Eğirdir Gölü’nün Sürdürülebilir Yönetimine Yönelik Güncel Yaklaşımlar (Bölüm 1/1)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir Gölü’nün Sürdürülebilir Yönetimine Yönelik Güncel Yaklaşımlar (Bölüm 1/1)
Haberin Tarihi: 23.9.2022 17:13:22 - Okunma Sayısı:2319 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

EĞİRDİR GÖLÜ’NÜN SÜRDÜRÜLEBİLİR

YÖNETİMİNE YÖNELİK GÜNCEL YAKLAŞIMLAR

                                            Zeki TARHAN – ANKARA

                                                                 BÖLÜM  1 / 1

                        Bu bölümde; Kitabın Editörü, SDÜ / Mühendislik Fakültesi – Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Su Enstitüsü Müdürü  Doç. Dr. Şehnaz ŞENER, Jeoloji Bölümü ve Su Enstitüsü Öğretim Üyeleri Erhan ŞENER ile Simge VAROL’ un kaleme aldığı, “Eğirdir Gölü Havzasının Yeraltı suyu Dinamiği ve Hidrojeokimyasal Özelliklerinin İncelenmesi” konulu araştırmalarıyla elde edilen bulgularla önerilerin kritiğini yapacağız…

                                                          ***

                    “…Özellikle göl havzalarında, gölün sürdürülebilirliğinin sağlanması büyük ölçüde havzanın yeraltı suyu varlığına ve dinamiğine bağlıdır.” Saptaması çok önemlidir ve altı kalın çizgilerle çizilmelidir. Havza bazında, koruma ve kullanma planlarına ihtiyaç duyulmasına  vurgu yapılırken, bu planların hazırlanmasında en temel noktanın ne olduğu, bakın nasıl belirtiliyordu: “…Bu planların hazırlanmasında en temel nokta, havzanın hidrojeolojik yapısının incelenerek yer altı suyu dinamiği ve su kimyası konularında bilgi sahibi olmaktır.”

                                                         ***

                   Şimdi sıkı durun, TARHAN’ ın da katıldığı ve çok değerli, konusunda uzman bilim insanlarımızın da dillendirdiği bir  husus, bilimsel gerçekçiliği ile şöyle ifade ediliyor: “…Son yıllarda küresel iklim değişikliğinin de görünen etkileri sebebiyle birçok sektör tarafından (tarım – sulama suyu, içme – kullanma suyu, sanayi) plansız olarak kullanılan su kaynaklarının miktarlarını korumaları mümkün değildir.”  

               …Evet, aynen öyle!!! Bugüne dek yapılan Eğirdir Gölüyle ilgili Çalıştay ve Sempoyumlarda, farklı bakış açılarıyla dile getiriliyordu. Ama gölün sahibi gibi görülen ve de  toplumda öyle algılanan devletin taşra teşkilatındaki birim yetkililerinin bakış açıları ise, bu bilimsel yaklaşımlarla çelişiyordu. Ne vahşi sulamanın önüne geçiliyor ve nede kaçak / kayıt dışı derin sondaj kuyularını kapatabiliyordu. Yaşanan bu olgu; vahşi kapitalizmin DENGELİ KALKINMA yada SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA anlayışını ıskalamasından başka bir şey değildi. Onun için, kritiğini yapmakta olduğumuz; “Eğirdir Gölü’ nün Sürdürülebilir Yönetimine Yönelik Güncel yaklaşımlar” kitabı, gerçekten çok önemli, çok yararlı bir eserdir, çok önemli bir araştırmanın ve de projenin bir ürünüdür. Onun için SDÜ’ ye ne denli teşekkür etsek azdır diyorum.

                                                         ***

                    Okuyucularımıza, şunu da anımsatmakta yarar görüyorum: Gölün sürdürülebilir yönetimi ne denli önemliyse, havzanın ve yörenin sürdürülebilir kalkınması da o denli önemlidir.”…Yaa göl kurumadan birkaç yıl daha elma paralarını yiyelim” zihniyeti olduğu sürece, sürdürülebilir kalkınmadan da söz edemeyeceğimiz bilinmelidir.

                  DEVAM EDECEK…

                        

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap