916 METRE MİNİMUM KOT GÖLÜMÜZÜ ÖLMEKTEN KURTARIR MI?

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,916 METRE MİNİMUM KOT GÖLÜMÜZÜ ÖLMEKTEN KURTARIR MI?
Haberin Tarihi: 25.9.2023 16:16:57 - Okunma Sayısı:595 defa okundu.

Zeki TARHAN yazdı...

916 METRE MİNİMUM KOT GÖLÜMÜZÜ ÖLMEKTEN KURTARIR MI?

               Zeki TARHAN – AKIN / ÖZEL

 

       SDÜ’nün bir çalışması olan ve Doç. Dr. Şehnaz ŞENER’in editörlüğünü yaptığı “Eğirdir Gölü’nün Sürdürülebilir  Yönetimine Yönelik Güncel Yaklaşımlar”  kitabının “Eğirdir Gölü’ nün Biyolojik ve Ekolojik Özellikleri” konulu 3. Bölümünde; “…Resmi olarak minimum işletme kotu olan (914,62 metre) seviyesinin, göl ekosisteminin sürekliliğini korumak konusunda çok düşük olacağı, ekosistemin devamlılığını sağlamak açısından (diğer önlemler ile beraber) minimum işletme kotunun (916 metre)’ den aşağı düşürülmemesi gerektiği düşünülmektedir” şeklinde, aslın da bir öneri sunulmakta.

                                                     ***

      Bu satırların yazarı TARHAN, bu öneriyi çok anlamlı bularak, gerek sözünü ettiğimiz bölüm yazarları ve gerekse üniversitemiz öğretim üyeleri ile diğer bilim ve konunun uzmanı kişilerin değerlendirmesini aldı.

     Hemen şunu söylemeliyiz ki; adeta tek bir ortak paydada buluşulmuş; SU BÜTÇESİ!!! “Su yok!!!” deniliyor… Ve ilâve ediliyor: Su yoksa, diğerlerini konuşmak boşa konuşmak oluyor yani.

                                                      ***

    Diğer yandan enseyi karartmamak gerekiyor. “916 metre minimum işletme kotu” hastanın ömrünü biraz daha uzatabilir” görüşü de dillendiriliyor… Ama uygulamada bu hayata geçirilebilir mi?!!! “UYGULAMA” denince, işte burada biraz duruluyor!!! Örneğin;  Prof. Dr. Fahrettin KÜÇÜK; “…Gölün ekolojik dengeye kavuşması, ya da eski haline geri gelmesi için önermiştik 916 metre minimum işletme kotunu” diyor ve ilâve ediyordu: “Hastanın ömrünü uzatmak için yani, Eğirdir Gölü’nün yok olmasını, kurumasının önüne kısa vadede  ötelemek için uygun olabilir. Ama uygulamada ne halkımız ve ne de Yönetimin bunu hayata geçirmesi mümkün görülmemektedir.”

                                                           ***

           Eski DSİ’li, planlamacı / teknokrat Binay DİKMEN ise bakın ne diyecekti: “916 metre minimum işletme kotu demek, 914,60 metreye düşmüş olan göl seviyesini, ( 1,40 metre ) yükseltmek demektir. Bu da; yaklaşık (1,4 metre x 450 milyon m2 = 630 milyon m3) su demektir. Bu miktar suyun temin edilmesi üzerinde çok çalışılması gereken önemli bir problemdir.

           “…Ve bu suyun sadece KÖPRÜÇAY ÜZERİNDE, BOLHASAN civarından yapılacak pompajla, EĞİRDİR GÖLÜ’ ne su takviyesi yapılabilir!!!”

                                                        ***

             Bir hafta sonra Üniversitemizin Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi öğrencileri, oryantasyon eğitimi için EĞİRDİR GÖLÜ üzerinde olacaklar… Ellerinde pankartlarla Gölümüzün yok olmasına “DUR” diyecekler!!! HAYDİ GENÇLER, HAYDİ UMUT SİZLERDE!!!

                                                       

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap