EĞİRDİR’ DE KENTSEL DEĞİŞİM – Ali SİNAN 2 (BÖLÜM 7 / 2)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR’ DE KENTSEL DEĞİŞİM – Ali SİNAN 2 (BÖLÜM 7 / 2)
Haberin Tarihi: 23.7.2022 17:45:20 - Okunma Sayısı:2511 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

EĞİRDİR’ DE KENTSEL DEĞİŞİM – Ali SİNAN 2 BÖLÜM 7 / 2

               EĞİRDİR’E DAİR KİTAP KRİTİĞİ…

                                     BÖLÜM 7 / 2

              “Yarımadanın ortasından yükselen Sivri Dağı’nın güney ve kuzey yamaçları ile gölün kesiştiği güney ve kuzey yerler ise, kentin doğal giriş kapıları haline gelmiştir. Kent içerisinde ise bugün “Kemerli Minare” olarak isimlendirilen dış kale surları üzerinde bir kapı ve Kale Mahallesi ile Cami Mahallesini birbirine bağlayan iç kale surları üzerinde başka bir kapı bulunmaktadır. Böylece kent girişleri ile dış kale surları arası, dış kale surları ile iç kale surları, iç kale surları ile göl ve son olarak ADALAR olmak üzere kent toplam 4 ana parçadan oluşmaktadır.”

              Yazının müellifi SİNAN, burada Kent ve Kale surları ilişkisini bir harita üzerinde de göstermekte, iki kent girişi / Dış Kale Surları / İç Kale Surları ile Prostanna Harabesi haritada yer almakta.

                                                      ***

               “395 yılında bölgenin Bizans egemenliğine dahil olması ile bu alan “Akroterion” olarak isimlendirilmiştir. Sivri Dağı’ nda Bizans kalıntılarının bulunması ve kent içerisinde yer alan yapılarda Bizans dönemi izlerinin bulunması, bu dönemde de kentin aktif bir biçimde kullanıldığını göstermektedir. Kale Meydanına cephe veren surların yapısal tekniği incelendiğinde, Bizans etkileri rahatlıkla okunabilmektedir…

                Kale Mahallesinin çeperinde konutların arasında yada altında bulunan sur kalıntıları ise, kentin Bizans döneminin küçük bir ORTA ÇAĞ  yerleşimi olduğu izlenimini vermektedir.”

                                                        ***

YARIN: KALE EVLERİ…              

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap