DR.İSA COŞKUN’U DİNLERKEN… (3. Bölüm)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,DR.İSA COŞKUN’U DİNLERKEN… (3. Bölüm)
Haberin Tarihi: 22.11.2023 09:32:50 - Okunma Sayısı:724 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

  1. DR.İSA COŞKUN’U DİNLERKEN…

                               Zeki TARHAN - ANKARA

  1. BÖLÜM

               Etkinliğin başlamasıyla, ISVAK Genel Sekreteri Erdal SARAÇOĞLU, konuklara hoş geldiniz diyerek, Dr. İsa COŞKUN’un kısa özgeçmişini okuduktan sonra, kürsüye Vakıf başkanı Kemal BATTAL’ı açış konuşması yapmak üzere kürsüye davet ediyor ve BATTAL şunları söylüyordu:

              “Değerli hemşerilerim, ISVAK’ ın önemli etkinliklerinden olan “Cumartesi söyleşileri” ne Ankara’daki hemşerilerimizin katılımı ve ilgisi giderek artıyor. Bunun nedeninin, konu başlıklarının seçimi ve konuşmacıların kalitesi olduğunu düşünüyorum. Buraya gelmeden önce, bugünkü söyleşimizin konusunun önem derecesini araştırdım. Günümüzde özellikle akademisyenlerin kullandığı moda bir uygulama var. Bir yazı veya konuşmanın hangi BM (=Birleşmiş Milletler) sürdürülebilir gelişme hedeflerine katkı sağladığı, konunun önem derecesi hakkında fikir veriyor. Örneğin, yazının eylem veya yükümlülük içeren bir cümlesinin sonunda “SDG 1” (=1 numaralı sürdürülebilir gelişme hedefi) ifadesinin yer alması, onun 17 sürdürülebilir gelişme hedefinden birincisi olan yoksulluğun sona erdirilmesi ile ilgili olduğunu ve katkı sağladığını gösteriyor. Yaptığım incelemede; bugünkü söyleşimiz olan “Tarım  / Gıda / Et ve Süt” konusunun 17 BM sürdürülebilir gelişme hedefinden 9 tanesine girdiğini ve katkı sağladığını tespit ettim.

                                                     ***

                Düşünür “Zor zamanlar güçlü insanlar yetiştirir.” demiş. Bu sözün devamı var, bu bölümü bizi ilgilendiriyor. Bugünkü konuşmacımız, değerli hemşerimiz Dr. İsa COŞKUN dünyanın ve ülkemizin zor dönemlerinde kamuda Müsteşar seviyesinde önemli üst düzey görevler üstlendi ve başardı. Kamu görevini tamamlayarak gıda ve içecek alanlarında önemli sektörel sivil toplum kuruluşlarında başkan seviyesinde görevler üstlendi ve başarı ile sürdürüyor. İşte zor dönemlerin yetiştirdiği güçlü insan Dr. İsa COŞKUN bu önemli konuda bizi aydınlatmak için aramızda. Bugün kendisinden edineceğimiz bilgiler ufkumuzu genişletecektir. Söyleşinin tüm hemşerilerimize faydalı olmasını diliyorum.”

                                                     ***

  1. İSA COŞKUN’U DİNLİYORUZ…

                  Kısa  bir tanıtım videosundan sonra, Dr. COŞKUN kürsüdeydi. Ve heyecanla beklediğimiz konuşmasına şöyle başlıyordu:      

                “Dünyada pandemi ile başlayan, ardından Rusya-Ukrayna savaşıyla devam eden küresel ekonomik sorunların yaşandığı ve ülke olarak 11 ilimizi etkileyen deprem felaketiyle karşılaştığımız zor bir dönemden geçmekteyiz. İçinde bulunduğumuz bu süreçte ortaya çıkan en önemli husus, ülkelerin gıda ham maddeleri üretiminde kendi kendilerine yeterli olmalarının ne kadar önemli olduğudur. Bu bağlamda ülkeler, çeşitli politikalar geliştirmektedir. Ülkemizde de bu dönemde yaşanan zorluklara yönelik çeşitli önlemler alınarak birçok uygulama faaliyete geçirilmiştir.

47 yıl önce kurulmuş olan Birliğimizin faaliyet konularından olan süt ve et üretim ve tüketiminin artırılması için gerekli önlemlerin alınması ve uygulanması, bu zorlu dönemde daha da büyük önem taşımaktadır.

SETBİR olarak; üyelerimizin görüş ve önerileri doğrultusunda süt, et ve yem sektörlerinde yaşanan sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri 15 başlıkta hazırlanmış olup aşağıda yer almaktadır.

  1. Süt ve Et Sektörlerinin Sürdürülebilirliğinin Sağlanması
  2. Yem Üretimi ve Maliyet Yönetimi Yapılması
  3. Desteklemelerin Etkin Yönetiminin Sağlanması
  4. İhracat Desteklerinin Geliştirilmesi ve Sorunların Çözülmesi
  5. Veri ve İstatistiki Değerlerin Doğruluğunun Sağlanması
  6. Üretici Örgütlerinin Düzenlenmesi ve Güçlendirilmesi
  7. Tedarik Zincirinde Vade ve Tahsilat Sorunlarının Çözümlenmesi
  8. Çiğ Süt Kalitesinin Artırılması
  9. Çiğ Sütün Toplanmasında Yaşanan Sorunların Giderilmesi
  10. Süt ve Et Sektöründe Gıda Güvenliğinin Sağlanması ve Kayıt Dışılıkla Etkin Mücadele Edilmesi
  11. Süt ve Et Sektöründe Bilgi Kirliliğinin Önlenmesi
  12. Perakende Satışlarda İnek ve Dana Eti Ayrımının Yapılması
  13. Su Kaynaklarının Korunması ve Gıda İsrafının Önlenmesi Konusunda Tedbirlerin Artırılması
  14. Hayvancılık ve Gıda Sektöründe Biyoteknolojinin Kullanımının Geliştirilmesi
  15. Genç Nüfusun Temel Protein Kaynaklarına Erişiminin Artırılması

                                                ***

 SÜT VE ET SEKTÖRLERİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİN SAĞLANMASI

Son üç yıl içerisinde, dünyada yaşanan pandemi koşullarının ve ardından Rusya-Ukrayna savaşının getirdiği olumsuz ticari ve ekonomik etkilerin yanında ham madde, ambalaj, enerji ve nakliye maliyetleri orijin fiyatlardaki ve döviz kurundaki artışlara bağlı olarak yükselmiştir.

Bu dönemde uluslararası enerji fiyatlarındaki yükseliş ve kur artışları kaynaklı olarak enerji, ambalaj, akaryakıt maliyetlerinde çok büyük artışlar gerçekleşmiştir.

Diğer yandan döviz kurlarındaki yükselişten dolayı canlı hayvan ithalatı yapılması, besilik materyal alımı, çiftliklerin sürü yenilemesi ve yeni yatırım girişimleri zorlaşmıştır. Yaşanılan maliyet artışları nedeniyle, besi sektöründe üretim kapasiteleri düşmekte ve buna bağlı olarak yan ürünler konusunda da sıkıntılar yaşanacağı öngörülmektedir.”

DEVAM EDECEK…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap