TARHAN’IN GÖZÜYLE DEKAN KİRİŞ (Bölüm2)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,TARHAN’IN GÖZÜYLE DEKAN KİRİŞ (Bölüm2)
Haberin Tarihi: 7.12.2023 11:46:46 - Okunma Sayısı:613 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

TARHAN’IN GÖZÜYLE DEKAN KİRİŞ

                         Zeki TARHAN – ANKARA

                                                 BÖLÜM - 2

              2012 – 2013 öğretim dönemi. SDÜ / İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi – Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Ceyda ŞATAK’ ın odasındayız. Hakan KİRİŞ hocamız, TARHAN’ ı Ceyda hocamızla tanıştırıyor… Ankara’ dan Isparta’ya giderken yanımda, eski Gümrük Müsteşarı hemşerimiz Ramazan ULUDAĞ’ ın KİT’ ler ve TOKİ ile ilgili kitabından 10 kadar yanımda götürmüştüm. Bu kitapları Ceyda hocamıza dağıtması için teslim ettim. Ve kahve eşliğinde sohbetimiz başlıyordu…

              Fakültenin Maliye – İktisat ve Kamu Yönetimi öğrencileri ile Doktora öğrencilerine; “KİT’ LER ve ÖZELLEŞTİRME” konulu bir seminer vermem konusunda bir görev üstlenmiş oldum. Ve verimli bir kültürel etkinliği gerçekleştirmiş olduk.

                                                            ***

             İlerleyen süreçlerde, Hakan hocamız ile Prof. Dr. Hüseyin GÜL hocalarımızın TARHAN’ dan bir talepleri oldu. 40 yıla yakın bir kamu hizmetim vardı ve Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencilerine, Madencilik Sektörünün dev bir KİT’ i olan ETİ MADEN (=ETİBANK) örneğinden hareketle, somut uygulamaları anlatarak, örnek olaylarla öğrencilerin teorik bilgilerini, pratikle kuvvetlendirmeyi amaçlayan bir başka seminer veriyordum…

            Katılımcılar güzel sorular soruyordu ve etkinlik interaktif bir formatta ilerliyordu… KİT’ ler; basiretli bir tüccar gibi kârlılık ve verimlilik esaslarına göre, mal ve hizmet üretmek zorundaydı. Ve bu, yasal bir zorunluluktu.

                                                              ***

            KİT’ ler, prodüktif (=verimli) bir üretim yaparken, rantabiliteyi (=kârlılık) uygulamada ıskalamadan ikinci plana atabiliyordu. Özel Girişimci ise; prodüktiviteden ziyade, kâr maksimizasyonunu düşünüyor, yer altı zenginliğimizi tam randımanlı / verimli işletmeyi ıskalayabiliyordu… Örneğin; yüksek tenörlü cevheri çıkarmak için yüksek kârı hedefleyip, diğer yer altı maden zenginliğimizi yok sayıp, verimli işletmecilik anlayışından vazgeçebiliyordu.

                                                               ***

           …Ve Rektör İlker ÇARIKÇI hocamızı, Prof. Dr. Hüseyin GÜL ve Hakan hocamızla birlikte, makamında ziyaret ediyorduk… Bu ziyarette; TARHAN, Rektör hocamıza SDÜ’ nün nasıl kurulduğunu, TBMM’ndeki tartışmaları, Komisyonlardaki müzakereleri, Meclis Tutanaklarını içeren kalın ciltli RESMİ GAZETE tutanaklarını hediye ediyordu…

                                                               ***

           Yazı dizimizin  ikinci bölümünü kaleme alırken, Ceyda ŞATAF hocamızı arayarak, Prof. Dr. Hakan KİRİŞ hocamızın Dekan oluşunu nasıl karşıladığını soruyordum. İşte Ceyda hocamızın değerlendirmesi, tabii virgülüne dokunmadan:

          “Hakan hoca; eski bir arkadaşımızdı. Hep beraber, yıllarca birlikte Asistanlık yaptığımız arkadaşımız. Böyle bir görev almasından dolayı, çok mutlu oldum ve gurur duydum…Görevinde başarılar diliyorum…

DEVAM EDECEK…                    

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap