EĞİRDİR GÖLÜNÜ KURTARMA YAZI DİZİSİ (BÖLÜM:2)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR GÖLÜNÜ KURTARMA YAZI DİZİSİ (BÖLÜM:2)
Haberin Tarihi: 20.11.2018 10:04:56 - Okunma Sayısı:9821 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı

EĞİRDİR GÖLÜNÜ KURTARMA YAZI DİZİSİ

                                                 BÖLÜM:2

             EĞİRDİR GÖLÜNÜN SU KOTU MESELESİ…

                                   Zeki TARHAN – ANKARA

 

     Bilindiği gibi, EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ, 8 Mayıs 2012 / 1635 tarih ve sayı ile T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğünce onaylanarak, 16 Haziran 2012 tarihinde de Isparta Mahalli Gazetesinde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Tabii bugünlere gelene dek geçen zaman diliminde, söz konusu özel hükümlere çeşitli eleştiriler gelmiş ve oluşturulan yerel demokratik baskı gruplarınca, merkezi otoriteye; “Eğirdir Gölü Özel Hükümleri” nin revize edilmesi talep edilmiştir.

      …Ve revizyon sayesindedir ki, Göl ile içe içe olan 7 – 8 Kırsal Yerleşim birimi teke indirilmiş, sadece GÖKTAŞ yerleşim Birimi, “EKOKÖY” statüsüne dönüştürülerek, başka bir alana taşınması kararlaştırılmıştır.

                                                         ***

        Özel hükümlerde; Eğirdir Gölü’ nün içme ve kullanma suyu ilan tarihinin 26.2.1991 olduğu belirtiliyor, 919.00 metre kotun, maksimum su seviyesi olduğu, 914.74 metreden sonra (itibaren) hiçbir şekilde Gölden su çekimi yapılmasına izin verilmeyeceği hükme bağlanıyordu.

        Biz, yazımızın bu bölümünde Özel Hükümlere değil, Su Kotunun Özel Hükümler sürecine gelene dek, hangi aşamaları kat ettiğini ve bu konunun ne tür tartışmalardan süzülerek önümüze geldiğini ele alacağız…

                                                             ***

              T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı / DSİ Genel Müdürlüğü / 18.Bölge Müdürlüğü’ nün Mayıs/ 2002 tarihli “EĞİRDİR GÖLÜ HİDROLOJİSİ REVİZE RAPORU” nda; Eğirdir Gölü ile ilgili ilk raporun 1962 yılında DSİ 13. Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlandığı belirtilerek, Gölün gelirinin ihtiyacı karşılamayacağı sonucuna varılmış, Yılanlı Derivasyonunun yapılması ile DÜDEN KAPAMALARI önerilmiştir. 1977 yılına gelindiğinde ise, DSİ 18. Bölge Müdürlüğü tarafından, EĞİRDİR GÖLÜ TAKVİYESİ PROJESİ hazırlanır…Bu çalışmayla; Gölün verimi hesaplanmış, sadece takviyeler üzerinde durularak, Kaçakların önlenmesi için, DÜDEN KAPAMA çalışmaları yapılır…Daha sonraları ise; DSİ 18. Bölge Müdürlüğünce, 1979 ve 1985 yıllarında “EĞİRDİR GÖLÜ SU POTANSİYELİ VE KULLANIMI” na ait Hidroloji Raporu adı altında, iki ayrı Rapor hazırlanır. 1994’ te bu Raporlar revize edilir…

                                                                   ***

…Ve ilerleyen süreçlerde, DSİ Genel Müdürlüğünce yapılan batimetrik harita çalışmalarında, Harita Genel Komutanlığının kot değerlerinde 12 cm’ lik fark çıktığı görülür. Daha önce, 918.84 m olarak belirlenen maksimum kot, esasında 918.96 m olduğu anlaşılır. Bu nedenle geriye dönük olarak Göl kotlarına 12 cm ilave edilir ve hesaplamalar, yeni çıkarılan Kot – Satıh – Hacim değerleri kullanılarak hazırlanır…

                                                                     ***

Gölümüz, Beyşehir Gölünden sonra içme ve kullanma suyu bakımından ikinci büyük Doğal Göl.En derin yeri 13.6 metre ile SIĞ GÖL kategorisine girmekte. Yağış alanı 487.8 km2 si göl yüzeyi olmak üzere 3.309 km2 dir. Maksimum işletme kotu olan 918.96 m’ de gölün yüzey alanı 487.76 km2 , hacmi 4.005,10 hm3 tür.

DEVAM EDECEK…

YARIN: EĞİRDİR GÖLÜ SU BÜTÇESİ / SU VERİMİ/ KOT İLİŞKİSİ

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap