ADRİYATİK DENİZİ VE HIRVATİSTAN

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ADRİYATİK DENİZİ VE HIRVATİSTAN
Haberin Tarihi: 10.5.2013 10:58:00 - Okunma Sayısı:1913 defa okundu.

ADRİYATİK DENİZİ VE HIRVATİSTAN

Nazif Kurucu

            Hırvatistan'ın Adriyatik Denizine uzun kıyıları var. Haritalarda pek gösterilmez fakat, bu denizde çok ada bulunuyor.

            Beş Milyon Nüfuslu Hırvatistan'ın, Adriyatik denizinde iki bin adası varmış. O adaların en büyüğü ise, Başkent olan tarihi Dubrovnik'in karşısındaki LOKRUM adası. Dubvornik kenti de tam bir yarımada gibi, Adriyatik'e uzanıyor. Denizin üzerinde aralıklı bir şeyler görünüyor; midye üretim tesisleriymiş. Yarımada ile bir ada birleşerek Dubvornik kentini oluşturmuş. Adriyatik'e kıyısı olan ülkelerin Venedik etkisinde kalmamış olmaları olanaksız. Lokrum adasının ve tüm Hırvatistanın ticarete ve gemiciliğe yönelip zenginleşmesinde Venedik'i örnek almış olmasının etkisi var.   Lokrum adasındaki Çan kulesi Kanuni'nin geldiğini haber vermek için yapılmış. Arslan Yürekli Rişar, 4 asırda burada tedavi edilmiş. Burada o çağda tüm haklar, halkın değil asillerinmiş. Kentin ve ticaretin yönetimini, her ay en büyük 12 zenginden biri üsleniyormuş. Yönetici etki altında kalmamak için ailesi ile görevi boyunca görüşmüyor ve kuleden çıkmıyormuş.  Ailesi de buraya gelemiyormuş. Şimdi bu bölgedeki en güzel evlerde Arap şeyhleri geceliği bin dolardan ağırlanıyormuş.                                                               

            Başkent Dubrovnik önemli bir liman kenti. Bosna Hersek halkının çoğu Müslüman. Hırvatlar ise Katolik. St Saviour, St Blaise, Domino, St İgnatius, St Sebastian, St Nicholas, Sigurata, isimli kiliseler var. Mesdjid isimli bir de cami var. Diğer Balkan ülkelerindeki halkın çoğu ise Ortodoks. Hilton şirketinin İmperiyal oteli de burada.   Balkan ülkeleri  1978'de Avusturya'nın işgaline uğramış; bu işgal 1998'de son bulmuş.

            Eğer Stalin ülkemize karşı tehdit teşkil etmese ve saldırma korkusu yaratmasaydı... İyi ve dostane bir komşuluk sürdürülebilseydi; bugün biz dost yüzlü yabancıların müttefik görüntüsü altında yaptıkları yönlendirmelerine ve zorlamalarına katlanmak zorunda kalmazdık. İnsanları ve kitleleri demir yumruk ve ölüm tehdidi altında yönlendirme ve tahakküm etme bakımından, Tito da Stalinden farklı değildi. Buna rağmen Balkan Cumhuriyetlerinde Tito adı verilmiş olan cadde ve meydanlardan o ad henüz silinmemiş.

            Rehberimizle iyi anlaşan otobüs şoförünün adı, TONY. Toni ismi Balkan ülkelerinde çok kullanılıyor. Oysa bu söyleyiş dillerine uygun değil. Amerika Birleşik Devletleri, bu ülkelerinin Sırbistan'a karşı bağımsızlıklarını kazanabilmeleri için, önemli destekler vermiş. Gerektiğinde onların Bağımsızlaşmasına engel olduklarında, Sırbistanı da, Avusturya'yı da havadan bombalayarak yola getirmiş. Bu yüzden birçok binaların duvarlarını, yağmurda silinmeyen  eski A.B.D. başkanı Klinton'un çok büyük boy ve yağlı boya resimleri dolduruyor. Şoför Tony'nin dikkatli ve zamanlaması düzgün çalışmasından, yüzlerce kat fazlasını Türk Parlamenterler Birliğinin atanmış genel sekreteri  Mustafa Bey'in ve Rehber Nafiye Hocanım gösterdi. Sınırlarda pasaportların toplanıp eksiksiz iade edilmesi; her ülke değiştirdikçe yoğunlaşan bürokratik ve başkaca problemler, hep onlar tarafından çözüldü.

            Her Balkan ülkesindeki çaylar, bizdeki büyük ırmaklardan daha çok ve deli akan çamurlu sularla çağlayarak akıyor. Yüksek dağların tepelerindeki karlar daha erimemiş. Eridikçe çamurlu sular çok deli akan ırmakları dolduruyor.                                                                                                                                     

            Dubvornik'ten diğer bir ülkeye hareket edildiğinde; Isparta gazeteciliğinin yıldızı ve Eğirdir gölünün koruyucusu olan sevgili arkadaşım ZEKİ TARHAN telefon etti. "Isvak'ta yarınki toplantıya da katılmazsam; beni defterden sileceğini" belirtti. Oysa son yazımda bu geziyi haber verip, arkadaşlarım ve okuyucularımdan on gün izin istemiştim.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap