Karbon Yutaklarına İklim Değişikliklerinin Etkisi İnceleniyor

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Karbon Yutaklarına İklim Değişikliklerinin Etkisi İnceleniyor
Haberin Tarihi: 20.6.2015 09:39:00 - Okunma Sayısı:2208 defa okundu.

Son yıllarda dünya kamuoyunun gündeminde yer alan küresel iklim değişiklikleri, atmosferdeki karbondioksit emisyonlarının oranı ile diğer sera gazları oluşumlarının artışı bütün ekosistemi etkilediği görülmektedir.

Karbon Yutaklarına İklim Değişikliklerinin Etkisi İnceleniyor

 

            Son yıllarda dünya kamuoyunun gündeminde yer alan küresel iklim değişiklikleri, atmosferdeki karbondioksit emisyonlarının oranı ile diğer sera gazları oluşumlarının artışı bütün ekosistemi etkilediği görülmektedir. Küresel karbon döngüsünde karbon yutaklarının biri olan orman ekosistemlerinin, küresel iklim değişimleri sürecindeki önemi artmıştır. Ormanların korunması ve geliştirilmesi için sürdürülebilir orman yönetimi kapsamında dünyadaki orman ekosistemlerinin çok iyi tanınması ve ekosistem unsurlarındaki değişimlerin izlenmesi gerekmektedir.

            Bu değişimlerin izlenmesi ışığında Orman Genel Müdürlüğü 81 ilde yürüttüğü  ’’Türkiye’de Sürdürülebilir Orman Yönetiminde Ormancılık Bilgi Sisteminin Geliştirilmesi’’ projesinin devamı niteliğinde, Isparta Orman Bölge Müdürlüğünün sınırları içerisinde kalan Isparta ve Burdur İllerinde ICP Forests (Hava Kirliliğinin Ormanlar Üzerindeki izlenmesi ve Değerlendirilmesi Uluslararası İşbirliği Programı) kapsamında toprak profilleri açılarak, muhtelif gözlemlerle 12 farklı konuda araştırma yapılıyor.

            Orman ekosistemlerinin izlenmesi çalışmaları olarak ulusal ağ şeklinde 16 km de bir şekilde seviye I ve seviye II daimi gözlem alanları oluşturulmuş, bunlardan 21 adet seviye I ile 2 adet seviye II alanı Isparta ve Burdur İllerinde yer almaktadır.

            Toplamda bu alanlardaki 660 adet ağaçta, ormanın durumuna insan etkisi ve doğal stres faktörleri hakkında mekan ve zamanla meydana gelebilecek değişimler üzerinde periyodik olarak ağaçların tepe durumları gözlemlenmekte ve veriler bilgisayar ortamına işlenmektedir. Şimdiye kadarki süreçte ağaçların tepe (taç) durumu,  İbre ve Yapraklar konusunda gözlemler yapılmış olmasına karşın, ICP Forests programı kapsamında ayrıca 12 adet farklı alanda inceleme yapılmakta olup sonuçlar veri tabanına giriliyor. Bu çalışmaların belirli standartlarda ve eş zamanlı küresel izleme ağlarıyla bütünleştirilmesi ve küresel olarak değerlendirilmesi ile dünya orman ekosistemlerinin gelişimine ve geleceğine yön verilebilecek.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap