MAVİ GÖL; HEM “KÜLTÜR MERKEZİ”HEM “YAŞLILAR İÇİN ÖZEL SAĞLIKLI YAŞAM EVİ”

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,MAVİ GÖL; HEM “KÜLTÜR MERKEZİ”HEM “YAŞLILAR İÇİN ÖZEL SAĞLIKLI YAŞAM EVİ”
Haberin Tarihi: 1.7.2021 17:55:05 - Okunma Sayısı:4060 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı

MAVİ GÖL; HEM “KÜLTÜR MERKEZİ”HEM “YAŞLILAR İÇİN ÖZEL SAĞLIKLI YAŞAM EVİ”

                         Zeki TARHAN - ANKARA

…Evet evet, aynen öyle. MAVİ GÖL; hem Kültür Merkezi, hem yaşlılar için özel sağlıklı YAŞAM EVİ  olmalı!!!  Daha önceki yazılarımızdan anımsayacaksınız… Rahmetli Doç. Dr. Ali Rıza ÜNAL’ın, EĞİRDİR KÜLTÜR MERKEZİ kurulması için, zamanın Isparta valisiyle  birlikte imzaladıkları Protokol gereği, taahhüt edilen finansmanın 1/3 ü ilk taksit olarak, ÜNAL tarafından yatırılmış, ama Eğirdir Belediye Başkanlığı, proje tadilatı oyunları ve Kültür Merkezi’ nin yapılacağı yerin uygun olmadığı gerekçeleriyle, projenin hayata geçirilmesini engellemiş ve yatırılan finansman da buharlaştırılmıştır.

          Eğirdir deki Milli Eğitim camiasının öğretmenleri de, promosyon ücretlerini, Kültür Merkezinin finansmanında kullanılmak üzere taahhütte bulunmuşlardı.

                                                            ***

         Şimdi, gelelim MAVİ GÖL’e. Eğirdir’in Yeşilada’sında, Mülkiyeti Eğirdir Belediyesine ait olan bu taşınmaz, yıllarca Üniversitemize sembolik bir ücretle, Turizm ve otelcilik eğitimi alan öğrencilerin, teorik derslerine uygulama alanı açarak, pratiklerini geliştirme amaçlı olarak kullanılmıştır…

         Tabii, bunun yanında; ulusal ve uluslar arası düzeyde bilimsel çalıştay / sempozyum / kongre gibi turizm ağırlıklı kültürel etkinliklere de sahne olmuştur MAVİ GÖL.  Bu fiziki mekanda hizmet üreten öğrenciler, mezun olduktan sonra, Turizm merkezlerindeki gözde konaklama tesislerinde istihdam edilmişlerdir.

                                                           ***

          Bugüne gelirsek; Eğirdir Belediyesi sözünü ettiğimiz taşınmazı satışa çıkarmış, talep çıkmayınca satış gerçekleşmemiştir. Bu da, Eğirdir için, halkımız için, Isparta’mız için, Göller Bölgesi ve İç batı Akdeniz için oldukça hayırlı olmuştur.

                                                         ***

         Eğirdir’in tarihi ve kültürel dokusu; MAVİ GÖL’e sahip çıkılmasını emrediyor bizlere!!! Yakın zamanda, Dündar bey medresesindeki kültürel etkinlik, bizleri gururlandırmıştır… Kurulan stantlar, adeta birer kültür ziyafetiydi… Aynı şekilde; Yeşilada’da ki Ayastefanos Kilisesinde uzun yıllar gerçekleştirilen müzik etkinlikleri, Adamızı bir “sanat adası” haline getirmiştir. Canada; yıllar önce Üniversitemiz Mimarlık Fakültesiyle Eğirdir yerel yönetiminin işbirliği sayesinde, uluslar arası Heykel yarışmasına sahne olmuş ve yapılan heykeller CANADA’ya dikilerek, CANADA; bir AÇIK HAVA HEYKEL MÜZESİ olmuştur.

       Kervansarayımızın görüntüsü, tarihi ve kültürel dokumuzu yansıtmaktan adeta uzaklaştırılmış, çöplük görüntüsüne bürünmüştür. Tıpkı; bir zamanlar HALİL ÜSTÜN heykelinin çevresinin çöplüğe dönüştürüldüğü gibi.

       Tarihi kalemiz de; Eğirdir’ in tarihsel geçmişine uygun kültürel etkinliklerin, örf adet, gelenek ve göreneklerimizin uygulama alanına pekala dönüştürülebilir.

                                                         ***

       Şimdi acilen ne yapalım? Şunları yapalım:

  • Medresemizin ikinci katının orijinal planına göre yapılması için, zaman kaybetmeden harekete geçilmesi.
  • MAVİ GÖL’ ün belirlenecek yeni statüsüne göre, Eğirdir Belediyesinde de oranın sorumluluğunu üstlenecek bir KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ ihdası.
  • İhdas edilen Müdürlüğün başına; kültürel donanıma haiz, üniversite öğrenimi görmüş, sosyo/kültürel vizyona sahip, gerektiğinde Eğirdir’e gelen ziyaretçilere mihmandarlık yapabilecek, onlara tarihi ve kültürel değerlerimizle, turizmin kaynak değerlerine anlatabilecek,yani; Eğirdir’ n KÜLTÜR ELÇİSİ olabilecek Belediyemiz bünyesindeki çalışanlardan sosyolog Mustafa, tam da bu vizyona sahip genç bir jenerasyon olarak, bütün Eğirdir’ in gururu olarak görülüyor…

 …Ve sonuç:   MAVİ GÖL; HEM “KÜLTÜR MERKEZİ”HEM “YAŞLILAR İÇİN ÖZEL SAĞLIKLI YAŞAM EVİ” olmalı!!!

  • …Ve haydi EĞİRDİR!!!

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap