HALİL ÜSTÜN’Ü ANLAMAK
Zeki TARHAN – ANKARA
BÖLÜM : 2
Halil ÜSTÜN, 50’li yıllar öncesi ve 50’li yıllar sonrasına bir projektör tutarken, şöyle düşünüyordu: Elma üretimi ve pazarlaması konusunda, ülkemiz genelinde 50’li yıllar öncesinde, Niğde yöresinin dışında bir eylem ve işlem yoktu.
***
KOVADA GÖLÜ KADAR BİR GÖL, ÜSTÜN’ÜN UFKUNU NASIL AÇTI?!!!
1953 Temmuzunda ÜSTÜN, FAO nezdinde Lübnan’a gitme olanağı bulur. Ve bakın dikkatini ne çeker: “…Ülkenin doğusunda 800 metre irtifada, Eğirdir’ in KOVADA GÖLÜ kadar büyüklükte bir göl. Ve çevresinde on binlerce elma ağacı mevcut. Elmalar, ceviz büyüklüğünde olmasına rağmen, dallar adeta yere yatıyor. Sahilinde de (Beyrut) 200 bin ton elmayı muhafaza edebilecek soğuk hava depoları mevcut.”
***
UFUK AÇICI BİLGİ TRANSFERİ
ÜSTÜN’ün aklı, Eğirdir gölü ve Göller yöresindedir… Bizim Göller yöresinin Ekolojik yapısının, Lübnan seyahatinde gözlemlediği bölge ile kıyaslanmayacak derecede, özellikle elma üretimi için en çok müsait olduğunu saptamıştır.
…Ve ÜSTÜN, kollarını sıvar… 54’ün 12 Şubatında, 30 dekarlık arazi üzerinde STAR –KİNG varyetede, 500 elma fidanı dikme imkanı bulur. 30 Eylül 1959 tarihinde de, ilk mahsulünü 13.500,-TL’sına satabilmiştir.
***
1960’LAR – 1970’LER / İLE 1980 – 1990’LAR VE SONRASI…
1960’lardan sonra, üretim artarken, üstün bir gayretle modern üretim teknolojisini üreticiye aktarırken, 1960 – 1970 yılları arasında bütün göller bölgesinde ilgi ile meyve bahçeleri hızla çoğaldı… 1980 – 1990 yılları arasında da, ülkemiz ve özellikle göller bölgesi dünya üretiminin %10’lara varan kısmını üretmeyi başarmıştı.
YARIN:
KALİTESİZ ÜRETİMİN SEBEBİ, BESLENME YETERSİZLİĞİ