EĞİRDİR’DE KENTSEL GELİŞİM – Ali SİNAN (BÖLÜM 7 / 16)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR’DE KENTSEL GELİŞİM – Ali SİNAN (BÖLÜM 7 / 16)
Haberin Tarihi: 17.8.2022 16:36:06 - Okunma Sayısı:2700 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

EĞİRDİR’DE KENTSEL GELİŞİM – Ali SİNAN 16                

EĞİRDİR’E DAİR KİTAP KRİTİĞİ…

                                     Zeki TARHAN - ANKARA

                                            BÖLÜM 7 / 16

              Şu anda okumakta olduğunuz  yazıma  başlamadan önce,  kritiğini yaptığım kitap “EĞİRDİR’ E DAİR” in editörlerinden SDÜ / Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan KİRİŞ hocamızdan bir mesaj aldım, şöyle diyordu sevgili hocamız: “…Geçmişten Günümüze Isparta ve Eğirdir’ e Dair kitapları, Isparta ve Eğirdir için güzel eserler oldu. On yıllar sonra da araştırmacılar bu eserlere bakıp, daha iyilerini yazacaklardır. Bizim çalışmalarımız da devam edecek tabii. Selamlar.”

         …Evet, Hakan hocamıza buradan bir teşekkür edelim…

                                                   ***

                       EĞİRDİR GÖL SU YÜZEYİ 1. DERECE DOĞAL SİT ALANI :

            “Gözle görülür bir biçimde yapılaşmanın artması sonucu, 1996 yılında Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu; Göl su yüzeyini 1. Derece DOĞAL SİT ALANI,           kara tarafında 300 metrelik kıyı bandını da 3. Derece DOĞAL SİT ALANI olarak ilan etmiştir.”

                                                    ***

                     SU İLE ARASINA MESAFE GİREN KENTLİ!!!

           “2000’li yıllara gelindiğinde, kent kimliğinin ve yaşantısının değişmesine yol açacak en büyük gelişme şüphesiz ki, 1. Sahil yolundan Kemer Köprüye kadar yapılan DOLGULAR ile şehirler arası yolun genişletilmesi olmuştur. 1963 yılında başlayan SAHİL DOLGULARI ile “SU” İLE ARASINA MESAFE GİREN KENTLİ, yapılan yeni yol ile GÖLDEN DAHA FAZLA UZAKLAŞMIŞTIR!!!  2000 ve 2015 yılları aralığında, yeni yol yapımına ek olarak 1. ve 2. Sahil yoluna inşa edilen yapılarla birlikte KENT SİLUETİNDE önemli değişiklikler olmuştur.”

                                                      ***

                             YEŞİLADA 2007’ DE TEKRAR “DOĞAL SİT ALANI!!!”

            “Plansız yapılaşma ile dokusu gün geçtikçe bozulan YEŞİLADA, 2007 yılında Antalya Kültür Koruma Bölge Kurulu’ nun kararı ile tekrar 3. Derece DOĞAL SİT ALANI ilan edilmiştir. Adada 11 adet taşınmaz kültür varlığı ve 5 adet anıtsal yapı tescil kararı devam ettirilmiştir.”

                                                        ***

                             EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ :

               “2012 yılında tüm kenti ilgilendiren Eğirdir Gölü Özel Hükümleri ve koruma alanları belirlenmiştir. Böylelikle göldeki azami su seviyesi (=maksimum. Su kotu) olarak belirlenen 919 metre kot’ un altında yapılaşmanın önüne geçilmesi hedeflenmiştir.”

                                                       ***

                              …VE EĞİRDİR GAR : KENT İLE KURULAN ÖZGÜN İLİŞKİNİN

                                                             YOK OLUŞU!!!

                   “Tarihin  ve özgün dokunun git gide yok olduğu Eğirdir’ de  2020 öncesi  son kentsel değişim olarak tarihi Eğirdir Tren İstasyonu ve çevresini söylemek yanlış olmayacaktır. 1910 yılından itibaren kentin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişiminde katkısı olan 360 dönüm büyüklüğünde büyük bir kentsel alan niteliği taşıyan tarihi Tren İstasyonu, 2001 yılında kapatılmış, 2002 yılında taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmiş ve 2009 yılında ÖZELLEŞTİRME KAPSAMINA ALINMIŞTIR!!! 2014 yılında, bir kısmının satışa çıkarıldığı İSTASYON ALANI, yavaş yavaş parçalanmakta ve gerek etrafına, gerekse satılan parsellerine yapılan konut blokları nedeniyle, KENT İLE KURDUĞU ÖZGÜN İLİŞKİ YOK OLMAKTADIR!!!”  

                                                         ***

                                 KESİN KORUNACAK HASSAS ALAN:                                                            

                 “ Tarihi doku olduğu kadar doğal yapının da tehlikede olduğu Eğirdir’ de  tüm Türkiye’ de olduğu gibi, Göl su seviyesinde, başta küresel ısınma ve vahşi tarımsal sulama gibi sebeplerden dolayı, ciddi oranda düşüş yaşanmaktadır… Bu doğrultuda, kentin oluşum ve değişim sürecinde en önemli faktör olan Eğirdir Gölü, 6 Ocak 2021 tarihinde, Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile “DOĞAL SİT ALANI”  statüsü değiştirilerek, “KESİN KORUNACAK HASSAS ALAN” olarak tescil ve ilan edilmiştir.”

                                                         ***

            YARIN :

            SONUÇ VE GENEL DEĞERLENDİRME                

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap