OTOBİYOGRAFİ -9-

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,OTOBİYOGRAFİ -9-
Haberin Tarihi: 13.7.2015 09:50:00 - Okunma Sayısı:1484 defa okundu.

EĞİRDİR KÜLTÜRÜNDE SALİH ŞAPÇI İZLERİ

            Salih Şapçı’nın Eğirdir Basını’ndaki izlerini 10 yerde görmek mümkündür.

            (1)- Eğridir Gazetesi: İstanbul’da, Eğridir’i Sevenler Derneği tarafından yayınlandı. 1 Ağustos 1953 ile 1 Ağustos 1954 tarihleri arasında, aylık olarak 13 sayı çıkarıldı.

            (2)- Eğirdir Gölsesi Gazetesi: Eğirdir’de Abdullah Kartal tarafından 23 Temmuz 1953’te yayına başlayıp, 1987 yılı Eylül ayına kadar devam etti. Başlangıçta haftalık olarak çıkarken sonraları bu müddet değişebiliyordu.

            (3)- Halksesi Akın Gazetesi: Ali Sinan tarafından 11 Ocak 1971’de yayına başladı. Vefatından sonra oğlu Abdullah Sinan devam ettirmektedir.

            (4)- Çağdaş Eğirdir Gazetesi: 4 Mart 1994-23 Aralık 1994 tarihleri arasında Abdullah Kartal tarafından 35 sayı çıkarıldı. Salih Şapçı’nın çevirisini yaptığı Seyahatü’l Kübrâ yayınlanmaya başlamıştı.

            (5)- Mavi Boncuk Dergisi: Eğirdir Belediyesinin, Başkan Ömer Şengöl Bey zamanında renkli olarak yayınladığı dergi, üç ayda bir çıkıyordu. Temmuz 2005’te yayına başladı, 15 sayı çıktı, Ocak 2009’da sona erdi.

            (6)- Aynı özellikte, Eğirdir Lisesi tarafından Nisan 2010’da 1 sayı ve Eğirdir Halk Eğitim Merkezi tarafından Haziran 2011’de bir sayı olarak çıkarılan dergiler.

            (7)- Salih Şapçı’nın çevirisini yaptığı, Karçınzade Süleyman Şükrü Bey’in Seyahatü’l - Kübrâ isimli eserinin, Kasım 2005 baskılı kitabı.

            (8)- Osman Şapçı’nın Ağustos 2008’de basılan “Güdüklü Muşilli” isimli kitabı.

            (9)- Salih Şapçı’nın derleyip hazırladığı “Eğirdir Şiirleri Antolojisi” kitapçığı.

            (10)- Salih Şapçı’nın, Şeyh Mehmed Çelebi Sultan’ın düzenlediği “Divan”ının çevirisi kitabının önsözü. Bu kitap “Hızırnâme” adıyla anılır, çeviri kitabı henüz yayınlanmamıştır.

            Buralarda Salih Şapçı’nın yazıları, yaptığı resimler, çizimler, haritalar, krokiler ve şemalar, çektiği ve derlediği fotoğraflarla vesikalar, çeşitli zamanlarda, izahlarıyla beraber yayınlandı. Bunları sonraki sayfalarda etraflıca bulacaksınız.

            İstanbul’da çıkan Eğridir Gazetesi ile Eğirdir’de çıkan Gölsesi Gazetesinin ilk çıkışları atbaşıdır. Gölsesi Gazetesi bir kulak boyu öndedir. Bunun da sebebi Gölsesi’nin haftalık, Eğridir’in aylık olmasıdır. Eğridir’in birinci sayısı çıktığında Gölsesi’nin ikinci sayısı çıkmıştı.

            Eğirdir’de basın hayatı bu iki gazete ile başlar.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap