Eğirdir MYO'da Konferans...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir MYO'da Konferans...
Haberin Tarihi: 22.5.2019 12:40:48 - Okunma Sayısı:4241 defa okundu.

Dedeman Konya Otel Genel Müdürü Hasan Fahri BOZKURT “İşletme ve Kişisel Başarıda; Konaklama Sektöründe Mutfağın Önemi" konulu konferans verdi.

Eğirdir MYO'da Konferans...

Eğirdir Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı öğrencilerine yönelik olarak “İşletme ve Kişisel Başarıda; Konaklama Sektöründe Mutfağın Önemi" konulu konferans düzenlendi.

Eğirdir Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansta, Dedeman Konya Otel Genel Müdürü Hasan Fahri BOZKURT, meslek hayatına Sheraton Ankara Otel'de garson olarak başladığını, mesai bitimine gönüllü olarak ayrıca mutfakta her gün üçer saat çalıştığını, ardından gece saat 11'e kadar Fransızca kursuna gittiğini, ilk yılların bu tempoda geçtiğini anlattı.  20 yıllık bir çalışma sonunda kariyer basamaklarını tırmanarak genel müdürlüğe kadar yükseldiğini belirten BOZKURT, “Okulda size verilen bilgiler hepinize eşit olarak verilmekte, fark yaratıp yükselenler ise bu bilgilerin üzerine araştıran ve uygulayanlardır. Yiyecek içecek kökenli bir çalışan olarak size tavsiyem; mutfakta kişisel başarınız için bu yolda yürümeniz ve sürekli kendinizi yenilemenizdir. Bu durumda zaten üst yöneticileriniz sizi takip ederek çalışmalarınızı, verdikleri terfiler ile ödüllendirmektedirler.” dedi.

Dedeman Konya Otel Genel Müdürü Hasan Fahri BOZKURT, konuşmasına şöyle devam etti: “İşletme başarısında mutfağın önemi konusunda ise şunu belirtmek lazım bizler maalesef ki çeşitli ulusların mutfak kültürlerine ait yemekleri misafirlere sunuyoruz, misafirlerimiz zaten bu mutfaklara ait yemekleri biliyorlar ve belli bir noktadan sonra hep aynı yemekleri tüketmek durumunda kalmaları memnuniyetsizlik yaratmaktadır. Aslında biz yurtdışı kaynaklı mutfakları taklit ederek asıllarını güçlendirmekte ve onları bir marka haline getirmekteyiz. Ne yapmalıyız dersek... Kendi öz mutfağımıza dönmeliyiz. Bunu için bir aşçının, coğrafya, tarih, sosyoloji, psikoloji gibi bilim dallarında da kendini yetiştirmesi bir ziraat mühendisi ve gıda mühendisi kadar donanımlı olması gereklidir. Size kendi işletmemden bir örnek vereceğim; Dedeman Otel'de Mevlevi Mutfağı üzerine çalıştık, Ali Eşref Dede’nin yemek risalesi ile başladık. Merhum Fevzi Halıcı ve hemşiresi Nevin Halıcı’nın derleyip armağan ettiği, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru’nun destekleri ile bizlere ulaşan yemek kitabından seçtiğimiz tatları yaklaşık 3 aylık bir çalışmanın sonucunda, tek tek deneyerek o dönemin mutfağını tatmak isteyenler ile buluşturmaya başladık. Pazartesiden cumartesiye kadar haftanın 6 günü akşam yemeklerinde her gün değişen 3 yemeği seçip, gerçeğine uygun şekilde hazırlıyor, halkımızın ve misafirlerimizin beğenisine sunuyoruz.  Bu çalışma tarih bilme ile alakalı bir örnek olmalı.”

Eğirdir Meslek Yüksekokulu öğretim görevlilerinden Çetin MEYDAN'ın elma mutfağı projesinden övgüyle bahseden BOZKURT, "Coğrafyayı tanıyarak oradaki ürünleri mutfakta değerlendirmek adına da Çetin MEYDAN hocanızın Elma Mutfağı Projesi coğrafi açıdan mutfak için önemlidir.  Eğirdir’de çokça yetişen elmalardan elma yemekleri yapılmasını sağlaması, elmaya katma değer katacak ve Eğirdir’in elma yemekleri ile markalaşmasına vesile olacaktır.” diye konuştu.

“Dünyadaki tek aşçı türbesi Konya’da”

BOZKURT, konuşmasının son kısmında “Size aşçının değeri ile ilgili söyleyeceğim bir tarihi gerçek var ki çok ilginizi çekecektir, Mevlevi Dergahına girebilmek için Ateşbazın izni lazımdır. Ateşbaz dergahta aşçıdır. Düşünebiliyor musunuz aşçının icazeti olmada kimse Mevlevi Dergahına girememektedir. Ve son olarak size Ateşbaz-ı Veli’den bahsedeceğim Mevlevi dergâhlarının ilk aşçısı ve Mevlana’nın değer verdiği bir zat olmasının yanı sıra dervişlerin eğitiminden de sorumlu kişidir.

Konya’da bulunan dünyadaki tek aşçı türbesi olma özelliğini koruyan Ateşbaz-ı Veli türbesi, yerli, yabancı birçok insanın ziyaret ettiği yerlerden birisi olarak da önemini hâlâ korumaktadır. Sizin de bu türbeyi ziyaret etmenizi tavsiye ederim.” dedi.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap