Nostaljik Turizm Treni Eğirdir’e Ne Zaman Gelecek?

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Nostaljik Turizm Treni Eğirdir’e Ne Zaman Gelecek?
Haberin Tarihi: 8.9.2020 13:10:29 - Okunma Sayısı:5898 defa okundu.

Çetin Meydan Yazdı

Isparta-Bozanönü-Eğirdir Tren Yolu’nun Yenilenmesinde Son Durum Nedir?

Nostaljik Turizm Treni Eğirdir’e Ne Zaman Gelecek?

İhalesi Ne Zaman Yapılacak?

Öğr. Gör. Çetin MEYDAN

ISUBÜ Eğirdir MYO

Turizm ve Otel İşletmeciliği

 Programı

08.09.2020

 

OttomanRailwayCompany (ORC) Şirketi tarafından İzmir-Alsancak – Eğirdir demiryolu hattı 1911 yılında inşa edilerek 1912 yılında hizmete girmiştir. Bozanönü-Kuleönü-Eğirdir hat kesimi 2003 yılında işletmeye kapatılmıştır.

Bilindiği üzere EğirdirTren Garı’na olan seferler 2003yılından itibaren yapılmamaktadır.

Günümüze kadar geçen 17 yıllık süreç içerisinde kullanılmayan bu tren yolu hattı ile ilgili maalesef ki hattın yeniden açılması konusunda bir sonuca varılamadı.

Bununla birlikte Isparta-Bozanönü-Eğirdir Tren Yolu ile ilgili çalışmaların olduğunu bilmekteyiz.

İstasyonların durumu:

Isparta Gar:

Mevcut durumda; Isparta Tren Garı bölgesi Gülpark Turizm Merkezi; 26.09.2011 tarih ve 2011/2295 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın 23.10.2011 tarih ve 28093 sayılı Resmi Gazetede yayınlanması ile Turizm Merkezi olarak ilan edilmiş idi. Turizm Merkezi ilan edilen alanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Millet Bahçesi yapılması uygun görülmüştür.

 

Bozanönü İstasyonu:

Bozanönü İstasyonu, özel girişimciye verilmiş, istasyonda sosyal donatılar, at çitliği ve yakınında avlak işletmeciliği yapılmaktadır.

Atlı Dayanıklılık Türkiye Şampiyonası Gerçekleştirildi Türkiye Binicilik Federasyonu ve Isparta Atlı Spor Kulübü organizatörlüğünde 6. Ulusal Atlı Dayanıklılık Türkiye Şampiyonası müsabakaları Isparta Bozanönü Tren İstasyonu sahasında gerçekleştirilmiştir. 16.Ağustos 2020 de düzenlenen Ödül törenine katılan Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, TCDD 7.Bölge Müdürü Adem Sivri müsabakaları yakından takip ederek dereceye giren sporculara ödüllerini verdiler.

 

Kuleönü istasyonu:

Ocak 2020 tarihinde güzargah üzerinde bulunan Kuleönü istasyonu,  55.000 metrekarelik alanıyla özel bir girişimciye verilmiş. Alanda kafe, restoran ticari alanlar, yaşlı bakımı eğitim, sosyal ve sağlık ile ilgili ünitelerin yapımı devam etmektedir.

Bu istasyon 9. Cumhurbaşkanını Merhum Süleyman DEMİREL’in demokrasi yolculuğuna başladığı istasyondur.

 

 

Eğirdir Gar:

OttomanRailwayCompany (ORC) Şirketi tarafından İzmir-Alsancak – Eğirdir demiryolu hattı 1911 yılında inşa edilerek 1912 yılında Eğirdir istasyonu hizmete girmiştir. Eğirdir istasyonu; İzmir-Alsancak dan 470+300 km sinde, 953 rakımda %028 meyil ile inilen istasyondur. 18 Aralık 2001 tarihine kadar yolcu ve yük taşıma hizmetleri yapılmış, Temmuz-2002 den itibaren personelsiz durak statüsüne getirilmiş ve Bozanönü'nden Eğirdir‘e uzanan hat kesimi 2003 yılında işletmeye kapatılmıştır.

 

Kurtuluş Savaşı’nda en önemli görevlerden birçoğunu,“Eğirdir Menzil Hat Komutanlığı“ nın kurulduğu 18 Kasım 1921 den itibaren Eğirdir Tren Garı ve Eğirdir yerine getirmiş, bu toprakların vatan olmasında büyük hizmetler vermiştir.

 

İstasyon tarihi yapısı ve doğal güzellikleri ile sinema filmlerine sahne olmuş kültürel bir değer olarak kabul görmüştür. Türkan Şoray ile Cihan ÜNAL’ın başrollerini oynadığı

” MİNE” filmi bunlardan biridir.

 

22 Temmuz 2017 günü 7. Bölge Müdürlüğü tarafından Uşak'tan getirilen tarihi buharlı tren lokomotifi ile arkasındaki Tender (kömür ve su deposu), Tarihi Eğirdir Garı'nda, manevra makasının üzerine yerleştirilmiştir.

Eğirdir Gar’ın bir kısmı Eğirdir Belediyesine kiralanmıştır. Istasyon binası ve önündeki iki istasyon yolu TCDD ait olupBinaların restorasyon çalışmaları planlamış durumdadır. İhalesi TCDD tarafından yapılacaktır.

Öneri: Restore edilen binalardan biri “Milli mücadelede Eğirdir Müzesi” yapılmalı, Eğirdir Tren Gar’ını, “Eğirdir Menzil Hat Komutanlığı’nı ve bağlı birimleri olan

Eğirdir Bahriye Müfrezesi

Eğirdir Yakacak Müfrezesi

Eğirdir Menzil Hastanesi

Eğirdir Menzil Hayvan Hastanesi

Eğirdir Temizlik İstasyonu

Eğirdir Mühimmat Deposu

Eğirdir Yiyecek Deposu

Eğirdir Sıhhiye Araçları Deposu

Eğirdir Donatım Yapım Yeri Ve Deposu

Eğirdir Haber Alma Merkezi’ni anlatmalı.

http://www.egirdirakingazetesi.com.tr/haber/38464/18-Kasim-2020-Tarihinde---100-Yilinda-Buyuk-Taarruz--Egirdir-Golu--Afyon-Kocatepe-Turkun-Ozgurluk-Yolu--Kutlamalari-Yapilmalidir

TCDD 2019-2023 Stratejik Plan ve Hedefleri’nde Bozanönü Eğirdir Tren Yolu

Karakuyu Isparta arası 63 km’lik trenyolu hattında yenilenme çalışmaları,  2019 yılında tamamlanmış ve bu sayede İzmir-Isparta-İzmir seferleri Göller Ekspresi ile 25 Ekim 2019tarihinde başlamıştır. Bozanönü Eğirdir Tren Yolu mesafesi 35 km’dir.  TCDD 2019-2023 Stratejik Plan Ve Hedefleri;Stratejik Planda Yer Alan Yatırımlar Başlığı, Amaç.2 . Altyapı İşletmeciliğinin Güvenli, Kesintisiz ve Konforlu Olarak Sürdürülmesini Sağlamak başlığı altında, Bozanönü Eğirdir Tren Yolu mesafesi 35 km ile stratejik planda yer almaktadır.

Ayrıca önemli olan nokta, Isparta-Bozanönü-Eğirdir arası tren yolunun yeniden açılması için uygulama projelerinin hizmet alımı yapılarak 2019 yılında tamamlandığı bilinmektedir.

Rayları sökülen ve yenilenmesi gereken 35 km’lik bölüm maalesef ki yapılmamıştır.

Sonuç olarak uygulama projeleri tamamlanmış olan Isparta-Bozanönü-Eğirdir arası tren yolunun yapımı için ihale edilmemesi için herhangi bir engel görülmemektedir.

ISPARTA-BOZANÖNÜ-EĞİRDİR TREN YOLU’NUN FAYDALARI NE OLACAKTIR?

Isparta Eğirdir arasında çalıştırılacak nostaljik buharlı trenin bölge turizmine önemli katkısı olacaktır.

Ayrıca Göller Ekspresi’nin İzmir Aydın ve Denizli’den Isparta’ya düzenlenen turlarda acentalara tanıtımının yapılması bölge turizmine önemli katkılar sağlayacaktır.

Ayrıca  yük nakliyatında hizmet verecek trenlerin çalışması ile bölgede üretilen elma başta olmak üzere bir çok ürünün nakliyesinde ekonomiye katkı sağlayacaktır.

Eğirdir Tren Garı ve Eğirdir Gölü’nün Kurtuluş Savaşı’nda ki önemini gelecek nesillere aktarmak için, “Eğirdir Menzil Hat Komutanlığı“ nın kurulduğu 18 Kasım 1921 günü  anısına; her yıl 18 kasım tarihinde Eğirdir Tren Gar’ından  başlayarak teknelerle Kaşıkara’ya, oradan da Şuhut’a tarihi yolculuğu tekrar BÜYÜK TAARRUZ, EĞİRDİR GÖLÜ – AFYON KOCATEPE  TÜRKÜN ÖZGÜRLÜK YOLU”adıyla yaşatmak için, ülke gündemine taşımamız gerekmektedir.

 

https://son32.com/haber/goller-ekspresi-ile-turizm-treni

Isparta valimiz Sayın Ömer SEYMENOĞLU’nun,  Sayın milletvekillerimiz Süreyya Sadi BİLGİÇ, Recep ÖZEL,  Mehmet Uğur GÖKGÖZ ve Aylin CESUR, Isparta Belediye Başkanımız Sayın Şükrü BAŞDEĞİRMEN, Eğirdir Belediye BaşkanımızSayın Veli GÖK ve Kuleönü Belediye Başkanımız Sayın Nuri ERDOĞAN, TCDD 7.BölgeMüdürü Adem Sivri ve Isparta Tren Garı Müdürü Hüseyin UÇAR’ın Isparta-Bozanönü-Eğirdir arası tren yolunun yenilenmesi çalışmaları ile ilgilendiklerini biliyor ve ihale aşamasında da destek olacaklarına inanıyorum.

Saygılarımla.

 

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap