ISVAK Lokomotifliğinde İki Bilimsel Çalıştay

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ISVAK Lokomotifliğinde İki Bilimsel Çalıştay
Haberin Tarihi: 27.3.2023 10:01:47 - Okunma Sayısı:1643 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

ISVAK Lokomotifliğinde İki Bilimsel Çalıştay

                                                Zeki TARHAN – ANKARA

             6 Şubat 2019 ile 16 Ekim 2021 tarihlerinde, ISVAK’ın öncülük ettiği iki bilimsel ÇALIŞTAY gerçekleştirilmişti. Birincisi; “GÖZBEBEĞİMİZ EĞİRDİR GÖLÜ / SORUNLAR-ÇÖZÜMLER”  konulu ÇALIŞTAY ile ikincisi; “EĞİRDİR GÖLÜ VE TARIMSAL SULAMA” konulu / BİLİMSEL VE SEKTÖREL ÇALIŞTAY. Birinci Çalıştay; SDÜ’nün ev sahipliğinde,ISVAK ile birlikte SDÜ –Isparta valiliği – EKOBİR paydaşlığında yapılırken, Ekim /21’deki Çalıştayda; paydaşlara MAREM eklendi ve MAREM’in ev sahipliğinde Eğirdir’de gerçekleştirilmişti. Ve her iki Çalıştayda da; Yol Haritası olarak SONUÇ BİLDİRGESİ (=MANİFESTO ) yayınlanarak kamuoyu ile paylaşılmış, aynı zamanda Merkezi Otoritenin bilgisine sunulmuştu.

                                                          ***

             Prof. KURUCU, gerçekleştirilen Çalıştayları anımsattıktan sonra, şunları söylüyordu: “ISVAK bünyesinde biz çeşitli disiplinlerde, Ankara’da farklı Üniversitelerde görev yapan Isparta’lı Akademisyenler, mühendisler, hekimler, eczacılar, dilbilimciler, sosyal bilimciler birbirimizi tanımış olduk. Ahmet ŞAHLAN başkanlığında gururla görev yaptık, müteşekkiriz.”

                                                      ***

               …VE EĞİRDİR GÖLÜNDEKİ BATIK ŞEHİRLER!!!

         Yalvaçlı hemşerimiz, ISVAK Bilim ve Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Semra KURUCU, konuşmasının ikinci bölümünde; Tarihi Coğrafyacı / Araştırmacı – Yazar / Mühendis, Kurul Üyemiz Ramazan TOPRAKLI’nın ISVAK’a  hediye ettiği kabartma Göller Bölgesi haritasının önüne geçerek, Eğirdir Gölü altındaki Batık Şehirler hakkında bakın neler diyordu: “…Halen Yalvaç ve çevresinde, ekibi ile birlikte Arkeolojik çalışmalarını sürdüren SDÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet ÖZHANLI  bir makalesinde; HOYRAN GÖLÜ’ nün çekilmesi sonucu, Gölün kuzey kıyısında AŞAĞIKAŞIKARA Köyü altında, Göl kıyısında bazı ESKİ YERLEŞİM YERLERİ’ nin açığa çıktığını / görünür hale geldiğini yazmıştır.

           Bu buluntu; Kurul Üyemiz, “MADENLİ”li, Tarihi Coğrafyacı / Araştırmacı –Yazar, Mühendis Ramazan TOPRAKLI’nın “500 yıl önce HOYRAN ve EĞİRDİR GÖLLERİ’nin daha küçük ve iki ayrı GÖL olduğu ve göllerin yükselerek birleşmesi ile bazı yerleşim yerlerinin sular altında kaldığı” tezini doğrular niteliktedir. Sayın TOPRAKLI’dan konu ile ilgili açıklama bekliyoruz…”

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap