AVRUPAÎ SES AYDAN AKBAY

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,AVRUPAÎ SES AYDAN AKBAY
Haberin Tarihi: 18.8.2015 10:03:00 - Okunma Sayısı:1877 defa okundu.

AVRUPAÎ SES AYDAN AKBAY

 

            Sesin Avrupaîsi, yerlisi olur mu?

            Bence olur… Öyle sesler var ki tam Türk sesidir: ahenkli, kadife yumuşaklığında, bülbül gırtlaklığında, zevkli…

            Öyle sesler var ki Avrupaî: ahenkli, gece sessizliği yumuşaklığında, bülbül gırtlaklında değil ama ibrişim kıvraklığında… 

            Bence Eğirdir’den yükselen kızımız Aydan Akbay ibrişim kıvraklığında Avrupaî bir ses.

            Sahnede duruşu, İngilizceye hakimiyeti, Türkçe şarkıları söylerken bile İngilizce aksanında sözcükleri yuvarlaması onun Avrupaî tarzda olduğunun birer örneği.

            Aydan Akbay kim? Eğirdirli mütevazi bir ailenin küçük kızı.  Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmeni. Müziğe ilgi duymuş, kendini geliştirmiş ve Acun Ilıcalı’nın TV8’deki “O Ses Türkiye” programına katılmış ve Eğirdirlinin de büyük desteği ile çeyrek finale kadar yükselmiş, sahneye yakışan bir genç aday.

            Ancak yarışmalarda oynanan ayak oyunlarının tilkilerin bile kuyruğunu geçer nitelikte olduğunu biliyoruz. Eğirdirli kızımızın da bu oyunlardan birine kurban gittiğine kesin inananlardanım. Çünkü bir Türk kızının Türkçe şarkıları Avrupaî tarzda okuması ve bu yolla finale kalacağının bilinmesi bazılarının işine gelmedi.

            Akbay’ı Eğirdir Belediyesi’nin bu sene düzenlemiş olduğu Eğirdir 13. Ulusal ve Uluslar Arası Triatlon Yarışmaları Festivali kapsamında 15-16 Ağustos 2015 akşamlarında dinledik; beğendik.

            Eğirdir’de her meslekten başarılı insanlar yetişmiştir. Bazılarının ünü Türkiye sınırları dışına  taşmıştır. Müzikte de pop tarzı şarkılarıyla ün yapan Atiye ve Ela’dan sonra genç sesiyle Aydan da övünme listemize giren kızlarımızdan biri.

            Ben inanıyorum ki Aydan, şan dersleriyle kendini geliştirirse adından daha çok söz ettirebilir.

            Bir de Türkiye Türkçesinde kullanılan “e” sesi kapalı “e” sesidir. Birçok kişi bu harfi, kibarlaştırarak, açık “e” şeklinde okuyor. O zamanda kulağı tırmalayan bir durum ortaya çıkıyor. Aydan buna da dikkat etmeli.

            Aydan vücut dilini de iyi kullanırsa Türkiye’nin aradığı bir ses olarak karşımıza çıkabilir. Bu festivalde yakından gördük ki çocuk sese sahip Gökçe, vücut dilini çok iyi kullandığı için başarı basamaklarını tırmanmış bir genç sanatçıdır. Aydan, fizikî düzgünlüğü, yüz güzelliği, temiz yüreği ve sempatik gülüşüyle vücut dilini de iyi kullanırsa basamakları hızla tırmanır.

            Kendisine şimdiden destek olduğumuzu söyler ince uzun yolda başarılar dilerim.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap