EĞİRDİR GÖL HAVZASI, PESTİSİTLE MÜCADELENİN  NERESİNDE?!!! (ALTINCI BÖLÜM)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR GÖL HAVZASI, PESTİSİTLE MÜCADELENİN  NERESİNDE?!!! (ALTINCI BÖLÜM)
Haberin Tarihi: 11.3.2022 10:24:22 - Okunma Sayısı:3461 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı

EĞİRDİR GÖL HAVZASI, PESTİSİTLE MÜCADELENİN  NERESİNDE?!!!

                                   Zeki TARHAN – ANKARA

                                             ALTINCI  BÖLÜM

                     Kritiğini yaptığımız ve irdelemekte olduğumuz bu bilimsel çalışmanın tez danışmanı Prof. Dr. Metin TİMUR hocamızla yaptığımız telefon konuşmasında, Pestisitler konusundaki fikir teatisinde şunu diyordum; “… Nasıl oluyor da, 1990’lı yılların başlarında  ELMA tarımında, elma zararlılarına karşı tarım ilaçları yılda yaklaşık 6- 9 defa kullanılırken, bugün bir sezonda 30’u aşan miktarlarda tarım ilacı atıyoruz elma ağaçlarına?!!!”

             Prof. Dr. TİMUR’un yanıtı şöyleydi; “… Zeki bey, size bir örnek olay anlatayım… Didim’de evimizin bahçesinde büyükçe bir Kayısı ağacı var. Bahçıvanı uyarmıştım, çok fazla ilaçlama yapıyorsun diye. Bahçıvan; az atarsam etkili olmuyor” diyordu… Sonunda, büyük ağacı keserek epeyce küçülttük. Kestiğimiz yerlerden böcek kurtları ve larvaları çıkmıştı… Yani; bu zararlılar bağışıklık kazanarak, insanlara direnç göstererek savaşıyorlar…”

            …Evet, biz insanlar Viral çağda pandemi süreçleri içerisinde mutasyona uğrayan çeşitli varyantlardaki virüslerle mücadele ederken, Maske / mesafe / el hijyeni diyerek sosyalleşmeden uzaklaşırken, diğer yandan elma zararlılarına karşı, pestisit miktarlarını 30’ un üstüne çıkarıyorduk?!!!

                                                           ***

              Pestisit gruplarında İnorganik Herbisit’lerden ARSENİK ve SODYUMKLORAT toprakta oldukça kalıcı… Organik Herbisit’lerin bazıları toprakta uzun süre varlıklarını koruyabilirken, bazıları da hızla parçalanırlar… Herbisitlerin, İnsektisit’lere göre suda çözünürlüğü daha fazladır. İşte bu nedenle, Toprak altına geçiş hızları, İntektisit’lerden daha hızlıdır. PHİLLİPS, 1959 yılında yaptığı bir çalışmada, bazı Herbisit’lerin Toprağın 1 – 1,5 metre altında, 3 yıl süreyle kalabildiğini saptamıştır. Birçok Herbisit, İnsektisit’lere oranla Balıklar üzerinde daha az Toksiktirler. Fakat Herbisitler, Akvatik bitkilerde fazla miktarda bulunabileceği için, BALIKLARA dolaylı olarak etki ederler…

                   Yedinci Bölümde buluşmak üzere…

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap