÖLÜ’nü besleyen akarsular, dereler, çaylar, yüzey suları ile yer altı suları ve getirgen düdenler; kalbimize giden damarlara benzetiliyordu… Eğer bu damarlar kesilirse; Eğirdir Gölü kurur ve bir meraya dönüşürdü!!! Tarımsal sulama amaçlı Gölet / Barajlar; Eğirdir Gölü’ nü bitiren en başta gelen etken olarak görülüyor ve Göl havzasında ki yerleşim birimlerinde yaşayan halkın algısı da bu yönde oluşuyordu…

                                                         ***

                        AKSU ÇAYI’NIN ÖNEMİ…

               Bakalım ÖZEL’in bu konudaki değerlendirmesi nasıl olacaktı? Dinliyoruz: “…Eğirdir Gölü’ nün etrafında yapılan Göletlerin, Gölü besleyen kaynaklarda bir zayıflatmaya yol açtığı görülmekte… Bu bağlamda; Gölü besleyecek ilâve kaynakların da araştırılması kaçınılmazdır!!! Örneğin; AKSU ÇAYI’nın bir kısmı, EĞİRDİR GÖLÜ’nü beslemekte, diğer kısmı da alınabilir mi araştırmalıyız…

                                                         ***

                    KOVADA ( I ) VE KOVADA ( II ) / HES’ LER?!!!

             Eğirdir Gölü; çok fonksiyonlu bir Göldü. İçme / kullanma / sulama başta olmak üzere, su ürünleri üretimi, yüzme, su sporları, rekreasyonel kullanım, turizm, panoramik ve tabii ki hidroelektrik ve diğerleri şeklinde çoklu bir kullanım alanı EĞİRDİR GÖLÜ.

           Eğirdir Gölü; Kovada Kanalı ve Kovada Gölü ile bir bütündü, tıpkı etle-tırnak gibi. Tüm havza genelindeki yerleşim birimlerinden yükselen bir ses vardı: “…Eğirdir Gölünden enerji üretimi için verilen su kesilmelidir!!! Gölet yapılmasına son verilmeli, projelendirilenler ise hayata geçirilmemelidir!!!”

           …Evet, ÖZEL, bakın nasıl yaklaşıyordu konuya: “…Kovada ( I ) ve Kovada ( II ) HES’lere suyun bırakıldığı, GÖL SEVİYESİNİN DÜŞMÜŞ OLMASINA RAĞMEN, SU BIRAKILMASINA DEVAM EDİLDİĞİ, BU NEDENLE KAMUOYUNDA CİDDİ BİR ELEŞTİRİ KONUSU OLDUĞU GERÇEKTİR. BU KONUDA; KAMUOYUNUN TAM BİR BİLGİLENDİRMEYE İHTİYACI VARDIR…”

                                                    ***

                 ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANIMIZ, BİZE HAK VERDİ.

                 İLK İŞİMİZ; EĞİRDİR GÖLÜ’NÜN DİBİNİ TEMİZLEMEK!!!

           “…Çevre ve Şehircilik Bakanımıza, Isparta ziyaretinde Gölümüzün durumunu anlattığımızda; Bize hak verdi. Gölün kirliliği noktasında bir heyet gönderdi. Bu konuda Bakanlık bir proje hazırlıyor… İLK İŞİMİZ; EĞİRDİR GÖLÜ’NÜN DİBİNİ TEMİZLEMEK OLACAK İNŞALLAH!!!”

                                                     ***

                BOĞAZOVA / MAREM / TOPLU KONUT

           Sosyal medyada duyarlı çevreci sivil toplumun oluşturduğu gruplar / platformlar ile öncesinde Isparta’nın yetiştirdiği değerli bilim insanlarımız, Dünya genelinde birinci sınıf verimli tarım arazisi ve BÜYÜK OVA STATÜSÜ’n deki BOĞAZOVA’nın iskana açılması, TOPLU KONUT ALANI’na dönüştürülerek ve son tahlilde de; sadece Isparta ve Göller Yöresinin değil, ülkemizin gözde bir  AR – GE kurumu ve BİLİM ABİDESİ olan MAREM’ in kapatılmasına kadar evrilebilecek bu tehlikeli süreci durdurmak kaçınılmaz hale gelmiştir!!!

          İşte ÖZEL’in, BOĞAZOVA VE MAREM’e sahip çıkışı, dinliyoruz:

        “…BOĞAZOVA’nın, ne kadar verimli TARIM ARAZİSİ olduğunu, sanırım anlatmaya gerek yok. BOĞAZOVA’da yetişen elmanın / meyvenin aroması, kalitesi çok mükemmel ve ideal!!! Bu mükemmelliği ve idealizmi; KOVADA VADİSİNİN DOĞAL KLİMA  özelliğine borçluyuz!!!

        Eğirdir’ in Toplu Konuta ihtiyacı var mı? Evet, var. Yeni imar alanları, ilgili Belediyemizin “EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ”nden kaynaklanan sıkıntıları olabilir. ÖZEL HÜKÜMLER’DE YAPILACAK REVİZELERLE, BU SIKINTIYI GİDEREBİLİRİZ!!! BOĞAZOVA’DAKİ MEYVECİLİĞİMİZİ VE MAREM’ E AİT UYGULAMA ALANLARI İLE ARAZİLERİNİ, BÖYLECE KORUMUŞ VE BİR İHTİYACIMIZ DA KALMAMIŞ OLUR!!!

      MAREM’İN ARAZİLERİNE; TARIMDAN DOLAYI, ARAŞTIRMADAN DOLAYI (=AR- GE ) İHTİYACIMIZ VAR!!! EĞİRDİR’ İN MAREM’E İHTİYACI VAR!!! ISPARTA’ NIN MAREM’E İHTİYACI VAR!!! ÜLKEMİZİN MAREM’ E İHTİYACI VAR!!! MAREM’İN ARAZİSİNİ, BİZ BAŞKA İŞ İÇİN KULLANIRSAK, YARIN MAREM EĞİRDİR’DEN GİTTİĞİNDE; “ NİYE GİTTİ?!!!” DİYEMEYİZ!!!

    BUNUNLA İLGİLİ, TOPLU KONUTLA İLGİLİ ÇÖZÜM; “EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ”Nİ REVİZE ETTİRECEĞİZ!!!

     Eğirdir’ in çok güzel, toplu konuta elverişli, iskan sahası olabilecek birçok yerleri var… Bu yerleri imar içerisine alacağız.”

                                               ***

                                        TEŞEKKÜR

…Evet, sayın milletvekilimiz Recep ÖZEL’e, Gerek EĞİRDİR GÖLÜ’nün kurtarılmasında gösterdiği çözüm odaklı çabaları ve gerekse BOĞAZOVA ve ONUN AYRILMAZ BİR PARÇASI OLAN MAREM’ e sahip çıktığı için teşekkür ediyoruz…

Tabii, teşekkürü en çok hak eden yerel medya organımız AKIN GAZETESİ’ ne teşekkür ediyoruz…

Kamuoyunun oluşturulmasında en büyük etkenlerin başında gelen, Isparta’mızın yetiştirdiği değerli bilim insanlarımıza ne denli teşekkür etsek az.

                                             ----- SON ----                               

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap