EĞİRDİR GÖLÜ’NE BİR BAŞKA GÖZLÜKLE BAKMAK (2. Bölüm)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR GÖLÜ’NE BİR BAŞKA GÖZLÜKLE BAKMAK (2. Bölüm)
Haberin Tarihi: 23.10.2023 15:16:25 - Okunma Sayısı:862 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...


EĞİRDİR GÖLÜ’NE BİR BAŞKA GÖZLÜKLE BAKMAK

                                  Zeki TARHAN – ANKARA

* Gölde Flamingolar * Kara ile Ada arasında Ekolojik Denge * Kasımlar BARAJI / Ayvalı Pınar SUYU / ÇAYKÖY Santralı

                                                             BÖLÜM : 2

       Yazı Dizimizin bu bölümünde; EĞİRDİR GÖLÜ EKOSİSTEMİ’ ne olumsuz  etkileyen, Gölümüzün süsü Adalarımıza göl doldurularak yapılan “YOL” la ilgili bir açıklama yapmak ihtiyacı duyuyoruz.

       …Ve işte DİKMEN’ in gözlüğü ile baktığı Kara ile Ada arasında EKOLOJİK DENGE: “Ayvalık Karası ile CUNDA (=Alibey) Adası arasındaki “YOL”, önce aynen EĞİRDİR’ de olduğu gibi bağlantı; “DOLGU” ile sağlanmış, ancak AYVALIK KÖRFEZİNDEKİ EKOSİSTEMİN BOZULMASI NEDENİYLE, “DOLGU” KALDIRILARAK 1964’ DE, TÜRKİYE’ NİN İLK BOĞAZ KÖPRÜSÜ BURADA İNŞA EDİLMİŞTİR!!! Aynı durum; EĞİRDİR KARASI İLE CANADA arasında mevcut olduğundan, bu aradaki “DOLGU” nun kaldırılarak KÖPRÜ yapılması ve eskiden olduğu gibi bu bölgede akıntıların / SU SİRKÜLASYONU’nun sağlanması mümkün olacaktır.

          1964 yılında yapılan bir değerlendirme, 2023 yılında CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINDA NEDEN YAPILMIYOR?!!! Sorusuna yanıt vermek zorundayız…

                                                        ***

       Zamanın Başbakanı DEMİREL, Ada yoluna karşı çıkmıştı. Gölün “EKOLOJİK DENGESİ”ni bozacağını, su sirkülasyonunu önleyeceğini söylese de, Ada halkının direnişi ve rezistans göstermesi karşısında, son tahlilde Ada yoluna yeşil ışık yakmıştır.

      Bugün gelinen manzara ise; DEMİREL’ in yıllar önce gösterdiği çevreci yaklaşım ve de duyarlılığının ne denli haklı olduğunu ortaya koymuştur.

 

BİTTİ

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap