ANKARA’DA “HELVA/GABUNE” ETKİNLİĞİ

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ANKARA’DA “HELVA/GABUNE” ETKİNLİĞİ
Haberin Tarihi: 16.10.2023 14:57:55 - Okunma Sayısı:1028 defa okundu.

Zeki TARHAN yazdı...

ANKARA’DA “HELVA/GABUNE” ETKİNLİĞİ

  Zeki TARHAN – ANKARA

                        Takvimler, 15 Ekim 2023’ü gösteriyordu ve günlerden Pazar. Isparta’nın yemek kültürü olan HELVA/ GABUNE, Ankara’da yaşayan Isparta’lı aileleri bir araya getirmeyi başarmıştı… Güzel bir Sonbahar havasını yaşıyorduk Pazar günü. Eskişehir Yolu güzergâhındaki Tarım Bakanlığı’nın sosyal Tesislerindeki fiziki mekân, 1500 kişilik Ankara’ da yaşayan Isparta’lı ailelerle dolup taşmıştı…

                                                         ***

          …Ve saatler 14.00’ e yaklaşırken; Ev sahibi olarak ISVAK Yönetimi, HELVA/GABUNE ikramını Ankara’daki Isparta’lılara sunan Isparta Belediye Başkan ve Yardımcısı, ISVAK Kadın Kolu Başkanı, konukları girişte karşılıyordu…

                                                          ***

           …Evet, saat tam 14.00’te Isparta valisi sayın Aydın BARUŞ, eşiyle birlikte salona girmişlerdi. Platformun önünde ayrılan masaya doğru ilerlerken, topluluğu da selamlıyorlardı… Ve masada yerlerini aldılar. Bu arada TARHAN, Vali BARUŞ’ a hitaben yazdığı “AÇIK MEKTUP” ile yine; “EĞİRDİR GÖLÜ’NE SEVDALI OLMAK NE DEMEK?” başlıklı (32) maddelik MANİFESTO’yu vali BARUŞ’ a takdim ediyordu.

                                                         ***

            Sahnede, ISVAK Genel Sekreteri Erdal SARAÇOĞLU, elinde mikrofonla Isparta’dan gelen konuklarla, Ankara’dan katılım sağlayan konuklara “Hoş geldiniz” diyor ve etkinliğin akışı hakkında bilgilendirme yapıyordu… Üç kişinin konuşması planlanmıştı. Etkinliğin açılış konuşmasını Ev Sahibi olarak Kemal BATTAL yapacak, ikici konuşmayı Isparta Belediye Başkanı BAŞDEĞİRMEN, son konuşmayı ise vali BARUŞ yapacaktı.

                                                         ***

             Gözler, Isparta milletvekillerimizi aramıştı. Ve üç eski milletvekilimizi görebildik etkinlikte; Ertekin DURUTÜRK, Emin BİLGİÇ ve Haydar Kemal KURT.

          Yine gözlemleyebildiğimiz kadarıyla; Toplumumuzun her kesiminden asker / sivil bürokrasi, iş alemi, üçüncü sektör, orta sınıf katılımı bir kucaklaşma ve de bütünleşme görünümü veriyordu… “Tam da DEMİREL’ in istediği manzara bu olsa gerek” diye de düşünülebilinirdi.

                                                        ***

          Açılış konuşmasını ISVAK Başkanı Kemal BATTAL yapıyor, ağırlıklı olarak ISVAK’ın gerek makro düzeyde ve gerekse Isparta ve Havza bazında ÇEVRE AĞIRLIKLI, “SÜRDÜRÜLEBİLİR DENGELİ KALKINMA” esasına dayalı politikaları, en etkili bir “Sivil Toplum Örgütü” olarak, ve de Demokratik bir Baskı Gurubu kimliğiyle ISVAK olarak hayata geçirmeyi planladıklarını dile getiriyordu…

            ISVAK Başkanı M. Kemal BATTAL, konuşmasında şunları söyledi:

            "ISVAK’ın evsahipliğinde, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in geleneksel Isparta lezzetlerinden oluşan yemek ikramına hoşgeldiniz. Bu tür birlikteliklerde birbirimize yakınlaşıyor, sevgi ve hoşgörü dolu anılar biriktiriyoruz. Birlikte olmamızın amacı sadece yemek değil, aynı zamanda kardeşçe bir arada olmak ve birbirimize desteğimizi hissettirmektir.

            ISVAK bu yıl 30 yaşındadır. Vakfımızın Onursal Başkanı 9. Cumhurbaşkanımız rahmetli Süleyman Demirel’in önderliğinde 30 yıl önce bir hemşeri sivil toplum kuruluşu olarak kurulan vakfımız bugüne kadar vakıf senedinde belirtilen amaçlarına paralel olarak Ankara’daki Ispartalı hemşerilerimizin ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamaya ve hemşerilerimiz arasında dayanışma ve yardımlaşmayı artırmaya yönelik hizmetleri başarı ile sunmuştur.

            Günümüzde iklim değişikliğin giderek artan ve daha çok hissedilen etkileri, iklim değişikliği ile mücadele ve sürdürülebilir kalkınma amacıyla kaynak etkin ve yeşil ekonomiye geçişte küresel bir seferberlik başlatmıştır. Başta batılı gelişmiş ülkeler ve Türkiye olmak üzere hemen tüm ülkeler etkin mücadele vermek amacıyla sivil toplum kuruluşlarını iklim eylemine dahil etmeye çalışmaktadırlar. İçişleri Bakanlığının taslağını yayınladığı Sivil Toplum Strateji Belgesi ve Eylem Planında (2023-2027), STK’ların faaliyetleri için elverişli ve kolaylaştırıcı ortam hazırlanması, buna yönelik mevzuat altyapısının yürürlüğe girmesi, STK-Kamu, STK-yerel yönetim işbirlikleri ve ortaklıkları oluşturularak karar mekanizmalarına ve iklim eylemlerine STK katılımının gerçekleştirilmesi ve STK’ların kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesi eylemleri yer almaktadır.

            Eylem planı, bir STK olan ISVAK’a Isparta coğrafyasında ve ülke genelinde iklim değişikliğinin artan etkilerinin azaltılması, bu etkilere karşı her alanda dayanıklılığın artırılması, sürdürülebilir yeşil ekonomiye geçiş ve kalkınma konularında yerel yönetimlerin ve kamu kuruluşlarının faaliyetlerine destek verme sorumluluğu yüklemektedir.

            Bilindiği üzere Türkiye, iklim değişikliği etkilerinin en yoğun olması beklenen bölgede yer almaktadır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın yaptığı değerlendirmeye göre Isparta Türkiye’de iklim değişikliği etkilerinin en çok hissedileceği altı riskli şehirden biridir. Şubat 2023 ayında göreve başlayan yeni ISVAK yönetim kurulu iklim eylemi gayretlerine daha etkin katkı sağlayabilmek için kurumsal kapasite geliştirme çalışmaları yapmaktadır. Ankara’da yaşayan Ispartalı hemşerilerimizin uzmanlık profilini incelediğimizde bürokraside, akademik camiada, iş hayatında donanımlı insan sayısının oldukça fazla olduğu görülmektedir. ISVAK, hemşerilerimizi uzmanlık alanlarına göre organize ederek ciddi sayıda gönüllü ile yeni STK görevlerini etkin olarak yerine getirecek kapasiteye sahiptir."

                                                         ***

           İkinci ve üçüncü konuşmaları yapan Belediye Başkanımız ve valimizin konuşmalarında öne çıkan başlıklar; Isparta’nın yemek kültüründe baş  köşeyi işgal eden “HELVA /GABUNE, Isparta’nın Tarımsal Potansiyeli ile Turizm Potansiyelinin Isparta’nın en önemli kazanımları olduğu vurgusu idi. 

DEVAM EDECEK…  

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap