Eğirdir Göl Havzası, Pestisitle Mücadelenin Neresinde?!!! (5. Bölüm)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir Göl Havzası, Pestisitle  Mücadelenin  Neresinde?!!! (5. Bölüm)
Haberin Tarihi: 6.3.2022 17:53:52 - Okunma Sayısı:3743 defa okundu.

Zeki TARHAN yazdı...

EĞİRDİR GÖL HAVZASI, PESTİSİTLE

MÜCADELENİN  NERESİNDE?!!!

                                   Zeki TARHAN – ANKARA

- BEŞİNCİ  BÖLÜM-

                 Tarımsal faaliyetlerde kullanılan Tarım ilaçlarının kimyasal yapısı ve özelliklerine de şöyle bir göz atalım… Pestisitler, başka bir anlatımla Biyosidler, doğada arzu edilmeyen zararlı organizmaları yok etmek amacıyla kullanılan kimyasal maddeler. Özellikle tarımda geniş uygulama alanı bulan bu ilaçlar, hedefledikleri zararlı organizma türlerine göre; Böcek öldürücüler (=INSECTİCİDE ), Mantar öldürücüler (=FUNGİCİDE ), Yabancı Ot öldürücüler (=HERBİCİDE ), Akar öldürücüler (=ACARİCİDE ), Kemirgen öldürücüler (=RODENTİCİDE ) ve Nematod öldürücüler (=NEMATOCİDE ) isimleriyle adlandırılıyor.

                                                      ***

              Pestisitler, etkileri yanı sıra kimyasal grupları yönünden üç ayrı kategoriye ayrılıyor. Bunlar; ORGANİK KLORLU BİLEŞİKLER, ORGANİK  FOSFORLU BİLEŞİKLER ve KARBONATLAR.  Bu üç genel grup içerisinde, organik klorlu bileşikler arasında, geçmişte en yaygın şekilde kullanılan Tarım ilacı DDT’ dir. Organik klorlu bileşikler, genel olarak etkili ve dirençli kimyasal maddelerdir. İnsanlara az toksik olmalarına karşın, ağır biyolojik ayrışıma uğrarlar ve birikme  özelliği gösterirler. Bu nedenledir ki; bu grupta en çok kullanılan DDT, dünyada 1970 yılından itibaren geniş ölçüde piyasadan çekilmiştir.

                                                      ***

                 ORGANİK FOSFORLU BİLEŞİK’ lerin başında PARATHİON gelmekte. Bu grupta yer alan kimyasal maddeler, biyolojik ayrışma özelliğine sahip olmaları nedeniyle, toprakta daha az birikirler. Fakat buna karşın, organik klorlu bileşiklere oranla, insanlar üzerinde daha fazla TOKSİK’ tirler. Organik Fosforlu bileşikler, Organik Klorlu Bileşiklere göre, SUDA DAHA FAZLA ÇÖZÜNÜRLER ve organizmada kalış süreleri kısadır.

                                                    ***

                   Üçüncü grubu oluşturan KARBAMAT’lara örnek olarak PROPOWUR, CARBARYL, ve ALDİCARB verilebilir. Bu gruptaki kimyasal maddeler, ÇEVRE SAĞLIĞI BAKIMINDAN ÖNEMLİ BİLEŞİKLERDİR. Bu bileşikler; Toprakta süratle değişikliğe uğramaları nedeniyle, memeliler üzerinde daha az toksik etkiye neden olurlar.

                                                      ***

                  Altıncı bölümde buluşmak üzere…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap