EĞİRDİR GÖL HAVZASI, PESTİSİTLE MÜCADELENİN  NERESİNDE?!!! (Üçüncü bölüm)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR GÖL HAVZASI, PESTİSİTLE MÜCADELENİN  NERESİNDE?!!! (Üçüncü bölüm)
Haberin Tarihi: 3.3.2022 17:27:08 - Okunma Sayısı:3316 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı

EĞİRDİR GÖL HAVZASI, PESTİSİTLE MÜCADELENİN  NERESİNDE?!!!

                                   Zeki TARHAN – ANKARA

                                              ÜÇÜNCÜ  BÖLÜM

               Tarımsal ilaçlar, hedefledikleri zararlı organizma türlerine göre; BÖCEK ÖLDÜRÜCÜ (Insecticide) , MANTAR  ÖLDÜRÜCÜ (Fungicide), YABANCI OT ÖLDÜRÜCÜ (Herbicide), AKAR ÖLDÜRÜCÜ (Akaricide), KEMİRGEN ÖLDÜRÜCÜ (Rodenticide) isimleriyle veya organik klorlular, organik fosforlular ve karbamatlar gibi kimyasal doğalarıyla karakterize ediliyordu.

          Bitkisel Üretimi artırabilmek amacıyla, yaygın olarak kullanılan zirai mücadele ilaçlarının bir çoğunun YER ALTI SULARI’na, AKARSU’lara, GÖL’lere  ve DENİZ’lere  kadar ulaşarak, bu ortamda yaşayan veya yararlanan canlı yaşamını olumsuz yönde etkilediği, bugün bilinen bir gerçekti.

         …Ve her türlü PESTİSİT’in, canlıların dokularında birikebildiği ortaya konuluyor, sonuç olarak ta; PESTİSİT kullanımı ile doğadaki her türlü canlının, bunlardan  etkilendiği anlaşıldığından, dünyada  ÇEVRE GÖZLEME VE İZLEME   programlarının uygulanması gereği kabul ediliyordu…

                                                           ***

                 Dünyada, Tarım ilaçları  kullanılmadan üretim yapılması  halinde, elde edilen ürün miktarlarında ortalama %65 oranında kayıp meydana geldiği, yapılan araştırmalarda bildiriliyordu… Tabii bu; “Zirai Tarım İlaçları bol miktarda kullanılırsa, ürün kaybı ortadan kaldırılır” anlamına gelmiyordu. Zirai tarım ilaçlarının kontrollü kullanılmasıyla, verim artışı istenilen yada arzu edilen düzeylere çıkarılabilirdi…

               Tarım ilaçlarının ÇEVRE’ye verdiği zararlı etkiler, sadece bunların kullanılmasından kaynaklanmamaktadır. Tarım ilaçlarının bilinçsiz imalatı, taşınması, depolanması, kullanılmış boş ilaç kutusu ve şişelerin ÇEVRE’ye atılması da büyük tahribatlara neden olmakta…

                                                         ***

               EĞİRDİR GÖLÜ HAVZASI’nın verimli topraklarında, verim düzeyi yüksek ELMACILIK, Hububat ve sebzecilik gibi tarımsal faaliyetler oldukça gelişmiş durumda. Bu durumda ortaya çıkan sorun; Göl Havzasında kullanılan her türlü PESTİSİT’ in, ÇEVRE’ de ve GÖL CANLILARI ile SU ÜRÜNLERİ’nde yapabileceği olumsuz etkilerin belirlenmesidir.

              İşte, sözünü ettiğimiz bu bilimsel çalışmada; EĞİRDİR GÖLÜ çevresindeki   Tarım arazilerinde sıkça kullanılan bazı PESTİSİT’ lerin, GÖLDE yaşayan SUDAK balıklarında meydana getirebileceği PATOLOJİK ve HEMATOLOJİK bozuklukların, Deneysel olarak ortaya konulması ve halkın bu konuda BİLİNÇLENDİRİLMESİ amaçlanıyor…

              Dördüncü bölümde buluşmak üzere…

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap