TOPRAKLI; EĞİRDİR GÖLÜ ALTINDAKİ ŞEHİRLERİ ANLATIYOR…

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,TOPRAKLI; EĞİRDİR GÖLÜ ALTINDAKİ ŞEHİRLERİ ANLATIYOR…
Haberin Tarihi: 27.3.2023 16:22:55 - Okunma Sayısı:1981 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

TOPRAKLI; EĞİRDİR GÖLÜ ALTINDAKİ ŞEHİRLERİ ANLATIYOR…

                        Zeki TARHAN – ANKARA

          Prof. Semra KURUCU hocamızın, Tarihi Coğrafyacı, Araştırmacı –Yazar, Mühendis Ramazan TOPRAKLI’ nın açıklama yapmasını istediği; “Eğirdir Gölü’ nün çekilmesi ve de karasallaşma sürecinde, Göl altında kalan ve şu anda ortaya çıkan şehirleri” anlatıyordu ISVAK Bilim ve Danışma Kurulunda. İşte TOPRAKLI’ nın ISVAK’ a hediye ettiği kabartma haritanın önünde yaptığı o konuşması:

          “Bugün EĞİRDİR GÖLÜ olarak bilinen göl, 1970 tarihli haritalarda HOYRAN GÖLÜ ve EĞİRDİR GÖLÜ şeklinde iki parçadır. Rakım 916 (bk. har.) Bunun sebebi hikmeti; Eğirdir Gölü tarihte, EĞİRDİR ve HOYRAN olmak üzere iki ayrı göldü ve iki göl arasında suları Hoyran’ dan Eğirdir’ e doğru akan 14 – 15 km uzunluğunda bir ırmak vardı. Hoyran Gölü’ nün rakımı 910, Eğirdir’ in rakımı ise 909 kadardı. İklim değişikliği neticesinde sular yükselmiş; birçok şehir ve iki göl arasındaki IRMAK, Kemer Boğazından geçen KIRAL YOLU ve Irmak üzerindeki KÖPRÜ göl suları altında kalmıştı.”

                                                          ***

           “1900’ lü yıllarda 924 metreye kadar çıkan gölün rakımı, geçen yıl 914,82 metreye kadar düştü ve göl alanında bazı ŞEHİR KALINTILARI ortaya çıktı. Ortaya çıkan kalıntılardan birkaçının adını biliyorum. HOYRAN GÖLÜ’ nden çıkan GAZİRİ ADASI’ ndaki şehrin Bergama, Aspra, Apros ve Akçakilise gibi adları var. Suvat ve Oxylithos  Aşağıkaşıkara altında olmalıdır. Edremit ise Aşağı Tırtar’dadır. Hoyran gölü’ nün batı sahilinde ise; Juliopolis, Boulgarophygon, Dipotamon (Mesanakta), Poimanenon, Lampsakos (Kampsada, Sampsounta), Lopadion, Harmala ve Khoirobakkhoi gibi yerleşimler var. Eğirdir gölü’ nün doğu sahilinde Khonai, Gelendost – Kiremitli Burun önündeki kalıntılar, Ashâb-ı Kehf’ in Kalesi, ünlü Efes şehrine ait. Gelendost / Yenice köydeki kalıntılar ise; Maziye’ ye (Mazı, Marsia ). Eğirdir gölü’ nün batı sahilinde ise; ünlü Apameia (İzmir) ile Barla halkının “AYNALI ÇARŞI” dediği Ainos (Limenopolis, Melen –gömü ) var.

      Gün ola Harmala ola… Gün ola Isparta ola… Gün ola tarih harman ola.”

                                                                ***                 

 

                                   

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap