EĞİRDİR GÖL HAVZASI, PESTİSİTLE MÜCADELENİN  NERESİNDE?!!! (İkinci bölüm)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR GÖL HAVZASI, PESTİSİTLE MÜCADELENİN  NERESİNDE?!!! (İkinci bölüm)
Haberin Tarihi: 2.3.2022 17:23:34 - Okunma Sayısı:3314 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı

EĞİRDİR GÖL HAVZASI, PESTİSİTLE MÜCADELENİN  NERESİNDE?!!!

                                   Zeki TARHAN – ANKARA

                                               İKİNCİ BÖLÜM

           Yazı dizimizin ikinci bölümüne, teşekkür girizgâhı ile başlayacağım. Başta, Gülşen’in tez danışmanı Prof. Dr. Metin TİMUR hocamıza. Gülşen’e yönelik; Pestisitin sadece su ürünlerine değil toprağı, çevreyi, su kaynaklarını ve sucul ortamı, yer altı sularını ve insanları zehirlediğini onun için de, Yoğun bir şekilde Eğirdir Gölü Havzasında yapılan tarımsal faaliyetteki PESTİSİT çalışmasının, ne denli önemli bir çalışma olduğu konusundaki motivasyonu için. İkinci teşekkürü, diğer Jüri Üyeleri Prof. Dr. Gülşen TİMUR ve Yard. Doç. Dr. Mustafa CENGİZ’e yapacağım…

                                                        ***

        Gelelim üçüncü teşekküre. Dile kolay, 30 yıl öncesinden söz ediyoruz… 30 yıl önce, Prof. Dr. Metin TİMUR’un motivasyonu ile; “Sudak Balıklarında farklı konsantrasyondaki bazı PESTİSİT’lerin oluşturabileceği hemotolojik ve histopatolojik değişimlerin incelenmesi üzerine bir ARAŞTIRMA”  yapmak üzere kolları sıvayan  Su Ürünleri Mühendisi Gülşen, Yüksek Lisans Tezi için, uygulamada kullanılacak Deney Hayvanları SUDAK BALIKLARI’nın Eğirdir Gölünden avlanması / Yakalanması işinin çok önemli olduğunu ve bunu nasıl başaracağını düşünürken, Yüksek Okulun Beden Eğitimi Okutmanı olan Sadi ERDEM, Gülşen’e bu konuda yardımcı olur ve Abdullah SİNAN’ ı önerir.

       …Ve Gülşen, Abdullah’la iletişime geçer… Olumlu yanıt alınmıştır. Abdullah’ın gazeteciliği, Onun bir misyonu ve mesleğidir.  Ama geceleri, çizmelerini giyip, balık avlamada kullandığı Fener ve Kepçe (=SİRPOÇ ) onun hobi haline getirdiği elinin ulaklarıdır…

                                                         ***

         …Evet, operasyon vakti gelmiştir… Gülşen, yanına iki bayan Araştırma Görevlisiyle birlikte üç kişi ve Abdullah ile birlikte dört kişilik bir operasyon ekibi harekata başlar… Eğirdir Gölü’nün güneyinden sol elde Fener, sağ elde SİRPOÇ.

         Uygulamada kullanılan 35 Adet SUDAK balığı, Eğirdir Gölünden avlanarak, Eğirdir Su Ürünleri Yüksek Okulu Balık Üretim Tesislerinde denemeye alınır… Denemelerde kullanılan PESTİSİTLER ise; SUPRACİDE, CAPTAN ve KELTHANE. Farklı konsantrasyonlarda, SUDAK balıklarında meydana getirdiği hematolojik ve histopatolojik bozukluklar, Laboratuvar koşullarında BİYODENEYLERLE araştırılma süreci başlamıştır artık…

     Denemelerde kullanılan her üç PESTİSİT, balıklara ; 0.01 mg /lt ve 0.1 mg /lt olmak üzere, iki farklı konsantrasyonla verilmişti…

                                                       ***

     Gülşen hocamızla telefon la yaptığımız konuşmalarda; ”…Abdullah SİNAN’ın bize sağladığı yardım ve katkılar olamasaydı, bu işin üstesinden bizim gelmemiz zor olacaktı. Abdullah beye müteşekkiriz… Bu araştırmamızın bir yerinde SİNAN’ın yeri unutulmayacak…” diyordu…

     …Ve Abdullah’ı arıyor, Muğla’dan Gülşen hocamızın teşekkürünü iletiyordum… Abdullah, şöyle diyordu; “…30 yıl…92’ ler… Bilime katkı yapmak, ne kadar güzel… 30 yıl sonra anılmak ne kadar güzel Zeki abi. Çok mutluyum…”

     …Evet, yazı dizimizin ikinci bölümüne burada nokta koyarken, bu bilimsel çalışmanın kahramanı olarak, Abdullah’ı da unutmayalım diyorum…

     Üçüncü bölümde buluşmak üzere…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap