Türkiye’de Kerevit Üretiminin Yüzde 80’i Eğirdir Gölü’nden Karşılanıyor

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Türkiye’de Kerevit Üretiminin Yüzde 80’i Eğirdir Gölü’nden Karşılanıyor
Haberin Tarihi: 18.1.2021 12:55:08 - Okunma Sayısı:3621 defa okundu.

Tarım ve Orman İl Müdürü Eyup Adıgüzel: "2020 yılı içerisinde, Eğirdir Gölü'nden, milli ekonomiye 5.486.397 Dolar değer kazandırılmıştır." dedi.

TÜRKİYE’DE KEREVİT ÜRETİMİNİN YÜZDE 80’İ EĞİRDİR GÖLÜ’NDEN KARŞILANIYOR

Eğirdir Gölü’nde kaçak avlanmayla ilgili gerçekleştirilen denetimlerde toplam 10 bin kerevit pinterine el konulurken, yakalanan 4 ton canlı kerevit tekrar göle bırakıldı.

Türkiye’deki tüm iç sularda 1 Kasım-30 Haziran tarihleri arasında kerevit av yasağı uygulanıyor. Bu kapsamda Eğirdir Gölü’nde kaçak avlanmayla ilgili denetimler gerçekleştiriliyor. Eğirdir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin gerçekleştirdiği denetimlerde kaçak avcılıkla ilgili yakalanan kerevit pinterlerine el konulurken, canlı olarak ele geçirilen kerevitler de göle bırakılıyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Eyup Adıgüzel, Eğirdir Gölü'nde yapılan Kaçak Avcılığın Önlenmesi çalışmaları ile ilgili TRTHaber'e konuştu.

Adıgüzel, TRT Haber'e yaptığı konuşmasında;

"İlimiz Eğirdir Gölü 487 km² yüzey alanı ile Ülkemizin en büyük 2. Doğal tatlı su kaynağıdır. Kırsal Turizm ve Tarımsal üretimde olduğu kadar Su ürünleri avcılığı için ilimizin sahip olduğu güzide kaynaklardan biridir.

Gölde, 5 ayrı avlak sahasında 10 adet su ürünleri kooperatifi tarafından 385 balıkçı teknesi ile su ürünleri avcılığı yapılmaktadır. İlimiz kerevit avcılığında Türkiye birincisi konumundadır. Ülkemizde avcılığı yapılan kerevit miktarının yaklaşık %80'i Eğirdir Gölünden sağlanmaktadır. Tamamına yakını ihraç edilmesinden dolayı ülkemiz ve ilimiz için büyük bir öneme sahiptir. Bugün itibari ile ülkemizde mevcut 4 adet kerevit işleme tesisinin 3 tanesi ilimizde bulunmaktadır.

Özellikle ülkemiz ve ilimiz açısından son derece önemli ve yüksek ekonomik değere sahip olan kerevit varlığının devamlılığını temin etmek bizim için önem arz etmektedir. Bu kapsamda Bakanlığımızın yayınlamış olduğu tebliğ gereği 1 Kasım ila 30 Haziran tarihleri arasında kerevit av yasağı uygulanmaktadır.

Bu doğrultuda sürdürülebilir avcılığı sağlayabilmek amacıyla denetimlerimizi aralıksız gerçekleştiriyoruz. Bu denetimler İl müdürlüğümüzce görevlendirilen ekiplerimiz tarafından, müdürlüğümüz bünyesinde bulunan koruma kontrol teknelerimizce yapılmaktadır.

Eğirdir Gölü'nde yasak dönemde toplamda 759 denetim gerçekleştirilmiş ve bu denetimler sonucunda kerevit avcılığında kullanılan 10.000 adet pinter ile 4 ton canlı kerevit yakalanmış ve canlı kerevitler göle iade edilmiştir.

Ayrıca, 2020 yılı içerisinde, Eğirdir Gölü'nden, milli ekonomiye 5.486.397 Dolar değer kazandırılmıştır." dedi.

Eğirdir Gölü'nde kerevit avcılığı yanısıra sazan avcılığının da devamlılığını sağlamak için çalışmalar yapıldığını belirten İl Müdürü Eyup Adıgüzel, "Her ne kadar Eğirdir Gölümüz kerevit avcılığı ile ön planda bulunsa da gölde sazan avcılığının da devamlılığını sağlamak için Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’nin talimatları doğrultusunda, Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Kepez birimi tarafından 600.000 adet sazan balığı yavrusu tahsis edilmiş olup, mevcut balık popülasyonu destekleme amacıyla, Isparta Valimiz Sayın Ömer Seymenoğlu’nun katılımlarıyla, gölün farklı noktalarından yavru balıklar bırakılmıştır." ifadelerini kullandı.

-Haber Merkezi

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap