DÜN VE BUGÜN EĞİRDİR KEMİK HASTALIKLARI HASTANEMİZ... TARHAN SORDU  Dr. MEHMET ÇULHAOĞLU YANITLADI… (3. Bölüm)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,DÜN VE BUGÜN EĞİRDİR KEMİK HASTALIKLARI HASTANEMİZ... TARHAN SORDU  Dr. MEHMET ÇULHAOĞLU YANITLADI… (3. Bölüm)
Haberin Tarihi: 27.10.2022 17:08:28 - Okunma Sayısı:2445 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

EKHH RÖPORTAJ DİZİSİ…

                                     ( =YILIN RÖPORTAJI )

DÜN VE BUGÜN EĞİRDİR KEMİK HASTALIKLARI HASTANEMİZ

                                       TARHAN SORDU  Dr. MEHMET ÇULHAOĞLU YANITLADI…

                                               Röportaj : Zeki TARHAN

                                                        ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

      TARHAN – Eğirdir Kemik ve Mafsal Veremi Hastanesinin Eğirdir’de açılmasının en önemli sebebi EĞİRDİR GÖLÜ müdür?

      ÇULHAOĞLU -  Ülkemizin en önemli problemlerinden birisi de Tüberküloz (=Verem) dir. Akciğer Tüberkülozu için, çeşitli yerlerde Sanatoryumlar açılmış ama, KEMİK  ve MAFSAL VEREMİ için de BRANŞ HASTANELERİ açılmasına karar verilmiş. Tüberküloz (=Verem) hastalığının tedavisi için o zamanlar etkili ilaçlar yokmuş. Ama, TEMİZ HAVA / BOL GÜNEŞ / İYİ BESLENME’nin tedavideki önemi bilindiği için, bu koşullara ve özelliklere uygun yerler aranmış. Havası, Suyu, Gölü, Balığı, harika Doğası ile ilk akla gelen yer EĞİRDİR olmuş. Moral ve Doğal Güzellikler yönünden, tedavide GÖLÜN ROLÜ de yadsınamaz.

      TARHAN – DEMİREL ve ÖZAL’ı, Hastanemizin kuruluşundan itibaren ilerleyen süreçler ve zaman dilimlerinde, Eğirdir Kemik Hastalıkları tarihinde nasıl bir yere oturtursunuz?... Bu iki liderin Hastanemiz ile ilgili “ Motto” olarak kullanabileceğimiz hangi özlü sözleri var?

      ÇULHAOĞLU – İki liderin de Hastanemizin kuruluşunda ve çalışmasında rolleri vardır. Eğirdir’e geldiklerinde, güzel sözler söylediler.

     TARHAN – Eğirdir Kemik Hastalıkları Hastanemizi, Eğirdir’ in KONGRE TURİZMİ / SAĞLIK TURİZMİ ve MEDİKAL TURİZMİ açısından nasıl değerlendirirsiniz?

     ÇULHAOĞLU – Eğirdir ve Çevresi; KONGRE, SAĞLIK ve MEDİKAL TURİZMİ yönünden eşi bulunmaz bir yöre. Eskiden, Hastanenin o görkemli zamanlarında bu konuda, Hastanenin yönetici ve Doktorları, çok gayret ve çaba gösterdiler… Bu Toplantı, Panel ve Kongreler çok yararlı oldu… Ancak yeterli olmadı. Bunun için, TURİZM konusunda daha kapsamlı yatırımların olması gerekli.

       TARHAN – 2021 yılı 100 yataklı yeni Hastane binasının hizmete girişi ile ilgili ne diyeceksiniz?

     ÇULHAOĞLU – Yeni Hastanenin hizmete girdiğini duydum. Hayırlı olsun. İnşallah eski Hastanenin misyonunu devam ettirir. Arkadaşlarımıza güveniyorum…

     TARHAN - …Ve bir tarih yok oluyor!!! Eğirdir’in Kent Hafızası da kayboluyor!!! Hastanemiz yıkılıyor!!! Ciğerimiz sızlıyor!!! İçimiz yanıyor!!! Son sorumuz bu olsun.

     ÇULHAOĞLU – Hastanenin yıkılışını görmeye dayanamadım. Yanından bile geçemedim. Evet, BİR TARİH YOK OLUYOR!!! Kim karar veriyor, Sormak / Soruşturmak yok mu?!!! Bir toplantı yapılamaz mıydı?!!! Kemik ve Mafsal Veremi Hastalarının 1950’ler deki çaresizliğine karşı, KEMİK MAFSAL VEREMİ HASTANELERİ kurulmuş… Hastalar tedavi olanağı bulmuş…

                                                  ***

                                       SON SÖZ

                “EĞİRDİR KEMİK KANSERİ HASTANESİ”

                  YAZIK OLDU KOSKOCA EĞİRDİR HASTANESİNE!!!

ÇULHAOĞLU – Ben son toplantıda; KEMİK KANSERİ olup ta, her başvurdukları Hastanelerde, 3-6-1 yıl sonrasına randevu verilen bu çaresiz ve umarsız hastaların kapasitesi ve misyonu ile bu tip hastalara kucağını açacak, “EĞİRDİR KEMİK KANSERİ HASTANESİ” haline dönüştürülmesini önermiştim.

GELECEK YAZI: DR. CÜNEYT TURAN  

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap