17:39:33 Türk Ortopedisinin Hafızası Eğirdir’de Canlandı 17:08:39 EĞİRDİR GÖLÜ ISLAH ÇALIŞMALARI (1909 VE 1911 MECLİSİ MEBUSAN) 3. Bölüm 16:57:30 Şehit Ömer Tunçbilek Şehadetinin Yıl Dönümünde Dualarla Anıldı 09:55:45 ISUBÜ’DE SALGIN HASTALIKLARA KARŞI YENİLEBİLİR AŞI ARAŞTIRMALARI DEVAM EDİYOR 09:49:11 YENİ BİR KIRMIZIBENEKLİ ALABALIK TÜRÜ TANIMLANDI 09:37:43 ISPARTA’DA YILBAŞI ÖNCESİ KAÇAK ÜRÜN OPERASYONU 09:32:16 ÖZER, SANAYİ ESNAFIYLA BİR ARAYA GELDİ 17:15:02 EĞİRDİR GÖLÜ ISLAH ÇALIŞMALARI (1909 VE 1911 MECLİSİ MEBUSAN) 2. Bölüm 15:18:57 EĞİRDİR GÖLÜ ISLAH ÇALIŞMALARI (1909 VE 1911 MECLİSİ MEBUSAN) 15:06:33 Zafer Partisi Eğirdir İlçe Başkanı Kurtay “EĞİRDİR SAHİPSİZ KALMAMALI HAYRETLER İÇERİSİNDEYİM!” 13:59:46 Mahmatlar’da İki Otomobil Çarpıştı Sürücüler Yaralandı 11:22:19 ITSO VE DERİ OSB İŞBİRLİĞİ SÜRÜYOR 10:20:43 İYİ PARTİ’DEN EĞİRDİR’DE ESNAF VE ÇİFTÇİ ODAKLI SAHA ÇALIŞMASI 09:25:49 EĞİRDİR DEVLET HASTANESİ YÖNETİMİNDEN BAŞKAN ÖZER’E ZİYARET 17:27:44 KAYMAKAM ÖMER ÇİMŞİT'İN REGAİP KANDİLİ MESAJI 16:39:29 Yaşlı Bakım Öğrencileri Saha Deneyimi Kazandı 16:08:23 EĞİRDİR SYDV’NİN 2026 YILI VAKIF MÜTEVELLİ HEYETİ BELİRLENDİ 16:08:15 Eğirdir Gölü’nün Hikâyesi Dijital Sanatla Dünyaya Anlatılacak 15:28:35 TOTBİD’den Eğirdir’de Nostalji Toplantısı ve Bölgesel Aile Meclisi 14:52:07 BAŞKAN MUSTAFA ÖZER’DEN REGAİP KANDİLİ MESAJI

EĞİRDİR GÖLÜ ISLAH ÇALIŞMALARI (1909 VE 1911 MECLİSİ MEBUSAN) 3. Bölüm

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR GÖLÜ ISLAH ÇALIŞMALARI (1909 VE 1911 MECLİSİ MEBUSAN) 3. Bölüm
Haberin Tarihi: 27.12.2025 17:08:39 - Okunma Sayısı:118 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

EĞİRDİR GÖLÜ ISLAH ÇALIŞMALARI

(=1909 VE 1911 MECLİSİ MEBUSAN)

                                              Zeki TARHAN – ANKARA

                                                 BÖLÜM :  3

       Hacı Omar (ŞENGÖL), adeta nokta atışı yaparak “AKBEL” mevkiini söylüyordu… Ve TARHAN’a; “Bel” ne demek diye de soruyordu. “Yokuşu  / inişi olan arazi yapılanması” diye o an yanıt vermiştim.

                                                     ***

    AKBELENLİ köyünün muhtarına mutlaka ulaşmalıydım ve O’nun ağzından, Osmanlı Meclisinde (=Meclisi Mebusan) dile getirilen “AKBEL” mevkiini kafamda somutlaştırabilmeliydim. Öyle de yaptım. Haymana (=AKBELENLİ) köyünün muhtarı Süleyman KARAKAYA’yı aradım. Telefonu hemen açtı muhtar KARAKAYA. Kendisinden ne istediğimi anlattım… İstediğim bilgiyi, fazlasıyla verdi. İşte virgülüne dokunmadan (AKBELENLİ / HAYMANA)’ nın öyküsü: “…Osmanlı döneminde; Osmanlı anası Hanima ana (=Halime), doğrusu (HAYİME) Haymana’ ya dönüşmüş…1940’ lı yıllardan önce… Ankara’ nın “HAYMANA”sı  ile resmi yazışmalar vb. hususlardaki karışıklığın önüne geçmek için; köyümüzün “AKBEL”  mevkisinden dolayı 1945’ lerde“AKBELENLİ” ismini almış. 1990’lı yıllarda köyümüzün muhtarı Veli ERDOĞAN zamanında, köyün ismi tekrardan “HAYMANA”ya çevrildi.”

     … Ve muhtar KARAKAYA; “Akbelenli’den önceki köy olan Kırıntı’dan yokuş aşağı iniyorsun, tekrar yukarı çıkıyorsun, işte orası “AKBEL” Mevkisi.” Diyordu.

                                                      ***

        ŞİMDİ DE NURTAY YATMAN’I DİNLİYORUZ…

      Yukarıda anlattığım bilgilerin doğruluğunu, DAĞ EKOSİSTEMİ bağlamında teyit etmek amacıyla, Eğirdir Dağ ve Komando Okulunda yıllardır hocalık yapmış ve Dağcılık /Dağ ekosistemi içinde yoğrulmuş, bilhassa İç batı Akdeniz TOROS silsilesini çok iyi bilen Nurtay komutanımızla konuştum. İşte, virgülüne dokunmadan anlattıkları: “…Kovada Gölü’nün güneybatısından başlayıp, Haymana’ ya kadar uzanan arazi kesiminin adı: “TÜRKMEN DAĞI” dır. Orta Toros’ ların İç batı veya / Kuzey batı kıyısındaki arazi kesimi; AKBEL TEPE (=I. Kovada HES, II.HES hattının batısı, en batı ucunda da ÇUKUR KÖY. Bu üçgenin içindeki Tepe: “AKBEL TEPE” dir, kuzeyinde ise, AKKIRAN DAĞI var. Rakım: 1598 metre.”

  DEVAM EDECEK…   

      

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap