DÜN VE BUGÜN EĞİRDİR KEMİK HASTALIKLARI HASTANEMİZ TARHAN SORDU, DR. İBRAHİM H. CANSEVER YANITLADI (ÜÇÜNCÜ BÖLÜM)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,DÜN VE BUGÜN EĞİRDİR KEMİK HASTALIKLARI HASTANEMİZ TARHAN SORDU, DR. İBRAHİM H. CANSEVER YANITLADI (ÜÇÜNCÜ BÖLÜM)
Haberin Tarihi: 3.11.2022 14:00:20 - Okunma Sayısı:2246 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

DÜN VE BUGÜN EĞİRDİR KEMİK HASTALIKLARI HASTANEMİZ

TARHAN SORDU, DR. İBRAHİM H. CANSEVER YANITLADI

Röportaj : Zeki TARHAN

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

TARHAN – 10 Ekim 2009 tarihinde, benim de katıldığım ve çok büyük bir zevk aldığım “Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği” Eğirdir’ de, “EĞİRDİR KEMİK VE EKLEM HASTALIKLARI HASTANESİNİN GELECEĞİ” konulu tartışmalı bir AÇIKOTURUM düzenlenmiş ve Hastanenin geleceğine ilişkin çok önemli bazı kararlar almıştı. Alınan bu kararlar, Merkezi Otoritenin karar verici kurum ve kuruluşlara da mutlaka verildiğine göre, bir sonuç elde edilmiş miydi?

CANSEVER - Aslında alınan o kararlar arasında Hastanenin tam teşekküllü bir devlet hastanesine dönüştürülmesi de bulunmaktaydı. Bugün baktığımızda bu uygulamanın hayata geçtiğini görüyoruz ve Eğirdir’e hizmet veren bu nadide kurumun isimle de olsa anılarak bir hastane kurulduğunu görmek güzel bir gelişim.

TARHAN – 2001 yılı / 2004 yılı / 2015 yılı, Hastanemiz için; kapatma – birleşme ve yeşil alan tartışmaları ile geçtiği zaman dilimleri… Ne diyeceksiniz?

CANSEVER - Bunlar beklenen gelişmeler. Çünkü hastanenin geleceği ile ilgili kararın alınacağı bu dönemlerde az önce belirttiğimiz gibi isteklerin ve düşüncelerin de gündeme gelmesi gayet doğaldır diye düşünüyorum.

TARHAN – DEMİREL ve ÖZAL’ ı Hastanemizin kuruluşundan itibaren ilerleyen süreçler ve zaman dilimlerinde, Eğirdir Kemik Hastalıkları tarihinde nasıl bir yere oturtursunuz?... Bu iki liderin Hastanemiz ile ilgili “Motto” olarak, kullanabileceğimiz hangi özlü sözleri var?

CANSEVER - Başta Süleyman Demirel olmak üzere tüm Isparta milletvekillerinin siyasi desteği arkasına alması Eğirdir Kemik Hastalıkları

Hastanesi’nin artan yatak sayısı, yeni ve ek binaların yapılması gibi kararların alınmasında önemli derecede etkili olmuştur. Nitekim bir dönem yatak sayısının azaltılması gündeme gelmiş ve sonrasında milletvekillerinin araya girmesi ile iptal edilmiştir. Demirel’in 1972 yılındaki Eğirdir Kemik Hastalıkları Hastanesi ziyaretinde “gelen her hasta babam kadar kıymetlidir, gelen hastaları geri çevirmeyiniz her türlü ödeneğiniz verilecektir” şeklinde açıklamasıyla hastaneye olan desteğini farklı şekilde görmek mümkündür. Bunun yanında Özal hükümeti döneminde de hastane en parlak döneminde olmuş ve kuruma verilen destek bu dönemde de devam etmiştir.

TARHAN – Eğirdir Kemik Hastalıkları Hastanemizi, Eğirdir’ in KONGRE TURİZMİ / SAĞLIK TURİZMİ ve MEDİKAL TURİZMİ açısından nasıl değerlendirirsiniz?

CANSEVER - Eğirdir Kemik Hastalıkları Hastanesi de sağlık turizmi açısından Eğirdir’e önemli katkılar sağladığını söylemek mümkündür. Hastanenin kuruluşu ile birlikte Eğirdir, ülke genelinde tanınır bir hale gelmiş ve Eğirdir’de sağlık turizmi önemli bir şekilde artış göstermiştir. Nitekim hastane kuruluşu sonrası süreçte ilçeye yeni otel ve pansiyonlar açılmış, hastanenin artan kapasitesiyle Eğirdir ve çevresinde birçok kişiye istihdam sağlanmıştır. Ülkenin çeşitli illerinden kente tedavi olmak için gelen hastalar ve hasta yakınları, kentin hem ekonomik hem de sosyal yönden gelişimine önemli katkılar sunmuştur. Nitekim ilçeye gelen hasta sayısının fazlalığı sebebiyle otellerde yer kalmadığı, bunun yanında bayram tarihlerinde de hastaların memleketlerine dönmesi sebebiyle otellerin neredeyse tamamen boşaldığı görülmüştür.

TARHAN – 2021 yılı 100 yataklı yeni Hastane binasının hizmete girişi ile ilgili ne diyeceksiniz?

CANSEVER - Eğirdir Kemik Eklem Hastalıkları Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, 100 yatak kapasiteli şekilde 2021 yılında hizmete girmiştir. Hastane bugün Eğirdir’ in sağlık ihtiyaçlarını kaldıracak şekilde bünyesinde 4 ameliyathane, 8 yoğun bakım yatağı, 5 diş ünitesi, 24 poliklinik odası, 20 adet fizik tedavi ünitesi bulunmaktadır. Bu hastanenin ilçeye açılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hastanenin isminin devamlılığı açısından da önemli bir gelişme.

TARHAN - …Ve bir tarih yok oluyor!!! Eğirdir’ in kent hafızası da kayboluyor!!! Hastanemiz yıkılıyor!!! Ciğerimiz sızlıyor!!! İçimiz yanıyor!!! Son sorumuz bu olsun.

CANSEVER - Hastanenin varlığının amacı insanlara hizmet sunmak ve bireylerin sağlığına kavuşmasıdır. Bu açıdan baktığımızda tüm ülkeye hatta yurtdışından hastalara hizmet veren bu kurumun yıkılmasını görmek üzücü bir durum. Güçlü bir tarihi geçmişi olan bu kurumun yıkılması elbette ki ister istemez üzüyor insanı. Ancak yerine yapılacak yeşil alan ile yine insanlara sağlıklı bir ortam sunmuş olacak. Bu açıdan baktığımızda yeni hastanenin görevi devraldığını düşünerek mutlu oluyoruz.

TARHAN – Röportajımız için teşekkür ediyorum.

CANSEVER – Ben de size ve AKIN Gazetesinin tüm çalışanlarına teşekkür ediyorum…

----- 0 ----

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap