EĞİRDİR’DE KENTSEL GELİŞİM – Ali SİNAN (Bölüm 7 / 11)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR’DE KENTSEL GELİŞİM – Ali SİNAN (Bölüm 7 / 11)
Haberin Tarihi: 12.8.2022 13:47:53 - Okunma Sayısı:2459 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

EĞİRDİR’DE KENTSEL GELİŞİM – Ali SİNAN 11                

EĞİRDİR’E DAİR KİTAP KRİTİĞİ…

                                     Zeki TARHAN - ANKARA

                                            BÖLÜM 7 / 11

                 1960 yılından başlayan yeni imar planı süreci, 1963 yılında başlayan tadilatlar ile birlikte uygulamaya sokulur. Bu planın önceki plandan temel farkı ise şu olacaktır: “Yok olan cami mahallesinin yeniden imarı” Planın uygulanmasına Cami mahallesinden başlanır. Plana; Otel, banka, hükümet konağı, belediye, okul, gazino ve kütüphane gibi yapılar dahil edilir.

           7 yıl boyunca atıl vaziyette bulunan mahallede, 1966 Temmuz aylarında bugünkü belediyenin bulunduğu alanda, yeni belediye binasının ve DERYA RESTORAN olarak bilinen gazinonun yapımına başlanır.

                                                        ***

   1.VE 2. SAHİL YOLLARI:

“1963 yılında 1.sahil yolu yapımına başlanmıştır. Yangından yıkılan yapıların kalıntılarının da kullanıldığı çalışmalarla HASTANE ve HIZIRBEY CAMİ arasında yapılan SAHİL YOLU ile GÖLE İLK DOLGU uygulanmıştır. ÇINARALTI MEYDANI’ından YAZLA mahallesi’ne kadar uzanan 2.SAHİL YOLU’nun yapımına ise, Şubat 1964 tarihinde başlanmıştır.”

                                                  ***

 1963 planında; yazlık alanların dışında merkeze de oteller önerilir. 1970 yılında eski belediye binası ile Çınar Oteli arasında, kentin en büyük otelinin yapımına başlanır. Uzun zaman EĞİRDİR OTEL olarak hizmet veren konaklama tesisi bugün, ALTINGÖL OTEL olarak turizm sektöründe yerini almış ve hizmet üretmeyi sürdürmekte…

                                                 ***

HASTANE 1000 YATAK  KAPASİTESİNE ULAŞIRKEN…

Mimar Ali SİNAN, turizmin yanında sağlık konusunda da gelişmelerin olduğunu vurgularken, 1963 yılında imar planına işlenen ve 200 dönüm büyüklüğünde kampüsü tanımlanan Eğirdir Kemik Hastalıkları Hastanesinin açıldığı günden itibaren, Eğirdir’e ve bulunduğu bölgeye büyük hareketlilik getirdiğini dile getiriyor ve son tahlilde yeni bir komplekse dönüştürülerek, yatak kapasitesinin 1000’ e çıkarılması kararına dikkat çekiyor…

…Ve böylece, 26 Temmuz 1970 tarihinde de EĞİRDİR’İN SİMGE YAPILARINDAN BİRİ haline gelen yeni Hastane binasının temeli atılıyordu…

                                             ***

    KALE MAHALLESİ YANGINI (=19 Kasım 1971 )

1971 yılına gelinmiş ve henüz Cami Mahallesi yangınının yaralarını saramayan Eğirdir, ikinci bir yangınla karşılaşıyordu. Tarih: 19 Kasım 1971 Kale Mahallesinde çıkan yangınla 50 ev ile 2 dükkân oturulamaz hale gelmişti. Ve Kale Mahallesi de bu yangınla birlikte ÖZGÜN TARİHSEL ve KÜLTÜREL DOKUSU’nu yitiriyordu.

Mahallede yangın sonrasında öncelikli olarak yanan evler yerine, yeni evlerin yapımı planlanmış fakat sonradan vazgeçilmiştir. Yangında evini kaybedenler için 58 konutun Sekibağ mevkiinde (Hastane Kompleksi arkası) yapılmasına karar verilmiştir. Engebeli bir araziye sahip olan Sekibağ’ da toprak hafriyatının pahalı olacağı sebebiyle 36 ev yapılmış, diğer 24 evin Yazla mahallesinde eski “HANGAH” yerine yapılmıştır.

           (HANGAH, Arapça bir sözcük ve Tekke anlamına geliyor.)

GELECEK YAZI : ADA YOLU

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap