İSLAMKÖY’DEKİ YIKIK EVDEN RESİM ÇALIŞTAYINA…

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,İSLAMKÖY’DEKİ YIKIK EVDEN RESİM ÇALIŞTAYINA…
Haberin Tarihi: 26.7.2021 16:06:59 - Okunma Sayısı:4225 defa okundu.

Zeki TARHAN yazdı...

İSLAMKÖY’DEKİ YIKIK EVDEN RESİM ÇALIŞTAYINA…

  • ATA EVİNDE OCAK, YENİDEN NASIL TÜTTÜ?!!!
  • ATA EVİNDE TÜTEN OCAK, İSLAMKÖYÜ NASIL ETKİLİYOR?
  • ATA EVİ, KÜLTÜREL MİRAS İLE SANATI NASIL BİRLEŞTİRDİ?
  • EĞİRDİR YEŞİLADA’ NIN METRUK VE YIKIK EVLERİ, ATA EVİ’Nİ ÖRNEK ALIR MI?
  • GÖLLER BÖLGESİNİN, İÇ BATI AKDENİZ’İN TURİZM ELÇİSİ ÇETİN MEYDAN, İSLAMKÖY’E YENİ BİR MİSYON MU YÜKLÜYOR?
  • …VE MEYDAN; TEORİ VE PRATİĞİ BİRLEŞTİRMEYİ NASIL BAŞARDI?

                    Zeki TARHAN - ANKARA

                                                      BİRİNCİ BÖLÜM

       Yazı dizimizin, şu anda okumakta olduğunuz birinci bölümünde; Çetin MEYDAN’ın İslamköy deki ATA EVİ’ne geçmeden önce bir projeden söz edecek ve bu proje ile ATA EVİ arasındaki korelasyonu anlamaya çalışacağız…

      “…İslamköy yerelinde kültürel turizm değerlerinin belirlenmesi, peyzaj ve yapı mimarisi açısından irdelenmesi, mekansal planlama ve tasarıma yönelik ilkelerin belirlenmesine yönelik bütüncül, interdisipliner ve katılımcı bir yaklaşımla proje yapılması hedeflenmiştir.”

      Sözünü ettiğimiz projenin adı; “Kültürel Turizm Peyzaj ve Geleneksel Konut Mimarisi Açısından Tasarım Rehberinin Oluşturulması Isparta İslamköy Örneği”

                                                        ***

      Bir yıllık büyük bir emek ve özveri içinde gerçekleştirilen projenin çıktısı olarak bir eser meydana gelmişti. ASTANA yayınlarından 1 Ağustos 2020 de yayınlanan eser; “Kültürel Miras Değeri, Yerel Kimliği ve Köy Planlaması & Tasarımı açısından İSLAMKÖY’ÜN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ” adını taşıyordu. Eserin Editörü Prof. Dr. Atila GÜL, ÖNSÖZ’de bakın neler diyecekti:

     “…Kültürel miras değerleri, bir emanet olgusu kapsamında her geçen gün önemi giderek artmaktadır. Bu farkındalık, önemli bir kültür kaynağı olan yerel konut mimarisi ve peyzaj alanların sürdürülebilirliğinin sağlanması için koruma ve iyileştirme çalışmalarının yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Kültür varlıkları ile turizm arasındaki dinamik ve sürdürülebilir bir ilişkinin ve etkileşimin kurulması özellikle rasyonel bir yaklaşım olacaktır.”

                                                    ***

     …Evet, bu eserde; yazı dizimizin kahramanı olan Turizm Elçimiz Çetin MEYDAN’ın da büyük katkısı vardı… Turizm akademisyeni / ISUBÜ –Eğirdir MYO Öğretim Görevlisi Çetin MEYDAN, İslamköy’de doğduğu evi, yıllar sonra büyüklerinin vefatı üzerine ölüme bağlı bir tasarrufla, mirasçıları olan amcalar ve halaya kalan hisselerini 2014 yılında alarak, ATA EVİ’ni orijinalitesini ve otantik özelliğini bozmadan, 2017 yılında onarıma başlıyordu…

     DEVAM EDECEK…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap