HALİL ÜSTÜN’Ü ANLAMAK
Zeki TARHAN – ANKARA
(1)
92’nin ortasında, yarım asırlık hizmet yılını geride bırakmıştı, Isparta’ya / Göller Yöresine “TİCARÎ ELMACILIĞI” getiren Halil ÜSTÜN. Ve bakın ne diyordu yarım asır önce, üst düzey mutluluğu elma üreticileriyle bölüşebilmek umudu ve de inancıyla: “…Kısmetse eğer, geride kalan kısa hizmet süremi, siz üreticilerimle kaliteli ve çok ürün üretebilmek için beraber olmak istiyorum… Bu müddet içinde, bazı etkin tecrübeleri sizlere aktarabilirsem, kendimi çok mutlu hissedeceğim. Böylece, üst düzey mutluluğu beraberce bölüşeceğiz inancındayım.”
***
… VE BU YIL, HALİL ÜSTÜN’ÜN 100. DOĞUM YILI
Modern Tarımın en belirgin koşullarını beş maddede sayan ÜSTÜN, bunları şöyle sıralıyordu: Yeterli ve kaliteli Su / Vasıflı Toprak / İklim / İyonasyon olayı / Yüksek verimli Tohum, Fide fidan.
ÜSTÜN, elma üretiminde; “Göller Bölgesinin / Eğirdir Gölü Havzasında bu vasıfları taşıyan, diğer dünya ülkelerine nazaran, Yaradan bizlere noksansız vermiştir” inancını içselleştirmiş bir tarım önderi, Elma üreticisinin idolü idi.
…Ve bakın, nasıl bir hedefe koşuyordu: “…Elmanın çapını bir santim büyütüp, renk teşekkülü tam yapıp, soğuk tesislerimizde arızasız 200 gün muhafaza olanağını bulduğumuz taktirde, yöremiz arzın meyve ambarı olacaktır.”
Evet, evet, bu yıl ÜSTÜN’ ün 100. Doğum yılı. Şanına yakışır etkinlikler O’nu bekliyordu, O ışıklar içinde yatarken…
YARIN :
ELMACILIĞIMIZIN GELECEĞİNİ NASIL GÖRMÜŞTÜ?