EĞİRDİR’DE KENTSEL GELİŞİM – Ali SİNAN 9 (BÖLÜM 7 / 9)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR’DE KENTSEL GELİŞİM – Ali SİNAN 9 (BÖLÜM 7 / 9)
Haberin Tarihi: 10.8.2022 17:31:15 - Okunma Sayısı:2808 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

EĞİRDİR’DE KENTSEL GELİŞİM – Ali SİNAN 9

               EĞİRDİR’E DAİR KİTAP KRİTİĞİ…

                                     Zeki TARHAN - ANKARA

                                            BÖLÜM 7 / 9

              Eğirdir’in ilk imar planının tarihinin 1952 olmasının, özel bir önemi olduğunun altını çizerken, ne yazık ki bu plana ulaşılamadığını, plana ait bilgilerin ise yazılı ve sözlü kaynaklardan yararlanılarak elde edildiğini belirtiyor Mimar Ali SİNAN. Ve sözü edilen plana göre; kent merkezinin yeterince dolduğu ve bu doğrultuda kentin genişleyebileceği alanların Yazla ve Yeni Mahalle olabileceği belirtilmektedir. Hedeflenen ise; kent merkezinin tarihi dokusunun da korunarak, planlı bir büyümeyi sağlamaktır.

                                                   ***

          İmar planında; Belediyenin mevcut yerinin korunması, Hükümet Konağının ise cami arkasında konumlanması planlanmıştır. “Her iki yapının önüne meydanlar yapılıp, bu meydanlara birer iskele yapılması önerilerek, poyraz ve lodosa göre ADALAR’a gidiş ve geliş kurgulanmıştır. Canada’ da bir gazino düşünülürken, Yeşilada’da yeşil alanlar kurgulanmıştır. Ayrıca, Yeşilada’nın etrafını dolaşan sahil yolu önerilmiştir. İstasyon bölgesinde ise, kumsal alan plaj olarak tanımlanmıştır. Bu bölgede şu anda, birinde askeri gazinonun bulunduğu, diğerinin de askeri alanda kaldığı iki tepeye otel önerilmiştir. Bağlar bölgesinin ise, sayfiye yeri olarak kalması planlanmıştır.”

                                                    ***

              SİNAN; imar planında sayfiye yeri olarak tanımlanan Bağlar’ı, Kovada kanalı ile bataklık olan ve kurutularak verimli araziye dönüştürülen BOĞAZOVA’nın, “KENT KAPISI” olarak adlandırmanın yanlış olmayacağı düşüncesine de yer veriyor. Ali SİNAN’ın, kentsel dönüşüm bağlamında, literatüre kazandırdığı bu tanımlama için, kendisini buradan kutluyorum.

                                                    ***

             1952 yılında, 200 dönümlük bir arazi üzerinde kurulan EĞİRDİR FİDANLIK MÜDÜRLÜĞÜ, bölgenin gelişmesinde önemli rol üstlenmiş, devlet kurumlarının bölgeye gelmesi, tarımsal faaliyetlerin artması gibi etkenler, bölgeye insanların yerleşmesini teşvik etmiş ve 10 Haziran 1954 Belediye Meclis Kararı doğrultusunda, Bağlar bölgesi mahalleye çevrilerek, ilçedeki mahalle sayısı 14’e yükselmiştir.

                                                     ***

             100 YATAKLI KEMİK KASTALIKLARI HASTANESİ

           “…1952 yılında, “kentten uzak” gerekçesiyle taşınan ilçe hükümet binasının yeni mahallede bulunan eski yapısı onarılarak, 100 yataklı bir KEMİK HASTALIKLARI HASTANESİ’ne dönüştürülmüştür. Ülke çapında popülerliği artan bu hastanenin büyütülmesine karar verilerek, aynı bölgede 1957 yılında 400 yataklı ikinci binanın temeli atılmıştır. 1958 yılında iki bina ile toplam 500 yatak kapasiteli bir sağlık merkezi meydana gelmiştir. 1959 yılında yatak kapasitesi 700’e yükseltilmiştir. Ve böylece,  büyük bir sağlık merkezi haline gelerek, kentin gelişimine yön vermiştir.”

           DEVAM EDECEK…                                                  

 

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap