OTOBİYOGRAFİ -11-

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,OTOBİYOGRAFİ -11-
Haberin Tarihi: 15.7.2015 09:46:00 - Okunma Sayısı:1389 defa okundu.

EĞİRDİR KÜLTÜRÜNDE SALİH ŞAPÇI İZLERİ (3)

 

Gölsesi Gazetesi çıkmaya devam ederken, 1973 yılında Abdullah Kartal’ın gazete başlığını değiştirme kararı üzerine Salih Şapçı’nın siyah tükenmez kalemle çizdiği, Eğirdir’in boydan boya kaleyi, Kaleburnu ile arkada Nis ve Canada’sını gösteren fotoğrafından yaptığı kompozisyon, 1987 Eylül’ünde gazete kapanıncaya kadar kullanıldı.

Gölsesi’nde yayınlanan enteresan konulardan biri de Salip Şapçı tarafından yapılan karikatürlerin basılmış olmasıdır. Linolyum adı verilen yer muşambası üzerine çizdiği Eğirdir konulu bir resim ve 17 adet karikatür 27 Ekim 1955 ile 17 Temmuz 1958 arasında, en son bir tanesi de 11 Nisan 1963 tarihinde basıldı. Bu bekli de Anadolu kasabaları basınında ilk defa görülen bir olaydı.  Bu karikatürlerin tamamı sonraki sayfalarda yayınlanacak.

Gölsesi Gazetesi’nde şimdi onlara “Eski Çınarlar” dediğimiz, daha evvelki nesilden olan, görmüş geçirmiş kişiler, Süleyman Sükuti Yiğitbaşı, Etem kartal, Cemal Tosun Beyler gibi şahısların yazıları bazen uzun tefrikalar halinde yayınlanırdı. 1957 yılı ortalarından sonra. Sükuti Bey’in 28 Kasım 1957’ye kadar devam edecek olan “Hamidoğulları Beyliği” isimli tefrikası yayınlanacaktı. Salih Şapçı matbaada Abdullah Kartal’ı ziyarete gittiğinde, bu tefrikaya bir başlık yapmasını kendisinden istemişti. Matbaa harfleri ile değişik tarzda yaptığı başlık tefrikanın sonuna kadar kullanıldı.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap