İKİNCİ KAPTAN ALÂATDİN' İN SERZENİŞİNİN DERİN ANALİZİ VE ARKA PLANINDA YATAN ACI GERÇEK:

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,İKİNCİ KAPTAN ALÂATDİN' İN SERZENİŞİNİN DERİN ANALİZİ VE ARKA PLANINDA YATAN ACI GERÇEK:
Haberin Tarihi: 29.4.2020 12:24:58 - Okunma Sayısı:16366 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı


İKİNCİ KAPTAN ALÂATDİN' İN SERZENİŞİNİN DERİN ANALİZİ VE ARKA PLANINDA YATAN ACI GERÇEK:
                             DÜALİST YAPI
               ELMA MI YOKSA TURİZM Mİ?!!!
                  İŞTE BÜTÜN MESELE BU!!!
-------------------------------------------------------------------------------
                           Zeki TARHAN - ANKARA
                            ---------------------------------
Eğirdir’ in ikinci Kaptan Alaattin’ i, Eğirdir’e serzenişte bulunuyor… Ve en beğenilen ( 10 ) Göl içerisinde çok övündüğümüz Eğirdir Gölü’ nün yer almayışına isyan ediyor!!! Sürekli Eğirdir Gölümüzden sitayişle söz eden, yazan çizen İkinci Kaptan Alaattin’ nin bu isyan dolu haykırışını nasıl yorumlamak gerekir?...
                                                     ***
            Serzeniş, Farsça bir sözcük ve şu anlama geliyor: bir kimseye üzüldüğünü, kırıldığını, öfkelenmeden belirtmek. ( 10 ) Gölün içinde EĞİRDİR GÖLÜ neden yok? Bu durumu protesto ediyor ve Eğirdir Gölü’ nün ıskalanmasının kabul edilemeyeceğini haykırıyor.
                                                      ***
        Listelenen Göller arasında;  Aydın ve Muğla arasında yer alan ve Ege Bölgesinin en büyük Gölü olan BAFA GÖLÜ var, Bolu sınırları arasında yer alan ve ( 7 ) adet Gölü içinde barındıran Milli Park statüsündeki Yedi Göller var. Dünyanın en büyük sodalı Gölü ünvanlı Van Gölü var… Ama Türkiye’ nin dördüncü büyük Gölü / ikinci büyük tatlı su Gölü olan, İsviçre Göllerinden daha güzel olan EĞİRDİR Gölü yok!!! Hatta, Göller Yöresindeki Göllerin hiçbirisi yok!!!
                                                    ***
         Bafa Gölü’ nün içerisindeki Adalarda Kilise ve Manastır var. Van Gölü ise dört Adaya sahip. İçinde Kilise ve Manastır var. Eğirdir Gölündeki Adaları kaybettik, Eğirdir bir Yarımada!!! Bu Yarımada’ da bir Kilisemiz var.
                                                 ***
          Eğirdir ’de Turizm, niçin gelişemiyor ve niçin elmanın önüne geçemiyor?!!! İşte zurnanın “zırt” dediği yer, tam da bu sorunun yanıtında yatıyor… Eğirdir’ de düalist bir yapı var. Bu yapı; sosyo ekonomik, sosyokültürel bir yapıdaki çarpıklıktan geliyor ve demografik yapıyı da bozarak, iki farklı güç kaynağının bir arada bulunmasıyla melez bir yapıya dönüşüyordu…
                                                 ***
         İşte bu yapıda; Eğirdir’ in coğrafyasından kaynaklanan, Dağ ve Göl arasında sıkışmışlığın yarattığı çaresizlik ile Kovada vadisinin doğal klima avantajı, “TURİZM mi yoksa ELMA mı?” ikileminde bir sarmala dönüşüyordu. “Nasıl olsa elmadan kazanıyorum” “Turizm olmasa da olur” zihniyeti, Turizmi ıskalamaya yetiyordu…Şehir planlamacılarını da şaşırtan, içinden çıkılmaz bir durumu yansıtıyordu bu fotoğraf. Dünya turizm merkezi olan Antalya’nın Alanya’ sı ndan önce “EV PANSİYONCULUĞU” nu başlatan Eğirdir, Kaptan Alaattin’ in turizm vizyonu sayesinde, Avrupa’ lı turistleri Eğirdir’ de konaklatma başarısını gösterebilmiştir. Yat turizmini başlatabilmiştir. Ama Ada halkının vizyoner bir bakış açısından mahrum oluşu, Kaptan’ ın dünyalı bakış açısıyla çatışmıştır.
                                                      ***
              …Evet, sonuçta; Elma ağır basmış, verimli BOĞAZOVA toprağı, ve EĞİRDİR  vahşi kapitalizmin pençesinde, etkisinden kurtulmanın  olanaksız olduğu etkili gücün, pestisitle zehirlediği Göl ekosistemini bozmasıyla da, Göl turizmine bağlanan umutlar sönmüş, ( 60 ) yıl önce Eğirdir’e gelen ilk kadın turisti görmek için kepenklerini kapatan Eğirdir esnafı, ilerleyen süreçlerde yabancı turisti ve askeri kazıklayan bir konuma gelmiştir.
                                                     ***
               Bakalım ikinci Kaptan Alaattin, ( 60 ) yıl öncesinin turizm vizyonu ile günümüz turizm vizyonunu, postmodern bir potada eritebilecek mi?!!!

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap