Üç Çeyreğe Projektör Ve Çarpıcı Anekdotlar…

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Üç Çeyreğe Projektör Ve Çarpıcı Anekdotlar…
Haberin Tarihi: 27.4.2023 16:28:18 - Okunma Sayısı:1836 defa okundu.

Zeki TARHAN yazdı...

ÜÇ ÇEYREĞE PROJEKTÖR

VE ÇARPICI ANEKDOTLAR…

             Zeki TARHAN – ANKARA

            47’ nin 25 nisanında dünyaya gözlerimi açmışım. Babam nüfus cüzdanıma, el yazısıyla “Cuma günü” diye yazmış. Günlerin efendisi “Cuma” diye biliriz hani. Doğum yerim Ş.Karaağaç ama, EĞİRDİR nüfusuna kayıtlıydım. İlkokul birinci sınıfı Ş.Karaağaç’ ın İnönü İlkokulunda okudum. PTT memuru olan babamın Eğirdir’e tayini ile ilkokulu ZAFER ilkokulumuzda okudum. Tabii Ortaokulu da Eğirdir Ortaokulunda bitirdim.

                                                     ***

            Lise öğrenimime gelince; Lise birinci sınıfı Isparta ŞAİK Lisesinde, ikinci ve üçüncü sınıfı ise, Ankara Kurtuluş Lisesinde okudum. Üniversite tahsilimi de Ankara’ da Gazi Üniversitesinde yaptım. Bu satırların yazarı, 68 kuşağı olarak anılır. Bizim kuşak; bambaşka bir kuşaktı. Vatanımızı çok seviyorduk…Üniversite gençliğinde; sağ ve solda farklı renkler elbette ki olacaktı ve 68’ kuşağında bu kaçınılmazdı.

                                                      ***

          Ankara Üniversitesi Fen Fakültesiyle, bizim Fakülte yan yanaydı. Fen Fakültesinde “SOL” un, Dev –Genç’ ten Dev Sol’ a kadar hemen hemen her rengi vardı. Bizim Fakültede ise; Devrimcilerle Ülkücüler, birbirini dengeler durumdaydı. Bazen Devrimciler fiili durum yaratıp, okulun kapısında kontrolü ele geçirir, bazen de Ülkücüler benzer durumlar yaratırdı.

          Bir gün iki kız arkadaşım bana gelip yardım istediler ve şöyle dediler: “…Ya Zeki, Ülkücüler ikimizi de derse sokmuyor, biz derslere girmek istiyoruz. Mustafa senin arkadaşın, söylesen de bizi derse soksalar.” Tamam dedim iki kız arkadaşıma. “Mustafa” dedikleri Hobanoğlu. Ee söyledik tabi Hobanoğlu’ na. Hobanoğlu da Ülkücüydü. Kapıda filli durum yaratan arkadaşlarına söyledi ve iki kız arkadaşımız da derslere girdiler.

                                                     ***

        PASO; öğrenciler için, ulaşım zincirinde önemli bir katkıydı. EGO, pasoları bundan böyle kendilerinin vereceğini  söylüyordu…Ve öğrenci Derneklerinin bu tasarrufuna el konulmak isteniyordu… Sağ ve Sol öğrenci gurupları, böyle bir idari eylem ve işlemi engellemek için, BEŞEVLER kavşağında Belediye Otobüslerini durdurup, içinden yolcuları indirerek  otobüsleri Fen Fakültesinin bahçesine çektirmişlerdi.

                                                      ***

           Okulda öğrenci guruplarının hazırladığı üç pano vardı. Devrimcilerin, Ülkücülerin ve sosyal Demokratların. Sosyal Demokratların Panosunu ben hazırlıyordum. Lisans öğrenimimizi İktisat bölümünde yaptığımız için, makro ekonomiye ve iktisadi sistemlerin analizine ağırlık veriyordum.

           …Ve şuna inanıyordum; İktisadi sistemlerde, kapitalist sistemle sosyalist sistem arasında bir yakınlaşma olacak. Buna da “SİSTEM YAKINLAŞMASI” diyorduk. Yani; Kapitalist sistem, sosyalist sistemin iyi işleyen kurumlarını kendi sistemine ithal edecek, Sosyalist sistem de Kapitalist sistemin iyi işleyen kurumlarını örneğin; tüketici tercihleri, özel mülkiyet ve bireysel girişimcilik gibi.

          Ülkücüler, Devrimcilerin panolarına zarar veriyor, Devrimciler de Ülkücülerin. Ama Sosyal Demokratların panosuna her iki gurup da herhangi bir zarar vermiyor / dokunmuyordu.

YARIN: SELDA BAĞCAN EĞİRDİR’ DE

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap