SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN UYKUNUN ÖNEMİ SDÜ'DE ANLATILDI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN UYKUNUN ÖNEMİ SDÜ'DE ANLATILDI
Haberin Tarihi: 28.11.2023 10:32:20 - Okunma Sayısı:577 defa okundu.

Süleyman Demirel Üniversitesi Uyku Bozuklukları Tanı, Tedavi, Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından “Sağlıklı Yaşam İçin Uyku” temasıyla Uyku Sempozyumu düzenlendi. 

SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN UYKUNUN ÖNEMİ SDÜ'DE ANLATILDI

Süleyman Demirel Üniversitesi Uyku Bozuklukları Tanı, Tedavi, Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından “Sağlıklı Yaşam İçin Uyku” temasıyla Uyku Sempozyumu düzenlendi. 

“Sağlık İçin Uyku Gereklidir” mottosu ile SDÜ Hastanesi Konferans Salonunda düzenlenen sempozyumda, uykunun genel sağlık üzerine etkisine dikkat çekildi. Sempozyumun açış konuşmasını yapan SDÜ Uyku Bozuklukları Tanı Tedavi Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Doç. Dr. Hasan Rıfat Koyuncuoğlu, 2023 yılı için “sağlıklı yaşam için uyku” temasının belirlendiğini dile getirerek “Uyku hepimiz için çok önemli. Uyku sırasında vücudumuzun sistemleri aktif olarak çalışıyor, bazı organlarımız dinleniyormuş gibi görünse de aslında bu süreçte aktif durumda oluyor. Sosyal yaşantımız, akademik başarılarımız, öğrenmemiz ve bağışıklık sistemimiz için uyku, hayati öneme sahip. Uyku verimsiz veya bozuk olursa tüm vücudumuz olumsuz etkilenir. Uyku bozuklukları, uyuyamama, verimsiz uyuma, aşırı uyuma, kesintisiz uyuyamama gibi vücudumuzda olumsuz etkiler ortaya çıkabilir. Uyku bozuklukları, ruhsal durum, kalp dolaşım sistemi, endokrin sistemi, bağışıklık sistemi birçok sistemi etkiler, hastalıklara zemin hazırlar ve geliştirir.” dedi.

Uykunun bilimsel olarak son yüz yıl içerisinde ele alındığını dile getiren Prof. Dr. Koyuncuoğlu, “Milattan önceden bu yana uyku, rüya insanların dikkatini çekmiştir ancak bilimsel aktiviteler son yüz yıl içerisinde gelişmeye başlamıştır. Hala yapılacak çok fazla çalışma bulunmaktadır. SDÜ Uyku Bozuklukları Tanı, Tedavi, Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak toplum ve sağlık görevlileri ile işbirliğinde bulunarak uyku bozukluklarının düzeltilmesine katkı vermek istiyoruz. Bu amaçla gerçekleştirdiğimiz bugünkü sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyor, etkinliğin verimli geçmesini diliyorum.” diye konuştu.

Üniversite Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alim Koşar ise uykunun herkesi ilgilendiren bir konu olduğuna değinerek şunları kaydetti: “Sağlıklı yaşam için üç temel öğe arasında sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve sağlıklı uyku yer alıyor. Uyku hepimizi yakından ilgilendiriyor. Tıp fakültelerinde temel eğitimin yanında bu tür gönüllülük esası ile yapılan faaliyetler var. Ben bu tür etkinlikleri çok önemsiyorum ve değer veriyorum. Bu tür toplantılara katılımlarınız çok değerli.”

Açış konuşmalarının ardından Üniversitemiz Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Önder Öztürk ve Doç. Dr. Ali Bağcı başkanlığında gerçekleşen oturuma geçildi. İlk oturumda, SDÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Saygın “Sağlık İçin Uyku Neden Gereklidir?” konulu sunumunu yaptı. 

İnsan vücudunun normal ve sağlıklı işlemesi için uykunun gerekli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Saygın, insan ömrünün üçte birinin uykuda geçtiğini söyledi. Prof. Dr. Saygın, uykunun beynimizin tekrar programlanmasına ve ruh sağlımızı korumaya yardımcı olduğunu dile getirdi. Kaliteli uyku için gerekli üç unsuru “süre”, “süreklilik” ve “derinlik” olarak sıralayan Prof. Dr. Saygın, uykunun hafızayı, öğrenmeyi, beyin sağlığını, bağışıklık sistemi sağlığını, desteklediğini vurguladı.

Daha sonra SDÜ Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Vedat Ali Yürekli ve Doç. Dr. Rahime Aslankoç moderatörlüğündeki oturumda Prof. Dr. Önder Öztürk “Uyku Bozuklukları Tanı ve Tedavisi” konulu sunumunu yaptı. Ardından SDÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Funda Yıldırım Baş ve Dr. Öğretim Üyesi Merve Erçelik sözlü sunumlarını gerçekleştirdi. 

Sempozyumun öğleden sonraki oturumlarında Üniversitemiz Tıp Fakültesi öğretim üyeleri tarafından sunumlar paylaşıldı.

Bu kapsamda yapılan oturumlarda;

Prof. Dr. Mustafa Tüz ve Doç. Dr. Hasan Rıfat Koyuncuoğlu başkanlığında: Prof. Dr. İbrahim Öztura “Narkolepsi” 

Doç. Dr. Faruk Kılıç ve Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Emre Akın başkanlığında: Prof. Dr. Levent Öztürk “Fizyopatolojisi” 

Prof. Dr. Ahmet Akkaya ile Doç. Dr. Işın Kürkçüoğlu başkanlığında Prof. Dr. Yüksel Peker, “Uyku Apnesi ve Kalp: Güncel Gelişmeler” konulu konuşmalar gerçekleştirildi. 

Doç. Dr. Fatih Ahmet Şenel ve Uzman Doktor Burhanettin Görgülü ise sözlü-poster sunumlarını yaptı.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap