DÜN VE BUGÜN EĞİRDİR KEMİK HASTALIKLARI HASTANEMİZ TARHAN SORDU, DR. İBRAHİM H. CANSEVER YANITLADI (İKİNCİ BÖLÜM)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,DÜN VE BUGÜN EĞİRDİR KEMİK HASTALIKLARI HASTANEMİZ TARHAN SORDU, DR. İBRAHİM H. CANSEVER YANITLADI (İKİNCİ BÖLÜM)
Haberin Tarihi: 2.11.2022 16:10:37 - Okunma Sayısı:2630 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

YILIN RÖPORTAJI

DÜN VE BUGÜN EĞİRDİR KEMİK HASTALIKLARI HASTANEMİZ

                                              TARHAN SORDU, DR. İBRAHİM H. CANSEVER YANITLADI

                                                                Röportaj : Zeki TARHAN

                                                              İKİNCİ BÖLÜM

       TARHAN - …Ve 1958 yılında Hastanemizin ismi; “EĞİRDİR KEMİK HASTALIKLARI HASTANESİ DENİZ VE GÜNEŞ TEDAVİ ENSTİTÜSÜ” olarak değiştirilmişti. Bu isim değişikliğine sizce neden gerek görüldü?

    CANSEVER - Verilen hizmetlerin içeriği ve sunulan hizmet çeşitliliğinin artması sebebiyle bu ismin verildiğini düşünüyorum.

      TARHAN - …Ve 1959 yılına gelindiğinde, Hastanemizin yatak kapasitesi 200 yatak ilavesiyle 700’ e çıkartılıyordu. Bildiğiniz gibi Eğirdir’ liler Gölümüze

“Göl” değil “Deniz” derler. İsim değişikliğinde, yerel halkın Göle bakışı sizce bir etken olarak kabul edilebilir mi?

      CANSEVER - Sanmıyorum. 

      TARHAN – 60’ lı yıllarda, yine Hastanemizin adı değişiyor ve 1966’ da; “EĞİRDİR KEMİK HASTALIKLARI HASTANESİ” adını alıyordu. Bu isim değiştirmenin arka planında, bizlerin bilmediği başka hesaplar mı var? diye de düşünmeden edemiyoruz.

      CANSEVER - Geçen yıllar içinde sağlık sistemi de değişiyor. Bu değişimler ister istemez kurum isimlerine de yansıyor ancak verilen bu isim aslında hastanenin de ana temasını yansıttığı için oldukça doğru bir değişim olduğunu düşünüyorum. Baktığımız zaman tüm ülke genelinde de hastanenin ismi herkesin aklına bu şekilde kazınmış durumda. 

     TARHAN - …Ve 1968 yılı. 11 katlı 1000 yataklı kompleks bir pilot proje. 1970 yılında 1000 yataklı olarak planlanan Hastane binasının temeli, DEMİREL hükümetinin Sağlık Bakanı Dr. Vedat Ali ÖZKAN tarafından atılmıştı. Ama bir şey olmuştu; Heyelan tehlikesi, bütçe yetersizliği ve mevsim koşulları ileri sürülerek, Eğirdir Kemik Hastalıkları Hastanesi inşaatı bir süre durduruluyordu…

        …Ve 16 yıl sonra, 9 katlı 3 blok halinde tamamlanarak 25 Nisan 1986 yılında hizmete giriyordu… Artık Hastanemiz; Ortadoğu’nun, Kafkaslar ve Balkanlar’ ın en büyük “KEMİK HASTANESİ” idi ve Türkiye’nin dört bir yanından Eğirdir’ e hasta akını oluyordu… Siz bu olguyu nasıl değerlendiriyorsunuz?

          CANSEVER - Bazı kurumlar vardır bulunduğu ile değer katar, gelişimine katkıda bulunur. Eğirdir Kemik Hastalıkları hastanesi bu görevi sadece Eğirdir’ e değil Ülkemiz adına da gerçekleştirmeyi başaran sayılı kurumlar arasındadır. Bu sebeple yapılan bu bina bahsettiğiniz gibi çeşitli sebeplerle gecikmeler yaşansa da önemli bir görev üstlenmiştir. 

         TARHAN – İlerleyen süreçlerde; Eğirdir Kemik Hastalıkları Hastanesinin etkisinin azalmasını nasıl yorumluyorsunuz?

         CANSEVER - Bunun sebebi açık şekilde sağlık sisteminin dönüşümüyle ilgilidir. Hastane, geçen yıllarda sağlık sisteminin gelişmesi, yatay örgütlenme modeline geçiş ve sağlık tesislerinin ülkenin her yerine yayılır duruma gelmesi gibi sebeplerle önemini yitirmiştir. Burada aslında hastanenin döneminde görevini tam anlamıyla yaptığını ve günümüz ihtiyaçlarına göre şekillendiğini söylemek doğru olacaktır. 

          TARHAN – Şöyle bir geriye baktığımızda; Hastanenin Isparta’ ya taşınması, Askeriye’ ye devri, beş yıldızlı otel yapılması, yada Devlet Hastanesine dönüştürülmesi, hatta yabancı dilde eğitim gören bir TIP EĞİTİM KURUMU yapılması vb. gibi öneriler kamuoyunu meşgul etmiştir. Bunlara ne diyeceksiniz?

          CANSEVER - Hastane önemli bir misyon üstlendiği için bu tür taleplerin olması makul karşılanabilir. Çünkü Eğirdir için önemli bir değer konumunda. 

 

DEVAM EDECEK…

YARIN ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap