DÜN VE BUGÜN EĞİRDİR KEMİK HASTALIKLARI HASTANEMİZ TARHAN SORDU, DR. İBRAHİM H. CANSEVER YANITLADI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,DÜN VE BUGÜN EĞİRDİR KEMİK HASTALIKLARI HASTANEMİZ TARHAN SORDU, DR. İBRAHİM H. CANSEVER YANITLADI
Haberin Tarihi: 1.11.2022 09:51:05 - Okunma Sayısı:590 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

YILIN RÖPORTAJI

DÜN VE BUGÜN EĞİRDİR KEMİK HASTALIKLARI HASTANEMİZ

                                              TARHAN SORDU, DR. İBRAHİM H. CANSEVER YANITLADI

                                                                Röportaj : Zeki TARHAN

                                                              BİRİNCİ BÖLÜM

        Değerli AKIN gazetesi okuyucularımız ve sosyal medya takipçilerimiz için yaptığımız EKHH Röportaj dizimizin bu bölümünde, Dr. İbrahim H. CANSEVER ile yaptığımız söyleşiye yer verdik. Söyleşimize başlamadan önce, Dr. CANSEVER’ in isterseniz kısa özgeçmişine bir göz atalım.

       İbrahim Hüseyin CANSEVER: 

       1988 yılında Birecik’te doğdu. İlköğretimi Birecik’te, Orta ve Lise öğrenimini Gaziantep’te tamamladı. Süleyman Demirel Üniversitesi İşletme Bölümünden 2009 yılında mezun oldu. Yüksek Lisansını Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümünde 2015 yılında, Doktorasını 2020 yılında Sağlık Kurumları Yönetimi alanında tamamladı. Uzmanlık alanları; sağlık politikası, sağlık planlaması, e-sağlık uygulamaları ve sürdürülebilir sağlık sistemleri olup birçok makale ve bildirisi bulunmaktadır. Evli ve bir çocuk babasıdır. 

                     
                                                       ***

         TARHAN – Türkiye’ de veremle savaş, 2. Dünya Savaşı sonrası gönüllü kuruluşların girişimi ile başlıyor ve resmi kuruluşların işbirliği ile genişletiliyordu… “EĞİRDİR KEMİK VE MAFSAL VEREMİ HASTANESİ” Menderes Hükümeti döneminde, Eğirdir eski Hükümet Binası onarılarak 100 yataklı sağlık kuruluşu olarak 1 Ocak 1952’ de dönemin Sağlık Bakanı Ekrem Hayri ÜSTÜNDAĞ tarafından hizmete açılmıştı.

      1955 yılına gelindiğinde; Balta Limanı Kemik Hastalıkları Hastanesi Deniz ve Güneş Tedavi Enstitüsü, 1960 yılında ise; İzmir Urla Kemik ve Mafsal Hastalıkları Hastanesi ve Trabzon Kemik Hastanesidir. Açılan bu Hastanelerin en etkin çalışanı, “EĞİRDİR KEMİK VE MAFSAL VEREMİ HASTANESİ” olduğu bilinmektedir. Sizce de öyle mi?

        CANSEVER - Kesinlikle öyle. Kurulduğu dönemde 100 yatak kapasitesine sahipken; 1966 yılına gelindiğinde 700 yatak kapasitesine ulaşmıştır. Bu da yetmemiş 1968 yılında 1100 yatak kapasiteli bugün yıkılmakta olan hastanemizin temelleri atılmıştır. Kurulduğu günden itibaren önemli bir sağlık merkezi olma durumunu sürekli şekilde korumuştur

            TARHAN - Eğirdir Kemik ve Mafsal Veremi Hastanesinin Eğirdir’ de açılmasının en önemli sebebi EĞİRDİR GÖLÜ müdür?

          CANSEVER – “Gölün etkisi büyüktür” demek yanlış olmayacaktır. Ancak Eğirdir’ in coğrafi konum olarak Türkiye’nin orta sayılabilecek bir yerinde bulunması, tren yolculuğu ile ulaşımın bulunması, yerleşim yeri olarak insan sağlığına uygun bir yerde konuşlanması gibi sebepler bu hastanenin Eğirdir’ e kurulmasında önemli rol oynamıştır. 

         TARHAN - 1952’ de 100 yataklı olarak açılan Hastanemiz, 1953 yılında 125 yatağa, 1954 yılında acil hastalar için 10 yatak daha eklenerek 135 yatağa çıkarılmıştı. 1957 yılına gelindiğinde ise; 400 yataklı ikinci binanın temeli atılmış, 1958 yılında tamamlanarak yatak kapasitesi 500’ e çıkarılmıştı.  Yıllar itibariyle Hastanemizin ilerleyen süreçlerde yatak kapasitesinin arttırılmasını nasıl yorumluyorsunuz?

        CANSEVER - Az önce de belirttiğim gibi kurulduğu günden itibaren önemli bir sağlık merkezi olması ve alanında önemli bir yere sahip olması sebebiyle talep her geçen gün artmıştır. 12 yıl gibi bir sürede yatak kapasitesi 7 katına çıkmıştır. Bu da yetmemiş takip eden yılda 1100 yataklı hastanenin temelleri atılmıştır. Kurulduğu günden itibaren hem poliklinik hem de önemli ameliyatların yapıldığını görüyoruz. Geçen her yılda hem poliklinik başvurularının hem de yapılan ameliyatların sayısının gözle görülür şekilde arttığını görüyoruz. Bu sebepler yatak sayısının artmasında önemli etkenlerdir. 

DEVAM EDECEK…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap