EĞİRDİR GÖLÜ’NE NASIL BAKMALIYIZ?...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR GÖLÜ’NE NASIL BAKMALIYIZ?...
Haberin Tarihi: 12.2.2024 14:35:13 - Okunma Sayısı:676 defa okundu.

Binay Dikmen yazdı...

EĞİRDİR GÖLÜ’NE NASIL BAKMALIYIZ?...

                                              Binay DİKMEN

                                            İnşaat Yük. Müh.

          Isparta yerel medyasında, Isparta görünümlü bir fotoğraf. Bu fotoğraf; “Isparta’nın eşsiz manzarası” diye yayınlanıyordu. Halbuki; Eğirdir Gölü’nün son durumu; uzaydan çekilen görüntülerde İÇLER ACISI olarak yer alıyordu… Yedi renkli gölün güzelliği kaybolmuş, sekizinci renk olarak, “kirli sarımsı bir görüntü” ortaya çıkmıştı. Bunun nedeni; Göl su kotunun minimum  seviyenin de  altına düşmesiydi.

                            EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ NE DİYORDU? 

        15 Ekim 2023’de göl su kotunun 914,52 metre olduğu, sayın Valinin başkanlığında yapılan toplantıda ifade edilmişti. Gölün minimum işletme kotu, 8 Mayıs 2012 tarih ve 1635 sayılı Bakanlık onayı ile yayınlanan “EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ” n de 914,74 metre olarak belirtilmiştir.

       Eğirdir Gölü’nün su potansiyelinin, içme ve kullanma suyu olarak kullanılacağı, 26.02.1991’de ilan edilmiştir. Bu nedenle, Eğirdir Gölü Özel Hükümlerinde; “İçme ve kullanma suyu temin edilen Eğirdir Gölü’nün mevcut su kalitesinin korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması için, havzadaki her türlü faaliyetin düzenlenmesi amacıyla, gerekli hukuki ve teknik esasları oluşturmak amacıyla düzenlenmiştir.” İfadesi yer almıştır.

                        BÜYÜK BİR İHTİMALLE GÖLDEN MİNİMUM SU KOTUNUN

                                                  ALTINDA SU ALINDI!!!

         Genel esaslara ilaveten, aşağıda belirtilen gölle ilgili Özel Hükümlerde, şu açıklamalara da yer verilmiştir:

  • Maksimum su seviyesi 919,00 metredir.
  • 914,74 metreden sonra (itibaren) hiçbir şekilde gölden su çekilemez
  • Özel hükümlerde yer almayan hususlar ile ilgili olarak, “Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği hükümleri geçerlidir”

  15 EKİM 2023’TE GÖL SU KOTU 914,52 METREYE DÜŞMÜŞTÜR!!!

Yukarıda belirtildiği gibi, 15 Ekim 2023’de göl su kotu 914,52 metreye düşmüştür. Yani; minimum su kotundan 22 cm daha düşme olduğunu göstermektedir. Büyük bir ihtimalle minimum su kotunun altında su alınmaması gerekirken, başta Isparta İl merkezi olmak üzere, gölden içme suyu temin eden yerleşimler, içme suyunu gölden temin etmeye devam etmişlerdir!!!

Eylül ayı başında, Gelendost Yeşilköy’de Sulama Suyu temin eden DSİ pompalarına su gitmeyince, DSİ ekipmanlarının makinelerle pompaların önünde “YAKLAŞIM KANALLARI” açtığını gösteren fotoğraflar, büyük bir ihtimalle, minimum su kotunun altında su alındığını göstermektedir.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap