Milletvekili Gülizar Biçer Karaca Eğirdir Gölü'nün Sorunlarını Meclis'e Taşıyacak

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Milletvekili Gülizar Biçer Karaca Eğirdir Gölü'nün Sorunlarını Meclis'e Taşıyacak
Haberin Tarihi: 11.6.2020 17:56:39 - Okunma Sayısı:32543 defa okundu.

Karaca: “Gölü koruma kanunu gölü vatandaştan korudu ama; iktidardan, siyasetten koruyamadı” dedi.

MİLLETVEKİLİ GÜLİZAR BİÇER KARACA

EĞİRDİR GÖLÜ'NÜN SORUNLARINI MECLİS'E TAŞIYACAK

Karaca: “Gölü koruma kanunu gölü vatandaştan korudu ama; iktidardan, siyasetten koruyamadı”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcı Gülizar Biçer Karaca Eğirdir’e gelerek, Eğirdir Gölü'nün sorunları ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca’nın katılımıyla 11 Haziran 2020 Perşembe günü Saat 15:30’da Eğirdir Limanında düzenlenen programa; CHP İl Başkanı Yalım Halıcı, Eğirdir İlçe Başkanı Murat Yılmaz, İyi Parti Eğirdir İlçe Başkanı Tahsin Taşbaş, çevre ilçe başkanları, partililer, vatandaşlar ve balıkçılar katıldı.

Konuşmalarında Eğirdir Gölü'nün sorunlarını, Eğirdir Gölü'nün sessiz çığlığını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ne taşıyacağının sözünü veren Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcı Gülizar Biçer Karaca “…Eğirdir Gölü'nün yok oluş çığlığını Ankara’dan duyup geldik. Eğirdir Gölü'nün çığlığını Ankara’ya ve bütün Türkiye’ye duyurmak istiyoruz. Eğirdir Gölü demek Isparta demek, Eğirdir Gölü demek, Türkiye’nin en büyük ikinci tatlı su gölü olarak, can demek, tarım arazilerine can suyu demek.

Bugün burada gölün sorunlarını, sebeplerini ve gölün sorununun çözümü noktasında Eğirdirlilerin, Ispartalıların beklentilerini bir kez daha duyurabilmek adına bir toplantı gerçekleştiriyoruz. Eğer bu gölün çığlığı duyulmaz, Eğirdir’lilerin, Ispartalıların bu talepleri bir an önce karşılanmaz ise CHP Genel Başkan Yardımcısı olarak değil, Eğirdir Gölü'nü seven, Eğirdir Gölü ve Türkiye’deki bütün yok olmakta olan su varlıklarımızın gelecek nesillere aktarılmasını kendisinde bir sorumluluk olarak bilen bir kadın, bir anne olarak söz veriyorum; daha kalabalık, daha güçlü bir ses çıkarabilmek adına çalışmalarımızı güçlendirerek yürüteceğiz. Taa ki Eğirdir Gölü'nün sorunları tamamen ortadan kaldırılıp, o eksi görkemli temiz ve derin tüm Eğirdir’in değil, tüm  Isparta’nın umudu haline gelinceye kadar mücadelemize devam edeceğiz." dedi.

Konuşmalarında Eğirdir Gölü'nün su seviyesinin düşmekte olduğuna dikkat çeken Karaca, sözlerine şöyle devam etti:

"Eğirdir Gölü en az 16- 17 metre derinliğinde Türkiye’nin ikinci büyük su kapasitesine sahip tatlı su gölüydü. Bugün Eğirdir Gölü'nün derinliği maalesef 6-7 metrelere kadar düştü. Göl suları çekildi. Neden çekildi? Elbette ki doğa olayları vardı. Giderek büyüyen ve yanlış politikaların ve yanlış yatırımların sebep olduğu iklim krizi ve iklim krizinin sonucu azalan yağışlar. Peki bunu sadece, iklim değişikliğine, doğa olaylarına bağlamak mümkün mü? Elbette ki hayır.

Örneğin; Kovada Gölüne su taşıyan kanal üzerinde Kovada 1 ve Kovada 2 Hidro Elektrik Santralleri (HES) kurulu. Bu santraller yoğun bir şekilde kontrolsüz su çektiği ve denetlenmediği için gölün suyunun azalmasının diğer bir nedenidir.

Hepsi bu kadar mı? Elbetteki değil. Sadece ve sadece oy kaygısıyla siyasi kararlarla Gölün çevresindeki yerleşim yerlerine yapılan kontrolsüz, denetimsiz, bilimsellikten uzak yapılan göletler göl suyunun beslenmesini, göl suyunun büyümesini ve varlığını sürdürmesini maalesef engelledi. O göletlerin bulunduğu alanlardan eğer bu göle su gelmez ise ne olur? Gölün suyunun yok olmasına sebep olur.

Yine kontrolsüz, denetimsiz ve kaçak olarak açılan sondajlar maalesef beslenme kaynaklarını yok etti. 2013-2014 yıllarında bir göl koruma kanunu getirildi. Bu hükümler gölü vatandaştan koruyabildi ama gölü DSİ’den koruyamadı. Balıkların üreme alanı olan sazlıklar, DSİ tarafından dolduruldu.

Koruma düzenlemeleri gölü vatandaştan korudu ama gölü iktidardan, siyasetten koruyamadı. Eğirdir Gölü'nün bu gidişatına eğer Dur! denilmezse, Eğirdir Gölü için gerekli tedbirler yetkililerce alınmazsa bu göl de, içme suyu, tarımsal sulama suyu, gölde yaşayan tüm canlılar da yok olacak. Eğirdir’in, Isparta’nın göz bebeği olan ve gerçekten tüm Türkiye’de Isparta’yı ve Eğirdir’i tanıtan turizm yok olacak.”

Basın açıklamasından sonra kendileriyle görüştüğümüz CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, aslında Eğirdir'e İYİ Parti Milletvekili Aylin Cesur ile birlikte gelmek istediklerini, Milletvekili Cesur'un Avrupa Karma Parlamenterler Meclisi'nde toplantısı olduğu için gelemediğini ancak önümüzdeki zamanlarda CHP ve İYİ Parti'den 20'nin üzerinde milletvekili ile Eğirdir'e geleceklerini söyledi.

EMEL TURAN KARTAL (AKIN)

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

  • Rumuz
    (Rumuz)
    11.6.2020 20:52:01
    EĞİRDİR GÖLÜMÜZ ile ilgili yapılan bu toplantıya öncülük eden ve katılan CHP Başkanlığına,Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca’ya,CHP İsparta İk Başkanlığına,CHP Eğirdir İlçe Başkanı Murat Yılmaz’a,İYİ Parti temsilcilerine,grup üyelerimize,hemşehrilerime,haberi yazan Eğirdir Akın Gazetesine çok teşekkür ederim. Saygılarımla Bekir Sıtkı Esendir İnş.Yük.Müh. 💐EĞİRDİR GÖLÜ İÇİN ELELE💐 Platformu Kurucu Yöneticisi
Yorum Yap