Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen'in "Eğirdir Gölü Açıklaması"na Dikmen'in Değerlendirmesi (Bölüm:2)...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Isparta Belediye Başkanı Başdeğirmen'in "Eğirdir Gölü Açıklaması"na Dikmen'in Değerlendirmesi (Bölüm:2)...
Haberin Tarihi: 14.9.2023 17:28:36 - Okunma Sayısı:1351 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

DSİ’li teknokrat / planlamacı, Eğirdir Gölü sevdalısı Binay DİKMEN’in değerlendirmesini aynen yayınlıyoruz. 

ISPARTA BELEDİYE BAŞKANI BAŞDEĞİRMEN'İN

"EĞİRDİR GÖLÜ AÇIKLAMASI"NA,

DİKMEN’İN DEĞERLENDİRMESİ…

 

      Sevgili okuyucularımız,

      Gazeteniz AKIN, kuruluşundan günümüze dek yarım asrı aşan bir zaman diliminde, DEMOKRASİ yolundan hiç sapmadan, tarafsız ve objektif yayın politikasını sürdürmüş ve sizlerin desteğiyle bugünlere ulaşmıştır. “GÖZBEBEĞİMİZ EĞİRDİR GÖLÜ”nün gözümüzün önünde kuruyup gitmesine göz yumamayacağımızı / yummayacağımızı bizler gibi sizler de biliyorsunuz…

    Şu anda okumakta olduğunuz eski bir değerli DSİ’li teknokrat / planlamacı, Eğirdir Gölü sevdalısı Binay DİKMEN’in değerlendirmesini aynen yayınlıyoruz. 

                                                          BÖLÜM :  2

    BİNAY DİKMEN:

      “Son yıllarda ülkemizde ve dünyada iklim değişiklikleri, kuraklık tehlikesini gündeme getirmiştir. Kuraklık; AĞIR ÇEKİM AFET, SESSİZ AFET olarak ta isimlendirilir. Maalesef, son 4 – 5 yıldır göl seviyesi daimi olarak düşmüştür. Son üç yılda gölde, ( 1,36 metre ) su seviye düşümü olmuştur!!! Bu yıl 17 Temmuz 2023 günü, ( 915,01 metre) olan su kotu, 3 Ağustos 2023 günü (914,83 metre)’ ye düşmüştür!!! Bu durum;17günde, 18 cm düşüm olduğunu göstermektedir…

       Ağustos ayındaki sıcaklık durumu da göz önüne alındığında; her gün (1cm) düşümün olduğu kabul edilebilir.”

                                                             ***

      “Bilindiği gibi EĞİRDİR GÖLÜ’ nün; “DOĞAL SİT – NİTELİKLİ DOĞAL KORUMA ALANI ve DOĞAL SİT – SÜRDÜRÜLEBİLİR KORUMA VE KONTROLLU KULLANIM ALANI” olarak değerlendirilmesi için, göl su Kotunun ( 914,74 m) altına düşmemesi gerekir!!! Yukarıdaki açıklamaya göre; 15 Ağustosta göl su seviyesi, büyük bir olasılıkla ( 914,74 metre ) kotunun altına düşmüştür!!! Bu nedenle gölden hiçbir amaçla ( İÇME SUYU / SANAYİ SUYU / SULAMA SUYU ) su alınmaması gerekiyor!!!

      Ancak, Eylül başında; Gelendost – Yeşilköy’ de su alan DSİ pompalarına su gitmeyince, DSİ ekiplerinin iş makineleriyle pompaların önüne YAKLAŞIM KANALLARI açtığını gösteren resimler, hukuki ve yasal kaideye / müeyyidelere uyup uyulmadığı hakkında şüphe uyandırmaktadır!!!

                                                            ***

       2019 Şubat ayında yapılan, “GÖZBEBEĞİMİZ EĞİRDİR GÖLÜ” Çalıştayında, DSİ Eski Genel Müdürü Prof. Dr. Doğan ALTINBİLEK sunumunda; EĞİRDİR GÖLÜ’ nün o tarihe kadar belirlenen minimum su kotunun ( 915,71 metre ) olduğunu belirtmiştir. Bugünlerde ise göl seviyesi, bu değerin yaklaşık 1,00 m aşağısına düşmüştür!!! Bu nedenle, Sn. Şükrü BAŞDEĞİRMEN’ in ifade ettiği gibi; “Doğada meydana gelebilecek farklı olaylar, yıllar sonra tekrar meydana geldi.” Açıklamasına katılmanın mümkün olmadığını düşünüyoruz…

         Göl seviyesi dört yıldır daimi düşerken, sadece fikir üretmenin dışında, YETERLİ TEDBİR ALINMAMASI VE ÇÖZÜM ODAKLI HERHANGİ BİR EYLEM İÇERİSİNDE BULUNULMAMASI karşısında biz de diyoruz ki; Daha önce de belirttiğimiz gibi SÖZÜN BİTTİĞİ YERDEYİZ!!!

 

        DEVAM EDECEK…

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap