ALİ TAŞ’LA YAPAY ZEKA VE ETİK SÖYLEŞİSİ…

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ALİ TAŞ’LA YAPAY ZEKA VE ETİK SÖYLEŞİSİ…
Haberin Tarihi: 20.5.2024 09:26:40 - Okunma Sayısı:998 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

ALİ TAŞ’LA YAPAY ZEKA VE ETİK SÖYLEŞİSİ…

                        Zeki TARHAN – ANKARA

                                    BÖLÜM : 1

             Ali TAŞ, Eğirdir’ in yetiştirdiği donanımlı bir entelektüelimiz ve de yetişmiş bir beyin gücümüzdü, kanaat önderiydi. Hacettepe Üniversitesinde “Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği” eğitimi gördü. Mühendis oldu. Kurumların, farklı sektörlerin ve özel girişimci firmaların  Bilgisayar Sistemlerini kurdu. Araştırmacı – Yazar oldu… Uzmanlık alanında 10 eser kazandırdı topluma / insanlığa. Bir misyonu vardı Ali’ nin; Toplumu aydınlatmak…

                                                     ***

     …Ve Ali TAŞ ISVAK’ taydı. Ve ISVAK; İç Batı Akdeniz’ in “DÜŞÜNCE ÜRETİM MERKEZİ / NGO” su idi. Yazdığı son iki kitabından 40 adedini ISVAK’ ta dağıtılmak üzere getirmişti Ankara’ya. Ve takvimler 18 Mayıs sabahını gösterdiğinde Ali önce, Bilgisayar Mühendisleri Odasının temsilcileri ile bir araya gelmiş ve “YAPAY ZEKA” konusundaki son gelişmeleri birlikte müzakere etmişlerdi.

                                                 ***

    …Evet, ISVAK’ ın Konferans Salonu ardına kadar dolmuş ve saatler 14.00’ ü gösterdiğinde etkinlik başlamıştı…  ISVAK Genel Sekreteri Erdal SARAÇOĞLU; Ali TAŞ' la SÖYLEŞİ etkinliğinin nasıl bir konsepte geçeceğini anlatırken, konuşmacının kısa öz geçmişini de okuyordu... Ve sonrasında, etkinliğin açış konuşmasını yapmak üzere ISVAK Başkanı Kemal BATTAL'ı kürsüye davet ediyordu...

                                              ***

    ISVAK Başkanı Kemal BATTAL,  bakın neler diyordu:

    “Değerli Hemşerilerim,

        Yapay zeka konusundaki söyleşilerimizin ikincisinde birlikteyiz. Birinci söyleşide yapay zekayı gelecekteki insan davranışlarına etkisi boyutunda ele aldık ve konuşmacımız geleceğe yönelik uç fikirleri ile karamsarlık yaratan değerlendirmeler yaptı. Bugünkü söyleşimizde Bilgisayar Bilimleri Uzmanı ve Araştırmacı Yazar hemşerimiz Ali TAŞ yapay zekanın kurgulanma metodolojisi hakkında kısa bilgi de vererek etik değerler açısından değerlendirecek ve yapay zekayı insan odaklı iyi ve kötü yönleri ile insana yatırım boyutunda ele alacaktır. Ali Bey’e davetimizi kabul ederek ikamet ettiği Eğirdir’den buraya kadar gelmesi ve böyle önemli bir konuda bizi bilgilendirmesi için çok teşekkür ediyorum.

        Yapay zeka faydalımı zararlımı tartışmaları Dünyada sona erdi. Artık yapay zekayı en etkin nasıl kullanırız, faydalarını nasıl maksimize ederiz konuları çalışılıyor. Yapay zekadan en olumsuz etkilenecek meslek Avukatlık. Geçtiğimiz hafta Ankara 2 nolu Barosu’nun Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda düzenlediği yapay zeka konferansına katıldım. Konu yapay zekadan korunmak değil tam tersine “yapay zekayı hukuk mesleklerinde nasıl daha fazla ve etkin kullanırız” idi. Günümüzde hemen tüm sektörler kendilerini yapay zekanın içinde konumlandırmaya ve faydalanmaya çalışıyor. Yapay zeka giderek artan oranda hepimizin hayatımızın bir parçası olacak. Bugünkü söyleşinin hepinize faydalı olacağını düşünüyor Ali Bey tekrar teşekkür ediyorum.”

                                              ***

       Ali TAŞ, etkinlikte şu konu başlıklarıyla söyleşisinin çerçevesini çizmişti:

  • Dünya Savaşında; Alman savaş uçaklarından bıkan İngiltere soruna çözüm bulmak üzere, yarasalardan nasıl esinlendi ve RADAR nasıl ortaya çıktı?
  • Bilgisayar ve YAZILIM nasıl ortaya çıktı?
  • Ağaç yapılanması gibi MODEL kurmak nedir ve Bilgisayar insan gibi düşünmeye çalışır mı?
  • Yapay zekalı inansı Robotun düşünebilmesi mümkün mü?
  • Akıllı insana geçiş, ne ile başlamıştır?
  • Türkçe; köke eklemeli bütün dillerin anası mıdır? Beynin bütün düşünsel MODELLERİNE dokunan bir dil midir?
  • 0-2 yaş ile 25-30 yaş aralıklarında geçen yaş ve zaman dilimlerinde; Dikkat yönetmeden, Ben devrelerinin gelişimine, Biliş için öğrenmenin başlamasından özgür irade ve bakış açısı oluşturmaya, üst bilinç ve farklı bakış açılarını değerlendirmeyi nasıl açıklarsınız?
  • Yapay zeka, “DUYGU” konusunu çözebilmiş midir? Yapay zekanın, niçin insan gibi anlaması mümkün olmamaktadır?
  • Yapay zeka; çeşitli matematiksel modellerle insan gibi düşünmesi yada anlamaya çalışması mümkün mü?
  • En son geliştirilen yapay zeka örneklerinden bazıları…
  • Yapay zekayı nasıl düşündürüp, nasıl anlam çıkarttırabiliyoruz?!!!
  • Yapay zeka; insana ait sezgi (kulak çınlaması); birini anması, göz seğirmesi; birinin geleceğini anlama) Telepati; düşünsel sezgi, değişik bakış açılarını değerlendirme gibi özelliklerin / konuların neresinde?
  • Kişilerin duygularına ve toplumların normlarına göre ahlaki bakış…
  • Yapay zekanın yan etkileri neler? Faydalarını gözetirken, risklerini de düşünmek zorunda mıyız? Buzdağının üstünden çok, neden Buzdağının altını düşünmek zorundayız?
  • Yapay zeka için de; ahlaki ya da ETİK KURALLAR olmalı mı?
  • AB’nin YAPAY ZEKA İLKELERİ neler?
  • Yapay Zekanın Etik durumuyla ilgili konular neler?
  • Türkiye’ de durum ne?
  • Ulusal Yapay Zeka Stratejisi nedir?

YARIN :

RADAR NASIL ORTAYA ÇIKTI?

 

                                    

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap