YAZILI KANYON BİR TARİHİN GEÇİP GİTTİĞİ YER

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,YAZILI KANYON BİR TARİHİN GEÇİP GİTTİĞİ YER
Haberin Tarihi: 23.4.2018 10:27:00 - Okunma Sayısı:6062 defa okundu.

YAZILI KANYON BİR TARİHİN GEÇİP GİTTİĞİ YER

YAZILI KANYON BİR TARİHİN GEÇİP GİTTİĞİ YER

Serhat ÇELEBİOĞLU - GEZERDÖNER

1989 yılında milli parkı ilan edilen Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, Kovada Gölü Milli Parkı ile birlikte Isparta ili Sütçüler ilçesi sınırları içerisinde yer alan ülkemizin iki güzel parkından biri. Bilinirliği az olsa da bence Isparta ve Eğridir’e gidenler için görülmesi gereken en önemli yerlerden. Kanyonda kamp, kaya tırmanışı, sportif olta balıkçılığı yapmanız mümkün. Vaktiniz uygun ise zamanında buradan geçenlerin gittiği Adada Antik Kenti’ni de ziyaret edebilirsiniz. Dediğim gibi Yazılı Kanyon bir tarihin geçip gittiği yer.
Yazılı Kanyon’a Ne Zaman Gidilir ?
Bölgede Isparta ya da Eğirdir’e istinaden bir gezi planlanacaksa Kovada Gölü Milli Parkı ile birlikte bir planlama yapılmalıdır. Fotoğraf çekimi düşünülüyorsa yazın çok kalabalık olduğu için tenhalık ve sahnenin güzelliği açısından Nisan-Kasım ayında buraya gelmek çok gerekir.
Sabahtan Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’na gelinerek öğlen olmadan çekimler bitirilmeli, öğle yemeği burada alınmalı, daha sonra güneşi arkanıza alıp akşam üstü ışıklarını yakalamak için Kovada Gölü Milli Parkı’na gidilmelidir.
Yazılı Kanyon’a Geliş
Eğirdir’den kanyona geliş yolun da kötü olması nedeniyle yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Bölgeye gelecekseniz dağ yollarında her türlü tesadüfe dolayısıyla fotoğrafı çekmeye de hazır olun.
Burada hayvan yetiştiriciliği çok yaygın. Her an bir çoban ve sürüsüne rastlayabilirsiniz. Sahneler ise çok güzel ve doğal. Kanyonun girişini haritada bulmanız zor. Koordinat olarak bu değeri kullanabilirsiniz. N37° 27.752′ E30° 54.656′
Yazılı Kanyon’a Giriş
Yukarıda belirtiğim koordinatı takip ederseniz bir sıkıntı yaşamadan kanyona ulaşabilirsiniz. Kanyonu kafanızda canlandırabilmeniz için bu haritayı kullanabilirsiniz. Arabanızla kanyonun girişine kadar gidebiliyorsunuz.
Yazılı Kanyon Tabiat Parkı
Girişte park yeri, wc vb. imkanlar mevcut. Giriş ücreti yaya 5 TL. Otomobil 14 TL. Kanyonun girişinde pil, su vb. ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz küçük bir de büfe var. Tam burada büfenin sahibi tarafından işletilen küçük alabalık havuzları var.
Arabamızı park ettikten sonra yemek faslını dönüşe bırakıp beni buraya getiren Cengiz Bey rehberliğinde yürüyüşe geçiyoruz.
Yazılı Kanyon
Yürüyüşe başlamadan önce bir karar vermeniz lazım. Kanyonun üst bölgesine doğru yürümek için iki yol var. Yeşil köprüden karşıya geçip suyun sağından yürüyüş parkuru niteliğindeki eski Kral Yolu’ndan devam etmek ya da ben macerayı seviyorum deyip biraz heyecanlı yoldan yani sol taraftan devam etmek.
Eğer yükseklik korkunuz varsa, ayakkabınızın tabanı uygun olmayıp kayıyorsa ya da eklemleriniz ile ilgili sorunlarınız varsa bu yolu sakın tercih etmeyin. Kanyonun derinliği yer yer 20 metreyi buluyor. Gerçekten çok tehlikeli.
Çok yavaş bir şekilde 400 metre kadar yürüdükten sonra daha fazla dayanamayıp 2’nci köprüden karşıya geçiyoruz.
Yazılı Kanyon’un fotoğraflarının en güzel çekileceği yer ise bu köprü.
Bu köprü aynı zamanda sizi tarihi Kral Yolu’na da çıkarıyor.
Epiktetos’un Hür İnsan Üzerine Yazılmış Şiir’i
Tarihi “Kral Yolu”nun da geçtiği Yazılı Kanyon adının geldiği kayalarda bulunan yazıtlar ile tarihi bir önem taşıyor. İşte Yazılı Kanyon’a adını veren kaya yazıtı. Görülen yazıt, Epiktetos’un Hür İnsan Üzerine Yazılmış Şiir’i. Maalesef buradan bile altın çıkacağını sana tarih düşmanları tarafından tahrip edilmiş. Yazıtın Türkçesi şöyle;
Ey yolcu, yol hazırlığını yap ve koyul yola; şunu bilerek:
Hür kişi sadece karakterinde hür olan kişidir
Kişi hürriyetinin ölçüsü bizzat kendi doğasında bulunur
Ve kararında içtenlikliyse hür kişi,
Yüreğinde ise dürüstlüğü, işte bunlar asil yapar kişiyi
Ve bununla yücelir hür kişi, hatalarla değil.
Ana-babadan gelen uydurma bir asaletten tat almaz o
Zira ana-baba değildir hür insanı doğuran
Zeus’tur herkese ata olan ve de tek kök insanoğluna
Herkesin tek şansı vardır. O alır kader icabı beden güzelliğini
Budur soy güzelliği ve hür olma hali gerçek anlamda.
Ruhen köle olan ise sakınmaz kötü sözden, katmerli köle de olsa
Aşırılıktır şiarı bu kişinin, yüreğinde soysuzluk vardır
Ey yolcu, Epiktetos köle bir anadan doğmuştu, ama
Yüceydi herkesten, bir kartal gibi: bilgelikte ise takdire şayandı ruhu
Söylemem gerekirse, tanrısal bir varlık doğurdu onu. Keşke şimdi de (bu mümkün olsa)
Böylesine yararlı ve sevinç kaynağı bir insan
Tüm ünlü kişiler arasında köle bir anadan dünyaya geldi.
Epiktetos binlerce yıl önce hür bir insanın nasıl olması gerektiğini 1200 yıl önce öyle güzel özetlemiş ki..
Epiktetos MS 50-138 yılları arasında Hierapolis’te doğup Yunanistan’ın Epirus bölgesinde ölen ünlü bir filozof. Döneminde bir köle olarak Roma’ya götürülmüş ve orada azad edilmiş.
Kral Yolu
Yazıttan yukarı doğru devam ederseniz 1000 yıllık tarihi Kral Yolu’nda yürümeye başlıyorsunuz. Özellikle 13. havari olarak kabul edilen Aziz Paul’un bölgede kullandığı bilinen yollar Avrupa’da son dönemde daha da önem kazanmış durumda. Rivayete göre Aziz Paul, Perge’den Pisidia Antiokheia’ya giderken şimdi benim yürüdüğüm gördüğünüz yolu kullanmış. Bu nedenle bölgede bu yollara yönelik dini turizm çerçevesinde ilgi de gittikçe yükseliyor. Bu ilginin doğru kullanılıp doğru tanıtım yapılması halinde dini turizmin bölgeye büyük bir ekonomik katkı sağlaması mümkün.
Yaklaşık 1 kilometre daha yürüdükten sonra dağ menekşeleri ile dolu ağaçsız açık bir alana geldik. Bu alanın solundaki patikadan aşağı inerseniz (N37° 28.074′ E30° 55.225′) çok güzel bir su kaynağına geleceksiniz. Gerçekten fotoğraf çekmek için çok güzel bir sahne.
Cengiz Bey yaklaşık bir bu kadar mesafe daha yürüdükten sonra bir şelalenin de olduğunu söylüyor ama yemek için ayıracağımız zaman ve Kovada Gölü Milli Parkı gezisini de düşünerek geriye dönüşe geçiyoruz.
Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’nda kartal, kızıl akbaba, tavşan, sincap, porsuk, su samuru vb. hayvanlar bulunuyormuş. Her zaman olmasa da yaban domuz, yaban keçisi, tilki vb. yabani hayvanlara da rastlanıyormuş. Cengiz Bey buralarda çok fazla yaban domuzu gördüğünü söyleyerek geri dönüş yolunda etraftaki taze yaban domuzu izlerini gösteriyor. Bu arada yaban domuzları bölgede şimdiye kadar kimseye saldırmamış.
Kanyonda yapılaşma kesinlikle yasak olduğu için doğa da hiç bozulmamış. Sonradan yapılma şehir ormanlarının aksine, kanyon kendi haline bırakılan alanların ne kadar canlandığını ve zenginleştiği gösteren güzel bir örnek. Geliş yolunun kötü ve sapa olmasından dolayı etraf oldukça sakin hala yol üzerinde kimseyle karşılaşmadık. Artık gerçekten karnımız da acıktı. 45 dakikalık bir yürüyüşten sonra yemek yemek üzere kanyonun girişine vardık.
Yazılı Kanyon’da Ne Yenir?
Geziye başladığımız kanyonun girişindeki büfenin etrafında canlı alabalık havuzları var. Cengiz Bey ile birlikte suyun kenarında beğendiğimiz bir yere oturup alabalık siparişi verdik. Salata eşliğinde getirilen muhteşem alabalıklarımızı afiyetle yedik. Tatlı su balıkları genel olarak tatsızdır ancak burada yediğimiz alabalıklar gerçekten oldukça lezzetli idi. Çaylarımızı da içtikten sonra adam başı sadece 15 TL ödeyerek Yazılı Kanyon’dan ayrılarak Kovada Gölü Milli Parkı’na doğru yola çıktık.
Yazılı Kanyon’a Nasıl Gidilir?
Maalesef buraya direkt bir ulaşım yok. Kanyon; Isparta’dan 72 km, Eğirdir’den 56 km, Kovada Gülü’nden 36 km ve Antalya’dan 119 km mesafede bulunuyor. Yollar çok iyi değil hatta kötü diyebilirim. Araba ile bile bu yollarda saatte 40 km gibi bir hızla gidebileceğinizi bilmeniz gerek. Midibüs seferleri ise oldukça kısıtlı. Taksiler ise en fazla bir saat beklemeyi kabul ederek 240 TL para istiyorlar. Benim size tavsiyem ise Cengiz Dikmen, kendisi hem foto hem de gezi sever. 200 TL gibi bir ücrete Kovada Gölü Milli Parkı da dâhil gerekirse size işini gücünü bırakıp bütün gün eşlik edebilir. Fotoğraf çekilecek yerlere bizzat götürebilir. Tel: 0542 217 33 87.
Değerlendirme
Yazılı Kanyon bir tarihin geçip gittiği yer. Tarihi Kral Yolu. Bu nedenle mutlaka görülmesi ve bölgede Isparta ya da Eğirdir konaklamalı gezi planlamalarında Kovada Gölü Milli Parkı ile birlikte düşünülmesi gerektiğini değerlendiriyorum. Fotoğraf çekimi düşünülüyorsa yazın çok kalabalık olduğu için tenhalık ve sahnenin güzelliği açısından Nisan-Kasım ayının en güzel aylar olacağını düşünüyorum. Sağlıcakla kalın.
www.gezerdoner.com

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap

İlgili Haberler