EĞİRDİR GÖL HAVZASI, PESTİSİTLE MÜCADELENİN NERESİNDE?!!!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR GÖL HAVZASI, PESTİSİTLE MÜCADELENİN NERESİNDE?!!!
Haberin Tarihi: 1.3.2022 13:52:39 - Okunma Sayısı:3589 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı

EĞİRDİR GÖL HAVZASI, PESTİSİTLE MÜCADELENİN NERESİNDE?!!!

Zeki TARHAN – ANKARA

...Evet, DEMİREL şunu demişti: "Benim adımı taşıyan Üniversite mükemmel olmalı. Eğirdir Gölünü korumalıyız... Tarım ilaçları ve Kimyasal Gübrenin gölümüzü kirletmesi konusunu, Üniversitemiz araştırmalıdır."

***

Gülşen, 1966' da SENİRKENT'te dünyaya gözlerini açar. İlk ve orta öğrenimini Antalya'da tamamlar. 83' de ise, Akdeniz Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okuluna girerek, 1987 yılında mezun olur.

Gülşen, artık Su Ürünleri Mühendisidir. Ama onun kafasında Akademik kariyer yatmaktadır... 89' yılında açılan sınavı kazanarak, Akdeniz Üniversitesi, Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okuluna Araştırma Görevlisi olarak atanır.

***

"Durmak yok" der Gülşen. Yıl 1990'dır. Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde, Yüksek Lisans programına kaydolur. Ve Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulunda Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başlar...

***

Gülşen, Eğirdir Göl Havzasında yoğun tarım yapıldığını ve elma tarımında gereksiz yere ve de lüzumundan fazla tarımsal ilaç kullanıldığını ve pestisitlerle toprağın ve göldeki su canlılarının zehirlendiğini gözlemlemiştir. Bilimsel bir araştırma için kolları sıvar... Eğirdir Gölünden 35 adet SUDAK balığı avlanarak denemeye alınır... Balıkların yakalanmasında ise, Abdullah SİNAN'ın büyük yardımı dokunur...

***

"SUDAK balıklarında farklı konsantrasyondaki bazı pestisitlerin oluşturabileceği hematolojik ve histopatolojik değişimlerin incelenmesi üzerinde bir araştırma" konulu Yükseklisans Tezini tamamlayarak, Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüne verir. Tarih, 92'nin 27 Ocağıdır. 20 Şubatta da, Tezini savunur Gülşen. Tez Danışmanı Prof. Dr. Metin TİMUR, diğer Jüri Üyeleri ise; Prof. Dr. Gülşen TİMUR ve Yard. Doç. Dr. Mustafa CENGİZ’dir.

***

Bugün, Muğla Üniversitesinde Doçent olarak öğretim üyeliğini sürdüren Gülşen ULUKÖY hocamızın, sözünü ettiğimiz ve de çok önemli bulduğumuz bilisel araştırmasını AKIN gazetemiz için yayına hazırladık.

Umut ediyoruz ki; Eğirdir Gölü havzasındaki elma tarımıyla uğraşanlar, bir sezonda ağaçlara 30 defadan fazla ilaçlama yapmaktan vazgeçer ve en azından bu sayıyı beşe indirirler!!! Böylece, verimli topraklarımızı ve Gölümüzü, insanımızı, balığımızı korumuş ve de kurtarmış oluruz...

YAKINDA GAZETENİZ AKIN'DA...

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap